Već se zna - fudbalska 2021. biće za pamćenje

Kao utjeha svim ljubiteljima fudbala koji ovih dana nemaju šta da gledaju, možda je dovoljno baciti pogled na raspored događaja za narednu godinu
3638 pregleda 0 komentar(a)
“Alijanc arena” čeka: Velelepni stadion u Minhenu biće jedan od domaćina Eura 2021., Foto: Beta/AP
“Alijanc arena” čeka: Velelepni stadion u Minhenu biće jedan od domaćina Eura 2021., Foto: Beta/AP

Fudbalsku 2020. paralisao je koronavirus, ali bi zato 2021. godina mogla da bude za pamćenje.

Sam spisak događaja koji se neće održati u narednom periodu, a koji su već prebačeni za narednu sezonu, uključujući i jedno od najvećih takmičenja - Evropsko prvenstvo, možda donese utjehu svima koji pate ovih dana zbog najveće blokade fudbalskih takmičenja još od Drugog svjetskog rata.

Ono što, međutim, može da predstavlja mali problem, jeste činjenica da će se mnogi veliki događaju međusobno preklapati. Od aktuelne, opšte nestašice, za nekoliko mjeseci imaćemo - višak sportskih događaja.

Tako će se dva najjača kontinentalna fudbalska šampionata reprezentacija, Evropsko prvenstvo i Kopa Amerika, održati bukvalno u istom periodu - od 11. juna do 11. jula 2021. godine. Mečevi će, ipak, moći da se isprate istovremeno, jer će Južnoamerikanci igrati oko ponoći, ili iza ponoći, gledano po srednjeevropskom vremenu.

Oba takmičenja trebalo je da se održe ljeta 2020, ali su pomjerena za 12 mjeseci zbog epidemije koronavirusa. Evropsko prvenstvo će se održati u 12 evropskih zemalja, a Južnoameričko u dvije južnoaemričke - Argentini i Kolumbiji.

Šta još donosi najuzbudljivija neparana fudbalska godina u istoriji?

Fifa je još ranije planirala da u ljetnjim mjesecima lansira novi format Svjetskog prvenstva za klubove - sa čak 24 tima. Planirano je da se to takmičenje održi od 17. juna do 4. jula, ali su te termine preuzela reprezentativna takmičenja, pa se traže novi datumi.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. igraće se, takođe, tokom cijele 2021. - od marta do novembra. “Sporan” je junski termin, zbog Evropskog prvenstva i Kopa Amerike, ali su se čelnici Uefe obavezali da i tu nađu rješenje.

Kvalifikacije za Mundijal su mnogo uzbudljivije od utakmica Lige nacija, koja će se igrati na jesen ove godine. Za sve reprezentacije, pa i za našu...

Kad smo kod Lige nacija, 2021. godine treba da se igra plej-of četiri reprezentacije, da se dobije novi pobjednik - i to je bilo planirano za jun, ali treba da se nađe novi format.

A do juna, znaće se pobjedik Lige šampiona, Lige Evrope, Premijer lige, Serije A, La Lige i svih ostalih fudbalskih šampionata.

Finiš klupskih takmičenja u sezoni 2020/21. biće dobra predigra za ljetnji, reprezentativni festival fudbala. Finale Lige šampiona 2021. biće odigrano 29. maja na “Gasprom areni” u Sankt Peterburgu, a finale Lige Evrope tri dana ranije na stadionu “Sančes Pishuan” u Sevilji.

Naredne godine održaće se i Evropsko prvenstvo za mlade reprezentacije (U21). Domaćini su Mađarska i Slovenija, a termini - od 13. do 27. juna - podložni promjenama, zbog Evropskog prvenstva za seniore.

Evropsko prvenstvo za žene, u Engleskoj, kolijevci fudbala, odražaće se po planu od 7. jula do 1. avgusta, baš kao i Svjetsko prvenstvo za omladince (U20) u maju u Indoneziji, i za kadete (U17) u oktobru u Peruu...

Pravi fudbalski vatromet, sa kulminacijom u maju i junu. Samo da prođe epidemija koronavirusa...

Bonus video: