Čelnici Serije A odbacili mogućnost plej-ofa i plej-auta

Poput skoro svih fudbalskih šampionata i italijanski je suspendovan do trećeg aprila
1270 pregleda 0 komentar(a)
"Alijanc arena", dom fudbalaer Juventusa, Foto: Beta/AP
"Alijanc arena", dom fudbalaer Juventusa, Foto: Beta/AP

Klubovi u italijanskoj Seriji A odbacili su scenario da se šampion i i timovi koji ispadaju iz lige dobiju kroz sistem plej-ofa, odnosno plej-auta.

Poput skoro svih fudbalskih šampionata i italijanski je suspendovan do trećeg aprila zbog pandemije koronavirusa.

"Gazzetta dello Sport" piše da su čelnici Serije A sinoć kasno održali vanrednu skupštinu putem videolinka kako bi pronašli idealno rešenje za poziciju u kojoj se nalazi tamošnji fudbal. Jedan od planova je bio da se šampion odluči kroz plej-of, u kojem bi za prvaka igrale četiri prvoplasirane ekipe - Juventus, Lacio, Inter i Atalanta. Isti sistem bio bi primjenjen i na ekipe koje se bore za opstanak.

Ipak, taj predlog je odbijen i jednoglasno je zaključeno da u junu raspored bude zgusnut, da se utakmice igraju svaka tri dana, ali da se prvenstvo odigra do kraja.

To bi automatski značilo da se EURO 2020 odlaže.

Jedini put šampion Italije je odlučen kroz plej-of u sezoni 1963/1964. Tada su Inter i Bolonja imali isti broj bodova, pa su na neutralnom terenu u Rimu odigrali odlučujuću utakmicu, Bolonja je slavila 2:0.

Posljednji put u Italiji plej-aut je viđen davne 2005. godine, kada su Parma i Bolonja odlučivali kroz dvomeč ko će ostati u eliti. Tada je Parma bila uspješnija - 0:1, 2:0.

Bonus video: