Tinejdžerima vlast u francuskom fudbalu

Rajan Šerki je za Lion debitovao sa 16 godina i 62 dana, Kamavinga iz Rena je najmlađi strijelac u istoriji lige. Francuska Liga 1 daleko je od problema koji muče neke crnogorske prvoligaše, kako da u tim uvrste jednog igrača mlađeg od 21 godinu
1036 pregleda 0 komentar(a)
I kao dječak, Kamavinga nema problema da napadne cijelu odbranu prvaka PSŽ-a, Foto: Beta/AP
I kao dječak, Kamavinga nema problema da napadne cijelu odbranu prvaka PSŽ-a, Foto: Beta/AP

I dok klubove Telekom 1. CFL muči pravilo Fudbalskog saveza Crne Gore da u startnoj postavi Prve lige mora da igra barem jedan igrač mlađi od 21 godine, od naredne sezone će morati da budu dva 20-godišnjaka, u najjačem francuskom prvenstvu nemaju tih problema.

Njima i ne treba ograničenje, pošto čak 52 fudbalera u Ligi 1 je ove sezone igralo značajnu ulogu, a svi su rođeni u ovom milenijumu!

52 fudbalera koja su rođena u ovom milenijumu, koji još nisu, ili su tek napunili 20 godina, imaju vrlo važnu ulogu u timovima francuske La lige. Rajan Šerki iz Liona je najmlađi debitant - imao je 16 godina i 62 dana kada je odigrao prvu utakmicu

Samo dva francuska prvoligaša ove sezone nisu imala igrače mlađe od 20 godina - Nant i Brest. Francuska liga je lider u ligama petice - najjačih svjetskih liga, po broju mladih igrača već drugu godinu zaredom. Ligu talenata sa po sedam prvotimaca predvode Tuluz i Sent Etjen, prati ih Monako sa pet fudbalera rođenih 2000. godine i kasnije.

I dok Tuluz ima problema i posljednja je ekipa Lige 1, Sent Etjen ima odličnu sezonu sa prvim plasmanom u finale Kupa Francuske još od 1982. godine.

Trener Klod Puel nije imao problem da čak trojicu tinejdžera uvrsti u polufinalni okršaj sa Renom. I u ekipi rivala u važnoj utakmici igrala su trojica tinejdžera, od četiri koliko ih je u Renu.

Ren je po broju mladića na četvrtom mjestu, koje dijeli sa liderom Pari Sen Žermenom, za koji su ove sezone irali Adel Aušiš, Kuasi, Baker i Mbe So.

Trojicu igrača mlađih od 20 godina lansirala su čak četiri kluba - Lil, Lion, Bordo i Dižon. Po dva Marsej, Rems, Monpelje i Nica, a po jednog tinejdžera u startnoj postavi imali su Amijen, Mec, Anže, Nim i Strazbur.

Nekoliko mladih igrača je izuzetno iskoristilo šansu i njihova cijena je u vrtoglavom rastu na specijalizovanom sajtu Transfermarkt. To se najviše odnosi na Eduarda Kamavingu iz Rena, koji je prošle godine debitovao u dobi od 16 godina, četiri mjeseca i 27 dana, ali i vunderkindu iz Liona, Rajanu Šerkiju koji je oborio rekord lige i Kamavinge, jer je ove sezone debitovao sa 16 godina, dva mjeseca i dva dana.

Primjera radi, rekorder je do prošle sezone i debija Kamavinge bio as PSŽ-a i selekcije Francuske, Kilijan Mbape, koji je u dresu Monaka debitovao u Ligi 1 sa 16 godina i 11 mjeseci.

Na spisku 52 igrača mlađa od 20 godina, koji već imaju značajnu ulogu u ekipama Lige 1, preko 10 ih je debitovalo u dobi ispod 18 godina. Aušiš iz Pari Sen Žermena je debitovao sa 17 godina i 45 dana, Kuasi kao četiri i po mjeseca stariji, dok je Arturu Zagreu Monako uklazao povjerenje sa 17 godina i 10 mjeseci.

Sa spiska mladih igrača najviše prostora da pokaže raskošan talenat je imao Kamavinga, čak 2.112 minuta, ili 25 utakmica od kojih je u 24 bio starter. On je i najmlađi strijelac u istoriji lige (17 godina i 32 dana), a ove sezone je u tim kola biran čak četiri puta.

Bonus video: