Dobrotvor: As Napolija dijeli pice beskućnicima, odjeću siromašnima, pravi dom psima lutalicama...

Svakog mjeseca dijeli poklone u dječjoj bolnici, pacijentima koji boluju od kancera, a krajem prošle godine sa suprgom Katrin osnovao je sklonište za pse lutalice, u saradnji sa gradskim vlastima
0 komentar(a)
Dris Mertens, Foto: Reuters
Dris Mertens, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.03.2018. 16:25h

Dris Mertens je već četiri i po godine u Napulju i za sebe kaže da je postao pravi Napolitanac.

Grad pod Vezuvom, 30-godišnjak iz belgijskog Levena, doživljava kao svoj, što potvrđuju i njegove aktivnosti koje obavlja u slobodno vrijeme.

List iz Napulja "Korijere del Mezođorno" piše da je Mertens krajem decembra, sa još nekoliko prijatelja, raznosio pice po cijelom gradu i dijelio ih beskućnicima.

"Imao je dogovor sa nekoliko picerija da otkupi sve što proizvedu, a onda je ih prerušen cijele večeri dijelio ljudima koji nemaju dom. Nije želio da ga neko prepozna, a i nije želio da komentariše to što radi", piše list, navodeći da je obilazio željezničke i autobuske stanice po gradu, gdje ima najviše beskućnika.

Njegove humanitarne aktivnosti su raznovrsne, podsjeća "Korijere".

Svakog mjeseca dijeli poklone u dječjoj bolnici, pacijentima koji boluju od kancera, a krajem prošle godine sa suprgom Katrin osnovao je sklonište za pse lutalice, u saradnji sa gradskim vlastima.

Italijanski mediji su prenijeli i da je više puta slao humanitarnu pomoć u Venecuelu, te da je garderobu koju on i supruga ne koriste dijeli siromašnima, preko organizacije Crveni krst.

Bonus video: