Kad se neko nečem dobrom nada: Može li Fernandeš razdrmati Junajted?

Ser Aleks Ferguson je u svojoj eri iz Sportinga doveo Kristijana Ronalda i Nanija, koji su ostavili dubok trag u istoriji “crvenih đavola”. Da li će Fernandeš krenuti njihovim stopama
2131 pregleda 0 komentar(a)
Bruno Fernandeš, Foto: Beta/AP, Beta/AP
Bruno Fernandeš, Foto: Beta/AP, Beta/AP
Ažurirano: 30.01.2020. 16:29h

Transfer saga je gotova – Bruno Fernandeš novi je igrač Mančester junajteda! Portugalac je danas odradio ljekarske preglede i potpisao ugovor sa "crveniim đavolima" do 2024. godine.

Pregovori Junajteda i lisabonskog Sportinga trajali su danima. Prva ponuda Mančestera je odbijena, a kada se, navodno, Barselona uključila u trku za potpis veziste, čelnici engleskog kluba su povisili ponudu za još deset miliona – tačno koliko su iz Lisabona tražili.

Mančester će za ovaj transfer platiti fiksno 55 miliona eura plus 25 kroz razne bonuse. A bonusi se kreću od broja odigranih utakmica, te mogućeg nastupa u Ligi šampiona, do brojnih individualnih nagrada, uključujući čak i eventualno osvajanje Zlatne lopte!

Bruno Fernandeš je i prošlog ljeta bio interesantan mnogim klubovima. Na kraju je ostao u Sportingu, a njegove brojke u prvom dijelu ove sezone su impresivne – na 28 utakmica u svim takmičenjima postigao je 15 golova, uz 14 asistencija. Stilom igre mnoge podsjeća na igrača Reala, Tonija Krosa – radi se o kreativnom vezisti, koji voli da asistira, šutira iz daljine, a u Sportingu je izvodio sve prekide.

Profesionalnu karijeru počeo je van domovine – u Italiji. Iz mlađih kategorija Boaviste 2012. odlazi u Novaru, gdje se zadržao jednu sezonu. Uslijedila je selidba u Udineze, a potom u Sampdoriju. Partije na Apeninima preporučile su ga Sportingu i na ljeto 2017. dolazi u Lisabon.

Za dvije i po godine izrastao je u najboljeg igrača portugalske Primeire. U prilog tome govore brojke od početka sezone 2017/2018 – najviše golova i asistencija (67), najviše golova van šesnaesterca (9), najviše šuteva (271), najviše udaraca u okvir gola (114) i najviše kreiranih šansi (239) u domaćem šampionatu.

Gledajući učinak samo u Primeiri, u sezoni 2018/2019 bio je direktno uključen u 33 Sportingova gola – više nego bilo koji vezista te sezone u španskoj, engleskoj, italijanskoj, francuskoj, njemačkoj, portugalskoj i holandskoj ligi.

Ukupno, u svim takmičenjima za “lavove” je odigrao 134 meča na kojima je postigao 63 gola uz 42 asistencije.

Ove brojke i nijesu iznenađenje budući da je bio glavni igrač Sportinga, oko koga se sve vrtjelo. Svaki penal, korner, slobodan udarac bio je njegov, što u Junajtedu sigurno neće biti slučaj.

Može da igra na više pozicija u veznom redu, ali je najbolji na poziciji “desetke”. U Mančesteru neće biti glavni igrač, ali može biti od velike pomoći Marsijalu i Rašfordu, kad se napadač oporavi od povrede. Pogba je čitave sezone van terena zbog povrede, učinak Mate, Pereire, a naročito Lingarda je zanemarljiv i navijači se potajno nadaju da će se Portugalac brzo uklopiti u sistem, pokazati raskošan talenat i prihvatiti Solskjerove zamisli. Norvežanin forsira formaciju 4-2-3-1, nije mu strana ni 4-3-3 i u obje varijante Bruno Fernandeš bi mogao lako da se adaptira. Mada, treba biti realan i reći da porugalska Primeira nije isto što i Premijer liga.

Ser Aleks Ferguson je u svojoj eri iz Sportinga doveo Kristijana Ronalda i Nanija, koji su ostavili dubok trag u istoriji “crvenih đavola”. Da li će Fernandeš krenuti njihovim stopama?

Bonus video: