Liverpul ipak prvak Engleske, Euro 2020. na zimu? Čekajući velike odluke...

Svjetski fudbal je zbog virusa COVID 19 ušao u najneizvjesnije razdoblje još od Drugog svjetskog rata, ali neke odluke moraju da se donesu
11176 pregleda 1 komentar(a)
Ključno pitanje: Kada će se igrati Euro 2020?
Ključno pitanje: Kada će se igrati Euro 2020?

Fudbalski svijet je stao, lopta se kotrlja u svega nakoliko evropskih šampionata, u samo nekoliko zemalja...

Koronavirus je napravio haos u kalendaru takmičenja, naročito u "najvažnijoj sporednoj stvari", koja je posljednjih godina postala prepoznatljiva po zgusnutom rasporedu, pa čak i nehumanom broju utakmica...

Kada će se one odigrati, da li će se uopšte odigrati, ko će biti šampioni država, ko će se plasirati u Evropu, ko ispada, ko ulazi u ligu - pitanja je mnogo, vremena malo, a neke krupne odluke moraju uskoro da se donesu.

U engleskoj Premijer ligi, Liverpul tri decenije čeka na titulu prvaka, ovo je, bez greške, trebalo da bude ta godina - a onda se pojavio koronavirus.

Englezi su u petak veče stopirali prvenstvo na tri sedmice, ali malo ko vjeruje da će Premijer liga biti nastavljena tokom aprila, očekujući da koronavirus u Velikoj Britaniji dostigne vrhunac tek krajem maja ili početkom juna...

Ako se takva predviđana zaista dese - šampionat će trajno biti prekinut, a sve navijače Liverpula, čiji tim ima 25 bodova više od Sitija na vrhu, uznemirila je spoznaja da u pravilima ne postoji stavka koja objašnjava šta se dešava u slučaju "više sile" i prekida prvenstva.

Uznemirile su ih i objave pojedinih medija da bi šampionat mogao jednostavno da bude poništen - bez prvaka države ("Žao nam je Liverpula, ali Premijer ligu treba proglasiti nevažećom ako se ne bude igralo ponovo", naslov je teksta u listu "San" koji je objavila kolumnista Keren Rita Brejdi), no, sudeći po klimi koja je juče dopirala sa Ostrva, ipak se neće dogoditi takav, za navijače "redsa" pakleni scenario.

Mohamed Salah (Liverpul)
Mohamed Salah (Liverpul)(Foto: Jon Super)

Čelnici Premijer lige će, naime, na sjutrašnjem vanrednom sastanku navjerovatnije donijeti odluku da se u slučaju konačnog prekida prvenstva aktuelno stanje na tabeli proglasi kao važeće - da Liverpul bude prvak, da ekipe koje zauzimaju trenutna mjesta na tabeli izbore plasman u Evropu, a da ne bude ispadanja, već da se liga proširi na 22 tima!

Italijani su juče odbacili mogućnost plej-ofa i plej-auta, pa bi i u Seriji A, ukoliko se ne bude igralo, sadašnji lider (Juventus) bio proglašen za šampiona, a slično je i u ostalim najjačim ligama Evrope, poput španske (lider je Barselona), njemačke (Bajern), francuske (PSŽ)...

Na dnevni red, naravno, moraju da dođu i sve ostale lige, pa i Crnogorska - šta ako se ne bude igralo više ove sezone?

Sve su ovo pitanja u iščekivanju najveće odluke, koja će u utorak biti na dnenvnom redu - da li će se ovog ljeta igrati Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Kako je fudbal, zbog virusa COVID 19, ušao u najmračnije razdoblje u posljednjih 75 godina, nakon Drugog svjetskog rata, mogućnost da se predstojećeg juna i jula igra EURO 2020. u 12 različitih zemalja (prvi put po tom principu) je zanemarljivo mala.

Uefa, naime, uveliko razmatra mogućnost kako da najbezbolnije sanira štetu, a juče se, uz nekoliko dana aktuelnu opciju da se EP prolongira za naredno ljeto, pojavila mogućnost da se igra na zimu!

Čelnici Uefe tako bi ostavili prostora da se, na ovaj ili onaj način, završe nacionalni šampionati, da se Liga šampiona ili Liga Evrope nekako privedu kraju (pa makar se igrala usred ljeta), nakon čega bi počele pripreme za - prvi zimski Euro u istoriji.

Jasno, ograničenja su ponovo brojna, od mnogih takmičenja koja bi morala da pretrpe značajnu reduckiju (opet nacionalna prvenstva, pa Liga nacija, SP za klubove, Liga šampiona, Liga Evrope), do onog najvažnijeg - zdravlja fudbalera, čiji su se Sindikati nakon dugo vremena izborili za kakvu-takvu zimsku pauzu...

Vrijeme je velike epidemije, ali važne odluke moraju da se uskoro donesu.

Bonus video: