Božović: Dupla kruna bi bila vrhunac, i moje najveće dostignuće u karijeri

Draško Božović, vezista jesenjeg šampiona Budućnosti, u intervjuu za “Fer igru”, magazin Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore
2532 pregleda 2 komentar(a)
Pokretač Budućnosti u jesenjoj polusezoni: Draško Božović, Foto: Savo Prelević
Pokretač Budućnosti u jesenjoj polusezoni: Draško Božović, Foto: Savo Prelević

Draško Božović je jedan od najtrofejnijih fudbalera na crnogorskoj klupskoj sceni - osvojio je četiri titule šampiona (dvije sa Budućnošću, dvije sa Mogrenom) i tri trofeja u Kupu (Lovćen, Rudar, Budućnost).

Na crnogorskim terenima je, s manjim ili dužim prekidima, prisutan već 13 godina, igrao je i za reprezentaciju, seniorsku i mladu, nosio je dres šest domaćih klubova, tri puta je išao u inostranstvo, tri puta je biran u idealni tim prvenstva u izboru Sindikata profesionalnih fudbalera (SPFCG), ali još nije uspio da uradi ono što može ove sezone - da osvoji duplu krunu.

Njegova Budućnost obilježila je jesenju polusezonu, zauzela je prvo mjesto u Telekom 1. CFL sa osam bodova više u odnosu na Sutjesku, aktuelnog šampiona, a plasirala se i u polufinale Kupa.

- Osvajanje duple krune bilo bi vrhunac moje karijere i definitivno najveći uspjeh - kaže Draško Božović u intervjuu za „Fer igru“, magazin SPFCG.

Božović
Božović(Foto: Savo Prelević)

Puno toga je prebacio preko glave, mnogo prošao u fudbalu, igrao je i u Izrealu, Sloveniji i na Kosovu, a tek mu je 31 godina.

U Božovićevom slučaju, ovo „tek“ ima drugačiji smisao - iza njega je, naime, jedna od najboljih polusezona u karijeri, koju je završio sa impresivnim brojkama od devet golova i 10 asistencija u prvenstvu i u Kupu, iako je vezni igrač.

- Dobro sam se spremio, zaobišle su me povrede, a mislim i da sam potpuno sazreo kao fudbaler i kao ličnost. Sve su to razlozi odlične polusezone, vjerovatno i najbolje do sada - ističe Božović, koji je dobio Srebrnu loptu Fudbalskog saveza Crne Gore za drugog najboljeg fudbalera domaće lige, iza Marka Ćetkovića iz Sutjeske.

Božović
Božović(Foto: Savo Prelević)

Fudbal je, međutim, kolektivna igra, pa vezista Budućnosti posebno napominje dorpinos cijele ekipe...

- Ništa ne bih mogao da nisam imao odličnu saradnju sa saigračima, sa stručnim štabom. Imamo atmosferu koja može samo da se poželi, gdje su svi stavili učinak tima ispred ličnog učinka i mislim da je to naš najveći adut u borbi za trofeje - dodaje Božović.

Više od dvije godine Budućnost je gledala u leđa najvećem rivalu, zaostajala na tebeli, a stvari su se promijenile ove jeseni.

- Nije bilo lako, ni navijačima, ni ljudima u klubu, a posebno ne nama igračima. Sutjeska je naš najveći rival i bila je dvije godine ispred nas, rekli smo na početku sezone da ćemo dati sve od sebe da se to promijeni. Uspjeli smo, prvi smo na polusezoni, imamo lijepih osam bodova prednosti i uradićemo sve da na proljeće nastavimo sa dobrim igrama.

19 golova Budućnosti u jesenjoj polusezoni, u prvenstvu ili Kupu, postignuto je zahvaljujući Drašku Božoviću - devet je sam postigao, dok je u devet navrata asistencijama omogućio saigračima da se upišu

Budućnost je protekle jeseni igrala mnogo stabilnije nego prošle sezone.

- Mislim da smo bili pametniji. Nismo paničili ni kada su nailazile krize, jer smo znali da imamo kvalitet i da će sve proći. Ključna je bila serija u decembru - to je i mjesec koji nas je koštao prošle sezone. Naravno, pomoglo nam je i iskustvo, kao i to što se dobro poznajemo, jer ovo je, uz male promjene, tim koji je već duže na okupu - zaključuje Božović.

Ispunio sam fudbalski san, a ja sam jedini krivac što nisam uradio još više

Da može da vrati film, Draško Božović kaže da bi promijenio neke stvari u karijeri, da bi u pojedinim situacijama drugačije postupio...

- Mislim da ne govori istinu igrač koji kaže da ni za čim ne žali u karijeri. Naravno da bih s ove distance drugačije uradio neke stvari. Nešto bih prećutao, pomjerio se, pustio da stvari idu drugačijim tokom. Ali, takav sam, temperamentan, nisam dao na sebe, tražio sam pravdu - to sam jednostavno bio ja. I mislim da bih imao bolju karijeru da sam u nekim trenucima bio malo mudriji i smireniji, ali ne treba žaliti za onim što je prošlo - kaže Božović.

Odigrao je tri meča za seniorsku reprezentaciju Crne Gore.

- Mogao sam da ih odigram puno više. Zašto nisam - to je moja krivica. Ali, i ta tri meča su bila vrhunac moje karijere. San svakog igrača je da nosi dres svoje zemlje, a ja sam svoj fudbalski san ispunio.

Bonus video: