Ovako izgleda Liga šampiona 2018/19: Samo šest timova dolazi iz kvalifikacija

Prvak Crne Gore počeće nastup u drugom kolu, a u prvom igraju prvaci četiri najslabije rangirane države po koeficijentu UEFA
89 pregleda 0 komentar(a)
lopta liga šampiona, Foto: Reuters
lopta liga šampiona, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2018. 13:42h

UEFA je danas potvrdila sistem takmčenja u Ligi šampiona za sezonu 2018/19.

Kao što je ranije najavljeno, zemlje sa najvećim koeficijentom - Španija, Engleska, Njemačka i Italija - imaće zagarantovana po četiri predstavnika u grupnoj fazi.

Po dvije ekipe iz Francuske i Rusije biće učesnici elitnog takmičenja, dok će po jednog predstavnika imati Portugal, Ukrajina, Belgija i Turska.

Plasman u grupni dio obezbijediće osvajač trofeja ove godine, kao i pobjednik Lige Evrope.

Ukoliko Ligu šampiona osvoji tim, koji je grupnu fazu obezbijedio krioz nacionalno prvenstvo, njegovo mjesto popuniće prvak Češke.

Ako pobjednik Lige Evrope osigura plasman u LŠ kroz nacionalno takmičenje, direktan prolaz u grupnu fazu dobiće trećeplasirana ekipa iz Francuske.

To znači da će 26 ekipa imati direktan prolaz u elitno klupsko takmičenje, a samo šest će izboriti učešće kroz kvalifikacije.

I u narednoj sezoni, kvalifikacije će imati dvije grupe.

U jednoj - tzv. ligaški put - igraće trećeplasirani klubovi iz Francuske (četvrti, u zavisnosti od ishoda Lige Evrope) i Rusije, te vicešampioni zemalja, koje su rangirane od sedmog od 15. mjesta na listi UEFA.

Dvije ekipe iz "ligaškog puta", nakon tri runde izboriće plasman u grupnu fazu.

U drugoj kvalifikacionoj grupi - put šampiona - igraće prvaci ostalih zemalja. Sa "puta šampiona" u Ligu šampiona idu četiri tima.

Prvak Crne Gore počeće nastup u drugom kolu, a u prvom igraju prvaci četiri najslabije rangirane države po koeficijentu UEFA.

Prvi mečevi drugog kola igra se 10. ili 11. jula, revanši sedam dana kasnije.

Novina u odnosu na prošle sezone je da ekipe koje ne prođu prvo i drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona (ukupno 20) nastavljaju takmičenje u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Bonus video: