Biće to više od titule: Koje je sve rekorde oborio Liverpul i koje tek treba da obori

Još je januar, a ekipa Jirgena Klopa već je osvojila 70 bodova - niko nikada nije imao takav učinak u tom periodu sezone, računajući sve najjače evropske lige
5215 pregleda 0 komentar(a)
Serija bez kraja: Vajnaldum, Milner i Henderson, Foto: Rui Vieira
Serija bez kraja: Vajnaldum, Milner i Henderson, Foto: Rui Vieira
Ažurirano: 30.01.2020. 16:33h

Pobjedom u zaostalom meču protiv Vest Hema Liverpul je stekao nestvarnih 19 bodova prednosti na vrhu Premijer lige u odnosu na drugoplasirani Mančester siti, a do kraja je 14 kola (odigrano je 24).

Više niko ne sumnja da će se u crveni dio grada Bitlsa vratiti pehar Premijer lige nakon ravno tri decenije čekanja (posljednji je stigao 1990. uoči Mundijala u Italiji), ali s obzirom na rezultate i rekorde koje tim Jirgena Klopa niže iz kola u kolo, biće to - više od titule.

Od 24 utakmice Premijer lige ove sezone, "redsi" su dobili čak 23, uz jedan remi - dakle, bez poraza su.

Niko nikada u najjačoj engleskoj diviziji, ali ni u ostalim vodećim evropskim ligama, nije iz toliko mečeva osvojio toliko bodova - tek je januar, a Liverpul ima 70.

Mančester siti je prije dvije sezone osvojio rekordnih 100 na kraju prvenstva, što se smatralo podvigom, ali je to dostignuće sada na ozbiljnom iskušenju pred zahuktalom četom sa "Enfilda".

Računajući i prošlu sezonu, Liverpul je vezao 41 meč bez poraza (36 pobjeda, pet remija), što je trenutno treći najbolji učinak u istoriji elitnog engleskog ranga.

Učinak Notingem Foresta iz 1978. godine (42 vezana meča bez poraza) mogao bi da bude dostignut već u nedjelju, kada Liverpul igra sa Sautemptonom, dok se na vrhu nalazi generacija Arsenala iz 2004. godine, čuveni "nepobjedivi". Tim Arsena Vengera tada je imao seriju od 49 Premijerligaških mečeva bez poraza.

Da bi Salah, Mane i društvo prevazišli taj rezultat, potrebno je da ne izgube narednih osam mečeva. Posljednji meč u tom nizu biće i najteži - gostovanje Mančester sitiju.

Liverpul je u seriji od 15 pobjeda, što je četvrti najabolji rezultat u istoriji elitnog engleskog klupskog fudbala. Rekord drži Mančester siti sa 18 pobjeda, od kojih je posljednja zabilježena u decembru 2018. godine.

Liverpul juri i svoj klupski rekord od 17 trijumfa zaredom prošle i na početku ove sezone, a već je dostigao seriju Sitija koja je nastala u istom periodu (15).

Konačno, Jirgen Klop je pobjedom protiv Vest Hema, u svojoj četvrtoj sezoni na klupi "redsa", upisao 150. pobjedu u svim takmičenjima. Ima i 58 remija i 39 poraza.

Neki rekordi su oboreni, neki su na horizontu, ali Njemac se ne opterećuje:

"Da, imamo 70 bodova, to je nevjerovatna brojka, ali ostalo je 14 kola i mnogo stvarni može da se dogodi. Ne brinem o rekordima. Dok sam bio trener Borusije Dortmund imao sam neki rekord, ali ga je Bajern oborio već naredne sezone. Dakle, ne razmišljam, niti mislim da je išta završeno. Idemo meč po meč, u svakom ciljamo maksimalan broj bodova. Sljedeći je Sautempton.

Bonus video: