Ludi Inter: Kad je 15 minuta u svlačionici važnije od 45 minuta na terenu

Čudesni preokret „nerazura” u milanskom derbiju i bačena rukavica u lice Juventusu
2135 pregleda 0 komentar(a)
Lukaku slavi sa navijačima gol za 4:2, Foto: Inter
Lukaku slavi sa navijačima gol za 4:2, Foto: Inter

Interova pobjeda u Derbiju dela Madonina, vjerovatno jedna od senzacionalnijih u istoriji protiv Milana, kao da je bila poruka za Juventus da su „nerazuri” ove godine spremni na borbu do posljednjeg daha za Skudeto.

Možda je za ovaj Inter i dalje preveliki zalogaj titula u Seriji A, s obzirom na to da je šampionski projekat počeo tek ljetos, ali Antonio Konte dobro zna kako treba da izgleda ekipa koja juri trofeje, bez obzira na to što i njegov Inter na momente djeluje romantično, onako kako ne bi želio - kao „Pazza Inter” (ludi Inter).

Nakon 23 kola ljuti rivali imaju isti broj bodova (54), jedan manje osvojio je Lacio, s tim što Juve nije ubijedio nikog da ove sezone po svaku cijenu mora da odbrani Skudeto...

U velikom trijumfu protiv „rosonera” Inter je oživio - 0:2 na poluvremenu, pa na kraju 4:2 (golovi Marcela Brozovića, Matijasa Vesina, Stefana de Fraja i Romelua Lukakua) učinili su da i oprezni Konte na momenat počne da javno priča o tituli.

- Rano je, ali niko ne može da nam oduzme pravo da sanjamo o Skudetu - rekao je Konte.

Kako se Inter pretvorio u napast u drugih 45 minuta poslije očajnog prvog poluvremena, možda i najgoreg u sezoni? Izgleda da je 15 minuta provedenih u svlačionici između dva poluvremena bilo važnije od onog što će uslijediti na terenu.

- Kada odigrate onakvo prvo poluvrijeme, ne smijete da izgubite glavu. U svlačionici sam se potrudio da budem kristalno jasan kako bi ekipa shvatila šta mora da uradi da bi spasila utakmicu. I da preuzmem odgovornost, jer ako je neko bio odgovoran za onih 0:2 na poluvremenu, onda sam to bio ja. Svi smo pokazali da smo dorasli zadatku. Ova pobjeda treba da nam bude u podsvijesti, jer smo je izvukli na nevjerovatan način - dodao je bivši trener Čelsija i Juventusa.

Šta je to imao Inter u drugom poluvremenu?

- Glavu, srce i noge - jasan je Konte uz poruku: -

Nama noge nijednom ove sezone nisu bile problem, uvijek smo trčali. Ali, sada smo morali da razmislimo o tome koliko pametno trčimo - kada je bitan presing, kada za tim nema potrebe, jer je i to vrsta taktike. Pronašli smo način u nastavku, a onda je do izražaja došlo srce ove ekipe. Nećete vidjeti često da Milan primi četiri gola za 45 minuta - navodi Konte.

Koliko je 50-godišnjak iz Lećea vjerovao u tim koji je izveo od prvog minuta govori i to na da poluvremenu nije napravio nijednu izmjenu.

Prva je uslijedila tek nakon pogotka De Fraja za 3:2 kada je Kristijan Eriksen u 72. minutu ušao umjesto Aleksisa Sančesa.

Interu je ovo četvrti uzastopni trijumf nad najvećim rivalom (prvi put od 1983), a tek drugi put u istoriji, još od novembra 1949, slavio je nakon što je imao minus od dva gola.

4:2 bio je rezultat derbija koji je u sudijskoj nadoknadi potpisao Romelu Lukaku. Belgijanac je tako postao tek šesti inostrani igrač Intera koji je bio strijelac u prva dva milanska derbija čiji je bio akter. Prije njega su to uradili Juri Đorkaef, Ronaldo, Dijego Simeone, Zlatan Ibrahimović i Dijego Milito

8 posljednjih prvenstvenih derbija Milan nije pobijedio Inter - ima pet poraza i tri remija. „Rosoneri” se nisu radovali još od 31. januara 2016. godine

Bonus video: