Liverpulov lov na lisice na engleski fudbalski praznik

Utakmice za današnji “Boksing dej” imaju kultni status na Ostrvu - na programu je kompletno 19. kolo Premijer lige, uključujući i veliki derbi Lester - Liverpul, dok je samo duel Vulvsa i Mančester sitija ostavljen za sjutra
1134 pregleda 0 komentar(a)
Liverpul je 5. oktobra slavio protiv Lestera u nadoknadi (2:1), Foto: Beta/AP
Liverpul je 5. oktobra slavio protiv Lestera u nadoknadi (2:1), Foto: Beta/AP

Dan nakon Božića, 26. decembar (Boksing dej) u Britaniji već decenijama ima i kultni fudbalski status, a još više kada se baš te večeri sastanu - prvoplasirani i drugoplasirani tim na tabeli Premijer lige.

Sudar Lestera i Liverpula na stadionu “King pauer” zatvoriće fudbalski spektakl u danu koji je se nekada na Ostrvu prepoznavao po lovu na lisice i kupovini poklona siromašnima, a u modernom dobu i po šopingu, ragbiju i posebno fudbalu.

Liverpulov “lov na lisice” počinje u 20 sati po britanskom, sat kasnije po srednjoevropskom vremenu - rezultat bi mogla da bude titula Premijer lige!

Formalno, naravno, još uvijek ne, jer je tek polovina sezone, ali malo ko vjeruje da bi tim Jirgena Klopa, koji se tek vratio iz Katara sa titulom svjetskog klupskog šampiona, mogao da ispusti 13, potencijalno 16 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Lester (ostaje i odložena utakmica sa Vest Hemom), koliko će iznositi razlika u slučaju večerašnjeg trijumfa “redsa”.

Čak 30 godina se čeka nacionalna titula u jednom od najslavnijih klubova u Evropi, a nakon duela sa Lesterom mogla bi da bude nestvarno blizu.

Kakvo iznenađenje, glavni rival aktuelnom prvaku Evrope uoči “Boksing deja” nije ni Mančester siti, ni Totenhem, ni Čelsi, a još manje Mančester junajted ili Arsenal... Lester je bio senzacionalni šampion Engleske 2016, ali je malo ko vjerovao da može da ponovi takvu sezonu.

Trener Brendan Rodžers, međutim, nije imao sreće, barem onoliko koliko je imao Klaudio Ranijeri prije tri sezone - jer, jedan rival gazi sve pred sobom, dobio je 25 od posljednjih 26 mečeva u Premijer ligi, 16 od 17 ove sezone, a remizirao je samo na gostovanju Mančester junajtedu. Dok je pisao istoriju 2016, Lester nije imao takvog konkurenta.

Mogu li “lisice” sada da prekinu zastrašujući niz Liverpula?

“U Lesteru su svjesni da je ovo prava prilika za to i vjerujem da će je iskoristiti”, kazao je bivši fudbaler Lestera Daren Flečer u analizi za BBC.

No, i Lester je bio u sjajnoj seriji - niz od osam uzastopnih pobjeda prekinut je domaćim remijem sa Noričom, pa gostujućim porazom od Mančester sitija.

- Nije lako kada izgubite, bez obzira na sjajnu seriju koja je prethodila. Ali, ovo je proces i mi vjerujemo u proces - nikakve prepreke na tom putu, a one su neminovne, neće smanjiti naš entuzijazam - kazao je Rodžers, trener Lestera, koji je prije pet godina bio na sjajnom putu da sa Liverpulom preokrene istoriju i u grad “Bitlsa” donese prvu titulu od 1990.

Slava će, međutim, po svemu sudeći pripasti Jirgenu Klopu.

- Lester je tim evropskog kalibra, iako ove sezone ne igra u Evropi - nahvalio je protivnika njemački trener.

- Čilvel je fantastičan igrač već tri ili četiri godine. Evans je sjajan centralni bek. Golman Šmajhel i defanzivac Sojundžu su takođe top. Da ne spominjem kreativni vezni red, moćna i brza krila - plus Džejmi Vardi - kazao je Klop.

Liverpul je dobio prethodna četiri meča na “Boksing dej”, uz gol-razliku 11:0, a večeras može i peti - što bi bio najbolji klupski niz u istoriji. Da bi se to desilo, međutim, Lester mora da izgubi kod kuće prvi put od aprila (11 utakmica).

“Boksing dej” u Premijer ligi otvara se u sjevernom Londonu - Totenhem dočekuje Brajton (13.30) i želi da se približi borbi za plasman u Ligu šampiona nakon bolnog poraza od Čelsija kod kuće.

“Sparsi” su bez poraza na mečevima koji se igraju 26. decembra još od 2003. godine kada su izgubili od Portsmuta, dok “galebovi” nemaju pobjedu na taj dan još od 2002, kada su savladali Norič.

Mikel Arteta zvanično će debitovati na klupi Arsenala danas na jugu, protiv Bormunta (16 h), dok će se sjeverno, u Liverpulu, desiti još jedan trenerski debi - Karlo Anćeloti prvi put će voditi Everton, i to na “Gudison parku” protiv Barnlija.

- Ambicija koju ima ovaj klub, ali i istorija i tradicija - to su glavne stvari koje su me dovele, uz sjajnu podršku navijača - kazao je Anćeloti, koji će pokušati da digne “karamelice” sa poražavajućeg 15. mjesta.

Čelsi dočekuje Sautempton i može da se pohvali najdužim nizom bez poraza u Premijer ligi za “Boksing dej” - 14 utakmica.

Lampardovi mladići nadigrali su Totenhem u nedjelju, ali su izgubili tri od posljednjih pet mečeva u ligi.

- Kakvi god bili rezultat, moramo da budemo strpljivi sa ovim mladim timom - kazao je Lampard.

Mančester junajted dočekuje Njukasl (18.30) - pokušaće da pobijedi, ali i da ne primi gol. Jer, “crveni đavoli” su u nizu od 13 mečeva u kojima se barem jednom tresla njihova mreža, što je ovosezonski negativni rekord u Premijer ligi.

- Mi smo ekipa u razvoju - znao sam da će ovo biti sezona uspona i padova - kazao je Ole-Gunar Solskjer, koji sa Junejtedom drži 8. mjesto.

Kako su tipovali Skaj i BBC

Lester protiv Liverpula, ko će pobijediti?

Mišljenja su oprečna, čak i među engleskim medijima i analitičarima - dok je Mark Lorenson sa BBC-ja tipovao na pobjedu Liverpula 2:0, Čarls Nikolas sa Skaj sportsa vjeruje u trijumf Lestera - 2:1.

Uoči svakog kola u Premijer ligi, njih dvojica tipuju tačne rezultate. Ovo su njihove prognoze za “Boksing daj”.

Mark Lorenson (BBC): Totenhem - Brajton 3:0, Aston Vila - Norič 2:0, Bornmut - Arsenal 1:2, Čelsi - Sautempton 2:0, Kristal Palas - Vest Hem 1:2, Everton - Barnli 2:0, Šefild junajted - Votford 0:1, Mančester junajted - Njukasl 2:0, Lester - Liverpul 0:2, Vulverhempton - Mančester siti 0:2.

Čarls Nikolas (Skaj sports): Totenhem - Brajton 2:1, Aston Vila - Norič 2:1, Bornmut - Arsenal 1:3, Čelsi - Sautempton 1:1, Kristal Palas - Vest Hem 1:1, Everton - Barnli 1:0, Šefild junajted - Votford 2:1, Mančester junajted - Njukasl 2:0, Lester - Liverpul 2:1.

44 utakmice odigraće se danas na “Boksing dej” u profesionalnim engleskim ligama (Premijer liga, Čempionšip, Liga 1, Liga 2), kao i još 69 u nižerazrednim, amaterskim divizijama

Bonus video: