"Made by Simeone": Savić i Atletiko zaustavili mašinu sa Enfilda

Atletiko je slavio 1:0, igrom „made by Simeone“, u kojoj je naš Stefan Savić bio jedna od najdominantnijih figura
2943 pregleda 2 komentar(a)
Saul slavi gol protiv Liverpula, Foto: AP
Saul slavi gol protiv Liverpula, Foto: AP

„Igranje protiv Atletika je jedna od najtežih stvari u životu fudbalera“, kazao je Jirgen Klop uoči gostovanja na stadionu na kome je početkom juna prošle godine njegov tim osvojio Ligu šampiona.

Ako ga juče i u pripremi meča nisu ozbiljno shvatili, njegovi igrači sada znaju o čemu je govorio – tek drugi put ove sezone nisu postigli gol, ne pamti se kada su bili tako nemoćni u napadu (bez šuta u okvir gola), tako da će 11. marta na Enfildu morati da bore za plasman u četvrtfinale.

Atletiko je slavio 1:0, igrom „made by Simeone“, u kojoj je naš Stefan Savić bio jedna od najdominantnijih figura.

Atletiko je, ispostavilo se, do velike pobjede nad jačim i boljim timom došao u 4. minutu, nakon kornera. Lopta se od noge Fabinja, kome je vidno polje u skoku smanjio Savić, odbila do Kokea u petercu, a reakcija veziste domaćih bila je brza – 1:0.

Zahvaljujući takvom startu, Atletiko je mirnije mogao da postavi igru onako kako to obično radi i kako najbolje zna. Dupli blok, dobro postavljanje i dobro kretanje u defanzivnoj formaciji, onemogućili su da se gosti nametnu napadačkim potencijalom, ubacivanjem iz drugog plana, prodorima bekova...

Liverpul je bio dominatan, a bezopasan, Atletiko povučen i opasniji – Morata je mogao da duplira prednost, stvorio je poziciju za šut, ali je njegov udarac sa 7-8 metara nogom zaustavio Alison.

Na prvu šansu „redsa“ čekalo se dugo, sve do 35. minuta, kada je blok prvi put probijen, a Salahov šut glavom u korner skrenuo odlični Felipe. Mane je bio nervozan, Firmino neprimjetan...

Klop je na početku nastavka uveo Origija umjesto Manea, a njegov tim u prvih desetak minuta napravio najveći pritisak od početka meča, koji je rezultirao samo jednom šansom – Salah je glavom iz dobre pozicije tukao pored stative.

Atletiko je rijetko izlazio sa svoje polovine, ali su dva izlaska donijela dvije sjajne situacije pred golom rivala – Vrsaljko se spetljao, a Morata prilično obrukao, okliznuvši se na desetak metara od gola, nakon odlične akcije koju je počeo Savić, a nastavio Renan Lodi.

Klop je 20-ak minuta prije kraja neočekivano zamijenio i Salaha, do kraja je od zastrašujućeg trija vjerovao samo Firminu, dok je Simeone lansirao Dijega Kostu, poslije skoro četiri mjeseca pauze zbog povrede.

Njegov uticaj nije bio veliki, ali, što je za „kolćonerose“ bilo najvažnije, nijedna Klopova zamjena nije poremetila defanzivni blok ispred Oblaka, koji za 90 minuta nije imao nijednu odbranu!

Bonus video: