"Pobuna" autsajdera širom Evrope

Hetafe u La Ligi, Atalanta u Seriji A i Lester u Engleskoj više i nisu iznenađenja, ali pojavili su se novi klubovi koji prkose velikanima
4934 pregleda 1 komentar(a)
Hetafe je opet ozbiljan kandidat za plasman u Ligu šampiona, Foto: Twitter
Hetafe je opet ozbiljan kandidat za plasman u Ligu šampiona, Foto: Twitter

U pet najjačih evropskih liga u makar tri se vodi žestoka borba za titulu, jedino za Liverpul u Premijer ligi i Pari Sen Žermen u Ligi 1 može da se kaže da su na makar 80 odsto puta do pehara. Velikanima kao po tradiciji prkose klubovi sa malim budžetima i iz malih sredina, pa drugu godinu zaredom se Španci oduševljavaju Hetafeom, Italijani partijama Atalante... Autsajdera, ipak, ima širom Starog kontinenta.

HETAFE ŽELI DA NADMAŠI PROŠLU SEZONU

Mali klub iz predgrađa Madrida prošle sezone je bio u igri do posljednjeg kola za plasman u Ligu šampiona, ali je na kraju posustao - Barselona, Real i Atletiko Madrid, te Valensija opravdali su ulogu favorita u Primeri.

Ove godine je Hetafe još ozbiljniji kandidat za mjesto u Top 4, jer je nakon 23 kola na trećem mjestu sa tri boda više od Atletika i Sevilje, a pet od Valensije, koju je za vikend kod kuće savladao 3:0. Hetafe pod komandom Hosea Bordalasa je ove sezone primio svega 20 golova u prvenstvu. Manje su primil samo Real (14) i Atletiko (15).

KO JE VEĆE IZNENAĐENJE - LESTER ILI ŠEFILD JUNAJTED?

Gledajući brojke, Lester ove sezone djeluje još bolje nego 2016, kada je bio prvak Engleske. Lester je treći na tabeli, prilično je siguran kada je u pitanju plasman u Ligu šampiona, ali se na Ostrvu ne priča samo o senzaciji sa „King Pauera”, već i o Šefild junajtedu. Iza tima Krisa Vajldera, koji je peti na tabeli, trenutno su Totenhem, Mančester junajted, Arsenal..., sve timovi koji su ljetos vjerovali da mogu i da se bore za vrh.

IMPRESIVNA ATALANTA

Atalanta igra najkonkretniji fudbal u Italiji - stav je većine fudbalskih analitičara na Apeninima. Spektakl koji često priređuje „boginja” prate i rezultati - Atalanta je u osmini finala Lige šampiona, a u Seriji A je u prošlom kolu preuzela četvrto mjesto od Rome. Kako igra sastav iz Bergama, djeluje i da je favorit za tu četvrtu poziciju. Tim Đanpjera Gasperinija dao je čak 61 gol ove sezone (drugi u ligi je Lacio sa 53), a pamte se velike pobjede nad Milanom (5:0), Torinom (7:0), Udinezeom (7:1)...

I REN SANJA EVROPSKU ELITU

U Francuskoj je samo jedno sigurno - da će PSŽ osvojiti titulu. Ostali moraju da podijele mrvice, a ove sezone na iznenađenje je spreman Ren, trenutno treći tim Lige 1.

Poznat po tome da igra na mali broj golova (dao je 29, primio 22 u 24 kola) Ren je spreman da juri tu treću poziciju, koja garantuje kvalifikacije za Ligu šampiona. Na putu ka prvom plasmanu u Ligu šampiona u istoriji „crveno-crne” vode Mamadu Nijang, bivši napadač Milana, te francuski reprezentativac Stiven N’Zonzi, koji je stigao u januarskom prelaznom roku.

RED BUL DAO KRILA LAJPCIGU

Možda je i došlo vrijeme da Bajern dobije nikad ozbiljniju konkurenciju u borbi za titulu u Bundesligi. I sve govori da rival neće biti Borusija Dortmund, Bajer, Šalke, Verder... Ovo je vrijeme Lajpciga, tima koji raste rapidnom brzinom pod vođstvom kompanije Red Bul. Bajern je, istina, lider na tabeli, ali ima samo bod više nakon remija u međusobnom duelu za vikend u Minhenu, pa Lajpcig definitivno vidi šansu. Nada se i jer je u pitanju ozbiljan fudbalski projekat. Trener je mladi Julijan Nagelsman, lider Timo Verner, a veliku karijeru nagovještavaju Upamekano, Klosterman, novajlija Olmo... Novi ispit ga čeka u Ligi šampiona, gdje je na redu okršaj osmine finala protiv Totenhema.

AZ iskoristio pad PSV-a, Sivaspor ispred svih u Turskoj

Ajaks je bez konkurencije najbolji tim u holandskoj Erediviziji, ali nakon 22 kola nije napravio razliku na tabeli koja bi mu omogućila miran finiš sezone. Jedini pravi pratilac „kopljanika” je AZ Alkmar, šampion iz 2009. koji trenutno ima tri boda manje od lidera.

Da je AZ ranjiv pokazao je Partizan u grupi Lige Evrope (dva remija po 2:2), ali tim Arnea Slota igra sve bolje kako sezona odmiče. Napadački tandem Boadu-Idrizi je dao do sada 25 golova u prvenstvu, a i odbrana je najbolja u Holandiji - kapitulirala je samo 15 puta.

Još je zanimljivije u Turskoj, gdje je lider Sivaspor. Prvih sedam ekipa u Superligi dijeli svega šest bodova, s tim što lider Sivas ima bod i utakmicu više od drugoplasiranog Trabzonspora. Galatasaraj je peti, Fenerbahče šesti, a Bešiktaš sedmi...

Bonus video: