Da li se sprema revolucija: Otvorena diskusija o promjeni pravila ofsajda

Prije nekoliko dana i predsjednik FIFA Đani Infantino je najavio kako je otvoren za promjenu pravila ofsajda u nastojanju da riješi probleme s VAR-om
3731 pregleda 0 komentar(a)
VAR u Premijer ligi, Foto: AP
VAR u Premijer ligi, Foto: AP

Fudbalsko tijelo koje propisuje Pravila fudbalske igre (IFAB) odlučilo je da preispita pravilo o ofsajdima kako bi podstaknulo "duh napadačke igre".

Tokom idućih 12 mjeseci održaće se niz konsultacija o sadašnjim pravilima i predlozima koji se očekuju na kraju tog procesa.

IFAB je, takođe, zatražio dodatna pojašnjenja postojećih zakona kako bi se "jasnije razlikovala" razlika između ruke i ramena.

Prije nekoliko dana i predsjednik FIFA Đani Infantino je najavio kako je otvoren za promjenu pravila ofsajda u nastojanju da riješi probleme s VAR-om.

"Kod nekih odluka je teško vidjeti da li je ofsajd ili ne, pa bi trebalo odrediti kako bi pravilo ofsajda učinili jasnijim. Ali to je za raspravu, naravno - za sada neće biti promjena jer na stolu nema predloga. Ali o tome treba raspravljati i vidjećemo hoćemo li nešto testirati u budućnosti," naglasio je Infantino.

Bonus video: