Mihine suze, pohod „redsa” na Evropu i svijet, još jedan Mesijev rekord

Deset događaja koji su obilježili 2019. godinu u svjetskom fudbalu
4588 pregleda 1 komentar(a)
Vodi treninge i utakmice i bori se kao lav: Siniša Mihajlović, Foto: Beta/AP
Vodi treninge i utakmice i bori se kao lav: Siniša Mihajlović, Foto: Beta/AP

Suze i izmoreno lice Siniše Mihajlovića kada je saopštio da ima leukemiju je bez dileme najemotivnija slika u svjetskom fudbalu u 2019. godini.

Popularni Miha je, ipak, dokazao da je veliki borac, a na borbu moraju da budu spremni i tamnoputi fudbaleri koji su u protekloj godini imali mnogo problema širom Evrope. Godina za nama će se pamtiti i po Liverpulu, koji je postao i evropski i svjetski šampion, te Lionelu Mesiju, osvojaču rekordne, šestu Zlatnu lopte za najboljeg fudbalera na svijetu...

MIHA JE ROĐENI POBJEDNIK

Siniša Mihajlović je 13. jula hrabro izašao u javnost i šokirao svijet kada je saopštio da boluje od leukemije. Srpski trener je ljetos zato i privremeno bio prekinuo trenersku karijeru u Bolonji, ali snagom volje je izgleda izgurao ono najteže. Terapije su malo po malo davale rezultate, pa je Miha u prvom dijelu sezone često i bio na klupi tokom utakmica, mimo svih prognoza.

- Plakao sam kada sam saznao, ali to nisu suze straha. Poštujem bolest, suočiću se s njom hrabro, gledaću je u oči - rekao je Mihajlović ljetos.

Nekoliko mjeseci kasnije situacija s njegovim zdravljem je mnogo bolja...

CRVENA DOMINACIJA

Liverpulova fascinantna serija je u potpunosti došla do izražaja tokom 2019. godine u kojoj je osvojio Ligu šampiona, Svjetsko klupsko prvenstvo, ali i napravio ogromnu razliku na tabeli Premijer lige.

Liverpul
Liverpul je krajem godine postao prvak svijeta(Foto: Beta-AP)

Nakon titule prvaka Evrope koju su osvojili pobjedom nad Totenhemom u finalu Lige šampiona, „redsi” su snagu potvrdili u šampionatu, jer u prvih dvadesetak kola praktično imaju maksimalan učinak. Kruna je bila svjetska titula u Dohi, prva u bogatoj klupskoj istoriji.

Više niko ne sumnja da će velikan konačno osvojiti titulu u Engleskoj koju čeka od 1990. godine, pa Jirgen Klop sigurnim korakom gazi ka statusu legende na „Enfildu”.

MOŽE LI EVROPA DA SE IZBORI SA RASIZMOM?

Rasizam na fudbalskim terenima kao da je tinjao godinama, a u 2019. eksplodirao, i to na globalnom nivou. Kako drugačije objasniti sve što se dešavalo u Italiji, Engleskoj, te Bugarskoj kada je engleska reprezentacija gostovala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Gotovo da ne postoji stadion u Seriji A ili Premijer ligi koji nije bio poprište takvih incidenata, a žrtve su Kalidu Kulibali, Mario Baloteli, Romelu Lukaku, Moaz Ken, Rahim Sterling, Antonio Ridiger, Fred...

Rasizam
Ovom fotografijom je Serija A krenula u borbu sa rasizmom(Foto: Beta-AP)

Engleska kao da nema snagu da se izbori s ovim problemom, a na Apeninima kao i da ne postoji volja, jer su i neki tiražni dnevni listovi, poput „Korijere delo sporta”, imali naslovne strane koje mogu da se tumače kao uvreda za tamnopute igrače. U središtvu rasizma bila je i Crna Gora u martu kada je pod Goricom gostovala Engleska. Naša reprezentacija je tada kažnjena novčano i utakmicom bez prisustva publike zato što je grupica navijača vrijeđala Sterlinga i Danija Rouza...

MESIJEVA ŠESTA ZVJEZDICA

Rekorder - Lionel Mesi. U 2019. godini je šesti put u karijeri osvojio Zlatnu loptu, s tim što mu sada glavni konkurent nije bio veliki rival Kristijano Ronaldo, koji je ostao na pet.

Argentinac je slavio ispred Liverpulovog defanzivca Virdžila van Dajka u godini u kojoj je postigao 50 golova na 58 utakmica i upisao 21 asistenciju.

Mesi
Mesi je osvojio šestu Zlatnu loptu(Foto: Beta-AP)

Mesi je sa Barselonom bio šampion Španije, osim Zlatne lopte je osvojio i nagradu Fife za najboljeg igrača, biran je i za najboljeg fudbalera Primere, a i najbolji je strijelac španskog prvenstva u sezoni 2018/19. sa 36 pogodaka.

NIKO KAO ROBERT LEVANDOVSKI

A napadač Bajerna Robert Levandovski je najbolji je strijelac u godini - u proteklih 12 mjeseci pogodio je 54 puta u 58 nastupa za reprezentaciju Poljske i klub.

Na drugom mjestu je Lionel Mesi sa 50 pogodaka u dresu Barselone i Argentine, dok je treći Kilijan Mbape - za PSŽ i Francusku se u kalendarskoj godini upisao 44 puta.

Robert Levandovski
Najbolji strijelac u protekloj godini: Robert Levandovski(Foto: Beta-AP)

Na četvrtom mjestu je napadač Mančester sitija i engleske reprezentacije Rahim Sterling (41), a peti Izraelac Eran Zahavi, koji igra u kineskom Gvangžuu (40). U TOP 10 su i Kristijano Ronaldo (39, Juventus - Portugal), Alfredo Morelos (38, Rendžers - Kolumbija), Karlos Vela (38, LA Galaksi - Meksiko), Andraž Šporar (36, Slovan Bratislava - Slovenija), te Karim Benzema (Real Madrid), Serhio Aguero (Mančester siti - Argentina) i Erik Sorga (Flora - Estonija) sa po 35 golova.

KUP AMERIKE: BRAZIL NIJE POGRIJEŠIO

Nakon 12 godina pauze i tri nastupa na Kupu Amerike, Brazil je konačno opravdao očekivanja - pokorio je kontinent i osvojio trofej na domaćem tlu.

„Karioke” su do finala stigle bez primljenog gola (u polufinalu su eliminisale Argentinu), a onda su u duelu za trofej savladale Peru 3:1 pogocima Evertona, Gabrijela Žezusa i Rišarlisona.

Brazilcima je to bio deveti trofej u Kupu Amerike, čiji je rekorder Urugvaj sa 15 pehara. Druga je Argentina sa 14...

FATI I HALAND - NOVE FUDBALSKE SENZACIJE

Barsa nije imala mnogo razloga za zadovoljstvo u 2019. godini, osvojila je samo jedan trofej, ali je i lansirala još jedno čudo od djeteta - Ansua Fatija.

Mladi napadač je sa 16 godina i 298 dana debitovao za seniorski tim u Primeri i postao drugi najmlađi debitant Barse.

Kasnije je sa 16 godina i 304 dana postao najmlađi strijelac, a nije ostao dužan navijačima ni u Ligi šampiona. Desetog decembra je postigao pogodak protiv Intera i sa 17 godina i 40 dana je najmlađi strijelac u Ligi šampiona ikada.

Blistao je još jedan tinejdžer - Erling Haland iz austrijskog Salcburga. Norvežanin je oborio mnoge rekorde u grupnoj fazi Lige šampiona u kojoj je postigao osam golova, a onda je posljednjih dana 2019. potpisao za Borusiju iz Dortmunda.

Haland je, naime, prvi tinejdžer koji je na pet uzastopnih utakmica u Ligi šampiona postigao pogodak, a i prvi je koji je u pet prvih utakmica u ovom takmičenju osam puta zatresao mrežu...

KLUBOVI REKORDNO TROŠILI U 2019.

Ukupan finansijski bilans ljeta 2019. iznosio je rekordnih pet miliijardi, 337 miliona i 205 hiljada eura na transfere igrača.

Klubovi engleske Premijer lige, iako im je rok za dovođenje fudbalera bio 9. avgust, ponovo su potrošili najviše - 1,4 milijarde, ali su im dobro parirali i Španci sa uloženih 1,32 milijarde eura.

I Serija A je prebacila milijardu - za 42 miliona, dok su klubovi Bundeslige i francuske Lige 1 stali na oko 650 hiljada. Tri najveća transfera su obavljena u Španiji. Žoao Feliks je došao iz Benfike u Atletiko Madrid za 127 miliona, Antoan Grizman iz Atletika u Barselonu za 120, a Eden Azar iz Čelsija u Real za 100 miliona eura.

U Engleskoj je rekorder Hari Megvajer, najskuplji defanzivac svih vremena, kojeg je Mančester junajted platio Lesteru 88 miliona eura. Osam miliona manje koštao je Nikola Pepe - iz Lila u Arsenal, dok je Mančester siti doveo Rodrija iz Atletika za 70 miliona eura.

PREMIJER LIGA NE PAMTI TAKVU BITKU ZA TITULU

Mančester siti 98 bodova, Liverpul jedan manje - tako je okončana žestoka borba za titulu u Premijer ligi prošle sezone.

„Građani” su pobijedili u posljednjih 14 mečeva u prvenstvu, a „redse” su u jurnjavi za timom Pepa Gvardiole titule koštali remiji u duelima sa Lesterom, Vest Hemom, Mančester junajtedom i Evertonom.

Sve propušteno tada Liverpul nadoknađuje ove sezone u kojoj se niko ne bi začudio kada bi već u aprilu 2020. matematički osvojio titulu.

BOMBA ZA KRAJ: IBRA OPET U MILANU

Zlatan Ibrahimović je takva ličnost da i u 38. godini predstavlja pojačanje. Pogotovo što je došao u tim koji preživaljava najteže momente u posljednjih 30 godina. Šveđanin se nakon osam godina vratio u Milan.

Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović drugi put „rosonero"(Foto: AC Milan)

- Njegova harizma je ogromna, njegova snaga i odlučnost su neopisive, on može da promijeni cijelu ekipu - rekao je bivši potpredsjednik Milana Adrijano Galijani.

U momentu kada je Ibra došao u Grad mode „rosoneri” kasne 21 bod za Juventusom i Interom koji su lideri, a imaju 14 manje od Rome koja je u zoni Lige šampiona.

Bonus video: