FIFA SE NE OGLAŠAVA

Panika u Moskvi nakon vijesti da je Rusija suspendovana sa Mundijala 2022.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) u izjavi za rusku novinsku agenciju TASS nije željela ni da potvrdi, ali ni da demantuje ovu vijest
1924 pregleda 0 komentar(a)
Katar 2022
Katar 2022
Ažurirano: 05.02.2020. 16:08h

Katarska TV stanica BeIN Sports objavila je na svojoj Twitter stranici vijest da je Svjetska antidoping agencija (WADA) suspendovala rusku fudbalsku reprezentaciju sa idućeg Svjetskog prvenstva 2022. godine, što je izazvalo medijsku paniku u Moskvi.

Katarci tvrde da je WADA o svojoj odluci već obavijestila Rusiju, međutim u Moskvi tvrde kako o svemu ne znaju ništa.

Zanimljivo, Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) u izjavi za rusku novinsku agenciju TASS nije željela ni da potvrdi, ali ni da demantuje ovu vijest.

"Nemamo novih podataka o ovoj situaciji od decembra. Tada smo objavili da je FIFA bila u kontaktu s Wadom u vezi budućih odluka Izvršnog odbora WADA u fudbalu", napisala je FIFA.

Generalni direktor Ruske antidoping agencije (RUSADA) Juri Ganus kazao je za TASS da od WADA-e nije dobio nikakve dokumente o suspenziji Rusije sa Svjetskog prvenstva 2022. godine, a u Ruskom fudbalskom savezu takođe, tvrde kako nisu dobili vijest o promjeni statusa reprezentacije.

Početkom decembra prošle godine WADA je donijela odluku da se Rusiji, nakon velikog doping skandala, zabranjuje nastup na svim velikim takmičenjima u iduće četiri godine. To znači da će svi sportisti koji neće moći da dokaže svoju nevinost morati da propuste Olimpijske igre u Tokiju, dok će oni koji ipak uspiju dokazati da su nevini bastupiti pod olimpijskom zastavom.

Ruska antidoping agencija(RUSADA) proglašena je krivom nakon što su članovi WADA-e zaključili kako je u laboratoriju u Moskvi došlo do manipulisanja uzorcima, podmetanja lažnih dokaza i brisanja dokumenata koji su bili povezani s pozitivnim nalazima na testovima i pomoću kojih se lako moglo otkriti ko su sportisti koji su se služili nedopuštenim sredstvima.

FIFA je tada uputila pitanje WADA-i što to konkrento znači za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru, a stigao je zanimljiv odgovor.

"Ako se Rusija i kvalifikuje, neće smjeti da nastupi pod tim imenom već je postavljen mehanizam prema kome može podnijeti zahtjev za nastupom na neutralnoj osnovi", izjavio je predsjednik WADA-ine Komisije za žalbe Džonatan Tejlor. 

Međutim, tada niko nije spominjao suspenziju ruske reprezentacije.

Katar će biti domaćin Svjetskog fudbalskog prvenstva između 21. novembra i 18. decembra 2022. godine.

Preporučujemo za Vas