Esteban Saveljić: Nadam se da ću opet zaigrati za Crnu Goru, selektor govori španski

Bivši crnogorski reprezentativac, štoper Rajo Valjekana Esteban Saveljić, koji je rođen u Argentini, kaže za španske medije da je spreman da opet zaigra za Crnu Goru ako zasluži poziv
5393 pregleda 4 komentar(a)
Esteban Saveljić po dolasku u Crnu Goru, na podgoričkom aerodromu prije četiri i po godine, Foto: Savo Prelević
Esteban Saveljić po dolasku u Crnu Goru, na podgoričkom aerodromu prije četiri i po godine, Foto: Savo Prelević

Prije četiri i po godine Esteban Saveljić je direktno iz Argentine postao reprezentativac Crne Gore. Uz mnogo pompe i emocija dočekan je na podgoričkom aerodromu. Bila je to prava romantična fudbalska priča - momak iz zemlje Dijega Maradone i Lea Mesija, čiji su preci davno emigrirali u Južnu Ameriku, postao je crnogorski reprezentativac.

Odigrao je, međutim, samo četiri utakmice, posljednju u još martu 2016. protiv Grčke...

U septembru te godine dobio je posljednji poziv tadašnjeg selektora Ljubiše Tumbakovića, i to kao igrač španske Almerije, nije se odazvao i nestao...

Sada je spreman da se vrati u naš nacionalni tim, ako zasluži poziv!

Saveljić, koji je standardni prvotimac Rajo Valjekana, objasnio je u intervjuu za špansku agenciju EFE zbog čega je “napravio pauzu”.

- Nisam mogao da se odazovem, jer je došlo do promjene selektora, a novi selektor nije govorio španski, tako da je komunikacija bila veoma teška. Novi selektor zna španski i nadam se da ću igrati dovoljno dobro kako bih ponovo ušao u konkurenciju za reprezentaciju - kazao je Saveljić.

On je debitovao kod Branka Brnovića, koji je dugo godina igrao u Espanjolu, kod Tumbakovića je odigrao jedan meč, a sada je na klupi Faruk Hadžibegić, koji je igrao i trenirao Betis.

Takođe, komunikaciju sa njim može da olakša i Stefan Savić, koji je u Španiji već skoro pet godina, tu je i Nikola Vukčević iz Levantea, Stevan Jovetić je, tokom boravka u Sevilji, savladao španski jezik...

Saveljić je u razgovoru za EFE kazao da je igranje za Crnu Goru bilo “teško, s vremena na vrijeme”, baš zbog toga što je pričao samo španskim jezikom, ali i da je za njega bilo veliko zadovoljstvo što je nosio dres nacionalnog tima.

- Imam lijepa sjećanja iz tog perioda. Igrao sam četiri utakmice, igrao sam protiv Švedske, protiv Ibrahimovića, kao igrač iz argentinske lige. Imam sačuvanu fotografiju, mislim da sam odigrao dobro - kazao je 28-godišnji defanzivac.

Saveljić je podsjetio da je dres Crne Gore obukao na osnovu svog porijekla.

- Moj pradjed je, kada je počeo Drugi svjetski rat, emigrirao u Argentinu. Dobio sam poziv iz ambasade Crne Gore, gdje su me upoznali sa mojim porijeklom, ponudili su mi šansu da igram za nacionalni tim i ja sam je prihvatio - kazao je Saveljić, koji je debitovao za reprezentaciju 8. juna 2015. u prijateljskom meču protiv Danske u Viborgu.

Nekoliko dana kasnije igrao je i protiv Švedske u Stokholmu, u oktobru te godine i protiv Rusije u Moskvi, da bi mu meč sa Grcima u martu 2016. u Atini bio, makar je tako izgedalo, oproštajni u dresu reprezentacije.

Saveljić ima 28 godina.

Uz božju pomoć, naredne sezone ću čuvati Lea Mesija

U vrijeme kada je debitovao za crnogorsku reprezentaciju Esteban Saveljić je bio član Rasinga iz Aveljanede, a pozajmljen igrač ekipi Defensa e Hustisija.

Od januara 2016. je u Evropi, u Španiji.

Prva stanica bila mu je Almerija. U junu te godine potpisao je trogodišnji ugovor sa Levanteom, koji je Rasingu za njega platio 750 hiljada eura, a zatim ga slao na pozajmice - prvo u Albasete, pa ponovo u Almeriju.

Od ove sezone je igrač Rajo Valjekana i standardni prvotimac - odigrao je 21 meč u španskoj Segundi, postigavši tri gola.

Sa Rajom je potpisao ugovor na četiri godine.

- Borićemo se do kraja za povratak u Primeru. Uz Božju pomoć naredne sezone igraću protiv Lea Mesija - rekao je Saveljić.

Rajo je trenutno 11. na tabeli, ali sa tri boda manje i utakmicom manje od ekipa koje su u zoni plej-ofa za ulazak u elitni rang.

Bonus video: