Lampard pamti minhensku noć, treneri debituju u Napulju

Legendarni vezista Čelsija sada u ulozi menadžera protiv Bajerna, kojem je „oteo” evropsku titulu prije skoro osam godina
2194 pregleda 0 komentar(a)
Lampard, Foto: Beta/AP
Lampard, Foto: Beta/AP

Bio je 19. maj 2012. godine kada je Bajern imao sve što treba da postane prvak Evrope - klasu više u odnosu na Čelsi, finale na svojoj „Alijanc areni”, vođstvo od 83. minutu i gola Tomasa Milera... Ali, „plavci” su se izvukli, Didije Drogba je prvo donio produžetke, a onda je nakon penala londonski klub prvi put u istoriji osvojio Kup/Ligu šampiona.

Frank Lampard je te noći kao kapiten podigao pehar, a nešto manje od sedam godina kasnije je na drugom zadatku - sada je menadžer Čelsija koji večeras u prvom meču osmine finala čeka upravo Bavarce.

- Postoje momenti koje nikada nećete zaboraviti. Ta noć u Minhenu je jedna od njih - rekao je Lampard.

Sadašnjost je takva da Čelsi ima snagu da se nosi sa njemačkim gigantom, koji je na putu do nokaut faze bio nemilosrdan u grupi u kojoj su bili Totenhem, Olimpijakos i Crvena zvezda. Bajern je, naime, u grupi osvojio maksimalnih 18 bodova, dao je 24 gola, pamtiće se trijumfi u Londonu (7:2) i Beogradu 6:0...

- Sve to je prošlost. Počela je eliminaciona faza, svaki detalj može da bude ključan. Došli smo u London da pokušamo da pobijedimo, ali u Minhenu pada odluka - istakao je trener Bajerna Hansi Flik.

Bajern nije izgubio u posljednjih 12 mečeva u gostima na evropskoj sceni (devet trijumfa) i samo jednom u tom nizu nije zatresao mrežu - dogodilo se to takođe u osmini finala Lige šampiona prošle godine kada je odigrao 0:0 protiv Liverpula na „Enfildu”. Tim iz Minhena u osmini finala ima skor od 11 pobjeda i četiri poraza, a do prošle sezone i eliminacije od „redsa” je sedam puta zaredom stizao makar do četvrtfinala.

- Moramo da budemo oprezni protiv mlade ekipe koja je veoma talentovana, željna dokazivanja i koja je u grupi pokazala da može da stvori problem svima kada je motivisana i kada ima ritam koji želi - kaže Miler.

Grafika
Grafika(Foto: Graphic news)

Čelsi i Bajern su se u Ligi šampiona prvi put sastali u sezoni 2004/05, i to u četvrtfinalu. Tada su prošli „plavci” koje je vodio Žoze Murinjo, a tri pogotka je u tom dvomeču postigao Lampard.

- Za ovu ekipu je trenutno svaka utakmica sa evropskim velikanima prilika da nauči nešto novo. Ali, znam da možemo da pariramo Bajernu - poručio je Lampard.

A u Napulju je vjerovatno utakmica godine za domaćina - Napoli nakon svih razočaranja u prvenstvu želi da se dokaže protiv Barselone. Lionel Mesi stiže u grad u kojem je legenda nad legendama njegov zemljak - Dijego Maradona, a domaćin želi da mu stvori pakao.

- Mesi? Već sam rekao da je najbolji na svijetu, ali za nas Napolitance Maradona je sve. Nema poređenje, Dijego je svetinja - rekao je Napolijev majstor Lorenco Insinje.

Ima li Napoli šansu?

- Ove sezone smo mnogo bolje partije pružali u Ligi šampiona nego u Seriji A. Da bismo imali šansu protiv Barse treba nam perfektna utakmica na oba dijela terena. Impresionira nas važnost ove utakmice, ali kada izađemo na teren - moramo da budemo hladni - kaže Insinje.

Barsa je pobijedila u samo šest od posljednjih 16 evropskih gostovanja, a do meča sa Interom u grupnoj fazi u decembru (slavila je 2:1) imala je niz od osam mečeva bez pobjede u Italiji. Duel u Napulju biće i debi za trenere na obje strane - Đenara Gatuza i Kikea Setijena.

- Hvala Karlu Anćelotiju i igračima zato što je Napoli ovdje gdje jeste - istakao je Gatuzo.

Bonus video: