Nastavlja se CFL: Prvoligaši ponovo mislili kratkoročno

Većina klubova spremno dočekuje sjutrašnji nastavak šampionata u Telekom 1. CFL, ali malo njih razmišlja o narednoj sezoni, kada će u timu morati da se nađu najmanje dva 20-godišnjaka
4500 pregleda 3 komentar(a)
Najiskusniji igrači i dalje su najveći aduti: Božović (Budućnost) između Jankovića i Kojaševića (Sutjeska), Foto: Savo PRELEVIĆ
Najiskusniji igrači i dalje su najveći aduti: Božović (Budućnost) između Jankovića i Kojaševića (Sutjeska), Foto: Savo PRELEVIĆ

Telekom 1. Crnogorska fudbalska liga nastavlja se u ponedjeljak, sa glavnim pitanjima koja, u različitim varijacijama, dominiraju maltene svake zime - da li će lider sačuvati prednost na vrhu, te da li će se nakon duže vremena dogoditi veliki preokret u šampionskoj trci.

Kada je u pitanju ova sezona, moralo bi nešto da se zaista dogodi “prvi put” pa da Budućnost ispusti osam bodova prednosti u odnosu na Sutjesku. U 13-godišnjoj istoriji CFL bilo je preokreta (najveći od pet razlike, prednost koju je 2008. ispustila Zeta), ali se još nije dogodilo da neko sanira minus od osam na vrhu i prvi prođe kroz cilj.

SVE JE U RUKAMA BUDUĆNOSTI

Sudeći po bliskoj prošlosti, dakle, Podgoričani imaju klasičan zicer da osvoje četvrtu titulu i izjednače se sa Sutjeskom na vhu liste po broju najznačajnijih trofeja u Crnoj Gori.

I aktivnosti Budućnosti u minulom prelaznom roku nedvosmisleno su pokazale koliko nove čelnike podgoričkog kluba interesuje prvo mjesto na tabeli i skoro milionska nagrada od strane Uefe namijenjena šampionima država.

Glavnokomandujući pod Goricom radili su po principu “prvo titula, sve ostalo će doći na red”, o čemu svjedoči podatak da su se ove zime odrekli trojice fudbalera koji imaju ispod, ili tek nešto više od 20 godina (Bakić, Roganović, Perović), a da su se pojačali igračima čiji je prosjek godina znatno veći (Adžić, Vidić, Vukajlović, Kalezić). Podgoričani su, doduše, pustili i iskusnije Boljevića i Mijića, doveli su i nešto mlađe povratnika Pešukića i grčkog napadača Moraitisa, ali i njihovom rosteru trenutno su samo dvojica igrača sa prvoligaškim iskustvom koji mogu da ispune uslov FSCG da u timu u svakom momentu mora da se nađe barem jedan igrač ispod 21 godine (Stefan Milić, koji će na ljeto otići u Dinamo i Vasilije Terzić).

Koliko će ovakva strategija imati dugoročne posljedice po lidera, naročito zbog toga što će od sljedeće sezone u timu morati da se nađu najmanje dva 20-godišnjaka, ostaje da se vidi. Zato će biti zanimljivo koliko će trener “plavih” Mladen Milinković imati želje (i prostora) da uporedo sa šampionskom trkom sprema mlađe fudbalere za naredu sezonu (šansu čekaju Mrvaljević, Mijović, Striković, Osmanović...).

Isto se, međutim, odnosi i na većinu drugih prvoligaša, koji su i ove zime, iako se bliži ljeto promjena (“komandnog” podmlađivanja), kao i obično razmišljali - kratkoročno...

Drugoplasirana Sutjeska je mnogo manje mijenjala od Budućnosti - došao je samo Marko Vuković iz Rudara, koji je slomio ruku, otišao samo Milovan Petrović, koji je malo igrao jesenas - pa za aktuelnog šampiona može da sa kaže da je mnogo manja nepoznanica od aktuelnog lidera. Nikšićani bi trebalo i da budu jači za oporavljene Cicmila i Osmajića.

Znajući trenera Nikolu Rakojevića, treba očekivati da će Sutjeska biti budna i uporna do kraja, da će biti spremna da iskoristi svaki kiks rivala.

EVROPA U DANILOVGRADU?

Iskra je apsolutni hit jesenjeg dijela prvenstva, a neki logični fudbalski parametri kažu da bi tim Aleksandra Nedovića mogao da bude još bolji na proljeće - Danilovgrađani su se, naime, pojačali provjerenim Japancima Katom i Jamamotom, na dvojnu registraciju iz češkog Jabloneca doveli su Zorana Petrovića, prije tri godine najboljeg strijelca CFL-a, a uz sve to će na proljeće igrati na svom stadionu, na renoviranom travnjaku arene “Braće Velašević”.

Ono što na papiru, međutim, djeluje logično, na terenu često donese sasvim suprotno, ali Iskra ne bi trebalo da ima problema da sačuva četiri boda prednosti na trećem mjestu i izbori istorijski plasman u Evropu. Iako bi u Zeti, koja će aktivirati u napadu opasnog Togoanca Kođa Nijaveđija, mogla da ima opasnog protivnika.

Debitant Podgorica oduševio je na jesen, a peta pozicija na tabeli trebalo bi timu Vojislava Pejovića da bude dobar zalog za to da na proljeće ne strepi za očuvanje prvoligaškog statusa. OFK Titograd je razočarao u prvom dijelu sezone, ali angažovanje provjerenih Admira Adrovića (fale mu samo dva gola do stotke u crnogorskom prvenstvu) i Ermina Alića pokazuju da se na Starom aerodromu još nisu odrekli evropskih ambicija, iako su čak eliminisani i iz Kupa.

GRČEVITO ZA OPSTANAK

Iako sedmoplasirani Rudar ima samo bod manje od šestoplasiranog OFK Titograda, tu bi mogla da se podvuče linija između timova koji su kandidati za opstanak i onih koji još maštaju o Evropi.

Poznato je kako su Pljevljaci ljetos sastavili tim u “minut do 12”, još je čudniji način na koji su odradili zimske pripreme (nisu mrdali iz svog grada, odigrali su samo jedan kontrolni meč) i velika su nepoznanica pred nastavak, iako nisu previše mijenjali tim.

Boriće se, međutim, da izbjegnu baraž za opstanak, zajedno sa Komom i Petrovcem, a za razliku od Grblja, koji želi u baraž sa pet bodova zaostatka na dnu. U Radanovićima, međutim, nisu spavali mirno ove zime, osvježili su tim nekadašnjim mladim reprezentativcima Marko Burzanovićem i Markom Vukčevićem, ali i iskusnim Jankom Simovićem i još nekoliko fudbalera. Grbalj će pokušati da se upusti u otvorenu borbu sa Petrovcem za goli prvoligaški život.

Kada su u pitanju ostale stvari, treba napomenuti da su još dva prvoligaša dobila reflektore (Zeta, Iskra), pa treba očekivati više noćnih utakmica, ako ne kvalitetniji, onda makar brži i zanimljiviji fudbal...

98 golova postigao je Admir Adrović u Telekom 1. CFL noseći dresove Berana, Sutjeske, Budućnosti i Mladosti (OFK Titograda), po čemu je rekorder. Provjereni golgeter vratio se u OFK Titograd i imaće šansu da postane prvi igrač u samostalnoj Crnoj Gori sa 100 prvoligaških golova.

6 timova nikad nije ispadalo iz Prve lige u minulih 13 sezona Telekom 1. CFL. U stalne prvoligaše ubrajaju se Budućnost, Sutjeska, Zeta, Petrovac, Rudar i Grbalj, ali bi ta lista mogla da bude manja ove sezone, jer se Pljevljaci, Petrovčani Grbljani bore za opstanak.

Bonus video: