Poigravanje s rekordima

Liverpul je nakon nestvarne 2019. u kojoj je osvojio dva velika trofeja (Liga šampiona, SP za klubove) postao i najuspješniji klub na Ostrvu sa 47 pehara, dva više od Mančester junajteda
2758 pregleda 0 komentar(a)
Napadač Firmino i trener Klop slave veliku pobjedu Liverpula u Lesteru, Foto: Beta-AP
Napadač Firmino i trener Klop slave veliku pobjedu Liverpula u Lesteru, Foto: Beta-AP

Seriji Liverpula u utakmicama bez poraza ne nazire se kraj. Izabranici Jirgena Klopa su do “Boksing deja” osvojili 52 boda od mogućih 54. Jedini remi “redsa” bio je u derbiju sa Mančester junajtedom “Old Trafordu”, u duelu najtrofejnijih engleskih ekipa.

Koliko je LIverpul moćan i željan da napokon prekine niz bez titule prvaka Engleske, koji postoji otkada se najjače takmičenje zove Premijer liga (tri decenije), na svojoj koži je osjetio Lester. Drugoplasirni tim šampionata, sa najmanje primljenih golova, četiri puta je na svom “King Paueru” vadio loptu iz mreže, a da pritom nijednom nije zaprijetio golu koji čuva sjajni Brazilac Alison Beker.

Tom pobjedom, Liverpul je izjednačio rekord na polusezoni, koji je sa identična 52 boda prije dvije sezone postavio Mančester siti. “Građani” su tu sezonu okončali sa rekordnih 100 bodova, pa je pred Liverpulom izazov da od predstojećih 60 bodova osvoji makar 49 i ugrabi novi apsolutni rekord.

Liverpul je nakon nestvarne 2019. u kojoj je osvojio dva velika trofeja (Liga šampiona, SP za klubove) postao i najuspješniji klub na Ostrvu sa 47 pehara, dva više od Mančester junajteda.

- Vau! Kako drugačije okarakterisati ovu godinu? Znate da ne volim da gledam unazad, ali ova je godina bila za klub, navijače i igrače fantastična. To ne mogu da ignorišem, kao ni osjećaj kada smo vratili pehar Lige šampiona u naše vitrine, grad je ključao. Taj osjećaj je nevjerovatan i želimo da opet osvajamo - kazao je Klop.

Liverpul ne zna za poraz u Premijer ligi već 35 utakmica, pa je zauzeo četvrto mjesto na vječnoj listi pretekavši Lids, koji je u sezoni 1968/69 ostao neporažen u 34 uzastopne utakmice. Na redu je sada ostvarenje Čelsija od 40 utakmica bez poraza u eri Žoze Murinja u sezoni 2004/2005. Da bi dostigli niz Notingem Foresta od 1977. do 1978. godine, “redsima” je potrebno još sedam utakmica bez poraza. Na prvom mjestu je Arsenal Arsena Vengera sa 49 utakmica bez poraza u 2003. i 2004. godini.

- Ovaj Liverpul i Barselona Luisa Enrikea su najbolje ekipe protiv kojih sam igrao. Nerealno je da mislim da možemo prestići ekipu koja je dobila 17 od 18 utakmica. Neko će reći da smo mi podbacili, ali nije tako. Pogledajte, imamo samo bod manje od lidera u Španiji, Barselone, sa istim brojem utakmica. Liverpul je jednostavno igrao fenomenalno - odao je priznanje rivalu Pep Gvardiola, trener Mančester sitija.

A Klop je u prvoj sezoni na klupi Liverpula (2015/2016) završio šampionat na osmom mjestu, potom je dva puta bio četvrti, da bi prošle godine sa 97 bodova za bod bio kratak u osnosu na Siti. Ove sezone nema konkurenciju, bez obzira što se Liverpul u međuvremenu nije previše pojačao.

Ipak, igra nekih fudbalera podignuta je do zadivljujućeg nivoa - najbolji primjer je bek Trent Aleksander- Arnold, koji je od početka prošle sezone upisao čak 20 asistencija i jedan je od simbola Liverpulove super-brze igre.

Nijedna ekipa u istoriji Premijer lige nije izgubila tako veliku prednost nakon Boksing deja. Samo je Njukasl 1996. godine prokockao 10 bodova prednosti i nije bio prvak, a titulu je izgubio direktnim porazom od Mančester junajteda ser Aleksa Fergusona. No, Liverpul ima čal 13 bodva više od drugoplasiranog Lestera, uz meč manje!

Tim iz grada “Bitlsa” pomjera još neke granice, jer Jirgen Klop dobio svih pet utakmica na “Boksing dej” (26. decembar, kultno kolo na Ostrvu), i to sa gol razlioom 15:0.

- U dva kola zaredom igrali smo protiv najboljih ekipa u istoriji Premijer lige - Sitija, pa Liverpula. Dobili smo lekcije silovitog fudbala, i mada su neki pokušavali da nas uključe u šampionsku trku, mi znamo gdje nam je mjesto - objasnio je trener Lestera Brendan Rodžers poraze od 3:1 i 4:0.

Bonus video: