Milan Mijatović spreman da zaustavi „armejce”

Crnogorski reprezentativni golman nezamjenjiv je u prvoj sezoni u najtrofejnijem bugarskom klubu, Levskom iz Sofije
3389 pregleda 0 komentar(a)
Milan Mijatović, Foto: Savo Prelević
Milan Mijatović, Foto: Savo Prelević

Najveći derbi bugarskog fudbala odigraće se na “Vivakom areni” na samom startu proljećnjeg dijela Parve lige. Utakmica Levskog iz Sofije i najljućeg gradskog rivala CSKA, biće i provjera forme golmana crnogorske reprezentacije Milana Mijatovića, koji će se 21. put naći na golu “policajaca” u subotu od 13.45 sati. Levski je favorit, jer je jesenji dio završio na drugom mjestu, iza Ludogoreca, a Mijatović je branio u svih 20 utakmica uz 13 primljenih golova.

MIjatović se, dakle, od ljetošnjeg prelaska iz Budućnosti u Levski, nametnuo kao neprikosnoveni broj jedan u najtrofejnijem bugarskom klubu.

- Sve je u klubu u znaku velikog derbija, pripremamo se i očekujemo pune tribine, jer je ogromno i staro rivalstvo između dva kluba. Datira još iz komunističkog poretka, kada je Levski bio policijski, a CSKA armijski klub. Tačno je da je Ludogorec posljednjih sedam godina preuzeo dominaciju, ali je ipak ovaj derbi ostao najveći u Bugarskoj - kaže na početku priče za “Vijesti” stameni 32-godišnji Pljevljak.

Levski se za početak jesenjeg dijela, u kojem trofejni klub želi povratak uspjesima i trofejima, pripremao u Antaliji.

- Nakon 13 dana kondicionih priprema u centru blizu Sofije, bilio smo isto toliko dana u Antaliji i odigrali smo četiri utakmice. Branio sam u tri najznačajnije provjere protiv bečkog Rapida, Aleksandrije i Pjunika, dok su protiv selekcije Uzbekistana do 19 godina šansu dobili mlađi i igrači koji su manje igrali tokom jeseni. Osjećam se odlično, spreman sam i nadam se da ću to pokazati u velikom derbiju. Imamo pet bodova zaostaka na tabeli za Ludogorecom, ali naše šanse da osvojimo trofej nisu male, jer u četvrtfinalu Kupa Bugarske početkom marta dočekujemo Ludogorec. Igra se jedna utakmica, a imaćemo prednost našeg terena. Klub je nakon godina krize na putu velikog oporavka i zaista je ljepo biti dio tog projekta - kaže Mijatović, nekadašnji golman Rudara, iranskih Mes Kermana i Zob Ahana, Bokelja, Dečića i Budućnosti.

Sa Levskim je ljetos potpisao ugovor na godinu, uz mogućnost produženja saradanje na još jednu.

- Zasada je sve idealno. Klub je zadovoljan i odbio je ovog prelaznog roka unosnu ponudu iz Azerbejdžana. Ipak, stavari se u fudbalu brzo mijenaju, uprave odlaze i dolaze i znaću na čemu sam u maju, kada klub treba da odlučli da li će aktivirati klauzulu o produženju. Ima i drugih problema, jer Bugarski fudbalski savez teži preporodu i izlasku iz krize, pa je donio uredbu da se ne mogu angažovati golmani. Uredba nema snagu za igrače iz Evropske unije, ali za ostale će važiti. Reprezentativni bugarski golmani nisu standardni i na taj način žele da zaštite selekciju. Mislim da se ta uredba ne odnosi za golmane koji su već angažovani, ali više ću znati o tome u aprilu - kaže Mijatović.

Da li će ostati ili ne, dakle, ne zavisi samo od njega.

- Vidjećemo na ljeto. Što se tiče kluba, navijača i samog odnosa prema meni u Bugarskoj, idealan je. Bugari cijene crnogorski fudbal, a i naš narod doživljavaju kao prijateljski. Bugarska je, uz to, jeftinija od Crne Gore, a ne postoji ni jezička barijera. Stari arhaični izrazi koje bih čuo od đeda i starijih ljudi u Pljevljima, ovdje su u svakodnevnoj upotrebi i za svega dva mjeseca sam naučio jezik. Sofija pruža brojne mogućnosti, ali je i moja porodica ovdje pa svaki slobodan trenutak koristim da provedem sa jednoipogodišnjom kćerkom Janom. Zato mi je i lako da odgovorim zahtjevima profesionalnog angažmana, i odolim tom mamcu bogatog noćnog života u Sofiji - zaključio je Milan Mijatović, trenutno prvi golman crnogorske reprezentacije.

Konkurencija u našoj reprezentaciji najjača je na poziciji golmana

Crnogorska selekcija je imala razočaravajuće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koje su obilježili i nesvakidašnja dešavanja, odlazak i promjene selektora....

- Mi smo u reprezenatciji jedinstveni, ali zaista su nas pratili brojni i nevjerovatni pehovi. Od kada sam u reprezentaciji nije bilo ciklusa ili utakmice da nismo bili bez četiri, pet ključnih igrača. Imamo malu bazu, nismo Njemačka ili Engleska, i nemoguće je nadomjestiti klasu i iskustvo Stevana Jovetića, Stefana Savića, Nikole Vukčevića, Adama Marušića... Nije isto sa njima i bez njih. Čak i njihovi bogati i moćni klubovi zavise od njihove klase. Na sreću, u ovom trenutku svi su oni u stroju i nadamo se da će tako biti tokom dva prijateljska meča u martu, jednog u junu, potom i u Ligi nacija. Pobjede protiv Luksemburga i Letonije u martu, uz već popravljen utisak u prijateljskoj utakmici sa Bjelorusijom, podigle bi nam rejting pred Ligu nacija, a potom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo - objasnio je Milan Mijatović. On je za selekciju Crne Gore branio devet puta.

9 utakmica za crnogorsku reprezentaciju odigrao je Milan Mijatović. Debitovao je na golu 15. oktobra 2015, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj protiv Rusije u Moskvi. U minulom ciklusu četiri puta je stajao na golu, dva puta protiv Kosova, po jednom protiv Češke i Engleske.

- Ne mogu biti zadovoljan ličnim učinkom kada ekipi ne ide. Možemo i moramo bolje i mi golmani, a zaista imamo ogroman potencijal. Po meni šest, sedam sjajnih golmana su u ovom trenutku spremni za najveće izazove, ali o tome odlučuje stručni štab. Ipak, ne mogu da ne budem srećan što imamo toliko potencijala na toj poziciji, i za budućnost, kada su golmani u pitanju ne moramo da brinemo - mišljenja je Mijatović.

Bonus video: