Engleska je druga dimenzija, u Napulju sam odmah "namirisao" otkaz

"Kada mojoj ekipi ne ide, onda mi kažu: "Karlo, previše si mek i ljubazan prema igračima". To mi jako smeta, jer svi znaju ko sam i kakav sam. Ne može valjda neko da očekuje da nakon tridesetak godina mijenjam ponašanje prema igračima"
3009 pregleda 0 komentar(a)
Anćeloti u razgovoru sa Pepom Gvardiolom, Foto: Beta/AP
Anćeloti u razgovoru sa Pepom Gvardiolom, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.02.2020. 17:11h

Legendarni Karlo Anćeloti je dao opširan intervju za italijanske medije u kojem je između ostalog pričao o teškom periodu koji je proveo u Napoliju, koliko mu prija engleski fudbal, poredio je rivalstvo u liverpulskom derbiju sa onim milanskim...

Anćeloti je pred kraj 2019. napustio Napulj i dočekao ponudu Evertona, s kojim sada juri plasman na evropsku scenu.

"Poslije devet godina van Italije želio sam da se vratim kući, tako sam i prihvatio ponudu Napolija. Napulj mi je izgledao kao zanimljivo mjesto. Sada mogu da kažem da se ta epizoda nije dobro završila, ali naučio sam nešto i iz tog iskustva", kaže Anćeloti za "Korijere dela sera".

Priznaje da je "namirisao" otkaz u Napoliju ranije nego što se dogodio.

"U fudbalu tajne ne postoje. Svi sve znaju, a i Napulj je karakterističan. Bilo je u vazduhu šta će da se dogodi. Onda je došao Aurelio de Laurentis (vlasnik Napolija) i rekao mi da razmišlja o promjeni. Pitao sam ga da li je siguran, a kada je odgovorio da jeste onda sam i ja bio jasan: "u redu, potražiću novi klub" i to je bilo to", navodi Anćeloti.

"U samo nekoliko dana ja sam napustio Napoli, a Everton je smijenio menadžera. Sve to je slučajnost, na kraju je ispalo odlično. Rad u Engleskoj me impresionira, a Everton ima ambiciozne vlasnike".

Vodio je Parmu, Juventus, Milan, Čelsi, Pari Sen Žermen i Real Madrid...

"Iskreno, u Engleskoj osjetite olakšanje nakon toliko godina u Italiji. Ja, Klaudio Ranijeri, Đanluka Vijali, Đanfranko Zola..., svi smo osjetili isto. Zašto? Zato što smo upoznali drugačiji svijet pored italijanskog. U Engleskoj je drugačije okruženje, niko vas ne vrijeđa, a uvrede znaju da budu neugodne. U Italiji ste na udaru samo zato što promijenite klub, imate osjećaj kao da vas protivnici mrze. U Engleskoj je nezamislivo da svih 90 minuta iza klupe sjedi navijač koji vas samo provocira", ističe 60-godišnji trener.

Everton protiv Liverpula, slično je kao Milan i Inter, tvrdi Anćeloti.

"To je pravo sportsko gradsko rivalstvo. Nema mržnje, ne postoje geografske, socijalne, političke ili vjerske razlike koje bi uticale na taj rivalitet".

Anćeloti je poznat kao trener koji gaji gotovo prijateljski odnos sa igračima.

"Kada mojoj ekipi ne ide, onda mi kažu: "Karlo, previše si mek i ljubazan prema igračima". To mi jako smeta, jer svi znaju ko sam i kakav sam. Ne može valjda neko da očekuje da nakon tridesetak godina mijenjam ponašanje prema igračima".

"Istu priču sam slušao u Napoliju, Parizu, Čelsiju... Bilo je i u Milanu teških perioda. Ali, sada kada razmišljam - jedino mi u Milanu nisu rekli da počnem da koristim bič na treninzima, jer su svi znali kakav sam", zaključio je Anćeloti.

Bonus video: