Lopta miruje "na neodređeno" - da li će i treninzi biti zabranjeni?

Fudbalska takmičenja u Crnoj Gori posljednji put su bila zaustavljena 1999. godine, za vrijeme bombardovanja, ali ni tada lopta nije potpuno mirovala, jer se igrala takozivana “Liga mira”. Ostaje da se vidi da li uredbe Ministarstva zdravlja o zabrani javnih okupljanja uključuju i treninge
3429 pregleda 2 komentar(a)
Telekom 1. CFL-zaustavljena je do daljnjeg, Foto: Savo Prelević
Telekom 1. CFL-zaustavljena je do daljnjeg, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.03.2020. 21:47h

Gotova sva domaća i međunarodna fudbalska takmičenja suspendovana su zbog koronavrisa i ne zna se kada će i da li će biti nastavljena.

Fudbalski savez Crne Gore danas je oko 17 sati saopštio da stopira sva fudbalska takmičenja na nacionalnom nivou - Telekom 1. CFL, Drugu, Omladinsku, Kadetsku, 1. Žensku i Futsal liga - kao i takmičenja u organizaciji Udruženja klubova Jug, Centar i Sjever.

U Crnoj Gori, dakle, narednih dana, sedmica, možda i mjeseci, neće biti fudbala, a vrlo je moguće da će biti zabranjeni i treninzi, s ozbirom na to da je Ministarstvo zdravlja zabranilo sva javna i privatna okupljanja.

Ostaje da se vidi kako će se tretirati treninzi - okupljanja od 15 do 20, čak i 30 igrača koji dijele svlačionice, terene, bazene, teretane...

Isto važi za sve ostale sportove u Crnoj Gori, koji su takođe stopirani.

Sjutra je u okviru 24. kola Telekom 1. Crnogorske fudbalske lige trebalo da se sastanu Budućnost - Grbalj, Kom - Sutjeska, Podgorica - Iskra, Zeta - Rudar i Petrovac - OFK Titograd, u nedjelju je na rasporedu bilo kompletno 23. kolo Druge lige, ali i mnogo mečeva u mlađim kategorijama, po regijama, ženske i futsal lige.

Kada će ti mečevi biti odigrani, kada će se prvenstva nastaviti - pitanje je na koja niko nema odgovor i zavisi od stvari koje nemaju veze sa spotom.

Fudbalska takmičenja u Crnoj Gori posljednji put su zbog “više sile” bila zaustavljena još 1999. godine, za vrijeme bombardovanja, ali ni tada lopta nije potpuno mirovala - igrala se takozvana “Liga mira”, u kojoj je učestvovalo desetak klubova, od Pljevalja, preko Podgorice do Budve.

Iako u Crnoj Gori zvanično još nije zabilježen slučaj zaraze koronavirusom, Fudbalski savez Crne Gore je na preporuku Ministarstva zdravlja slijedio odluke mnogih evropskih i svjetskih nacionalnih fudbalskih asocijacija.

Gotovo na prste jedne ruke mogu da se nabroje zemlje čije se fudbalske lige igraju ovih dana - nisu suspendovane, na primjer, elitna takmičenja u Rusiji, Mađarskoj, Bjelorusiji, Kipru, ali ni na Kosovu, iako su i tamo juče zabilježeni prvi slučajevi obolijevanja koronavirusom.

Lopta miruje, svi su u karantinu - i sportisti, sportski radnici, navijači, novinari...

Bonus video: