Sportisti su disciplinovani ljudi, moraju prvi da poštuju mjere

Moramo da vodimo računa o zdravlju fudbalera, ali ne samo njih. Mi imamo preko 20 igrača, velika većina od njih ima i svoje porodice, djecu - objašnjava trener Sutjeske Nikola Rakojević zašto je obustavio treninge još prošle sedmice
1781 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Rakojević, trener Sutjeske, Foto: Savo Prelević
Nikola Rakojević, trener Sutjeske, Foto: Savo Prelević

Sport i disciplina idu jedno sa drugim, ili bi barem trebalo da bude tako - eto zašto fudbalerima ne smije da pada teško poštovanje mjera koje su propisale zdravstvene službe i ostanu kod kuće u doba epidemije koronavirusom, te prinudne pauze od treninga, utakmica i svih sportrskih zbivanja.

To je poruka najiskusnijeg trenera u Telekom 1. CFL, aktuelnog i dvostrukog uzastopnog šampiona sa Sutjeskom, Nikole Rakojevića.

- Istina je da ovo nikom ne pada lako - posebno nama koji smo u sportu, koji smo navikli da se bavimo sportom, da budemo na treningu svaki dan. Ipak, sa druge strane, kada shvatiš da mora da bude tako, da moraš da poštuješ mjere koje su propisali oni koji znaju nešto o tome, onda jednostavno prihvatiš stvari i navikneš se na njih, pokušaš da ih doživiš što lakše. Kod sportista to posebno mora da bude izraženo, jer sportisti su disciplinovani ljudi, bez discipline nema ni uspjeha, a sada je došlo vrijeme da ta disciplina mora da se pokazuje jednostavnim ostankom kod kuće - kaže Rakojević.

Fudbalerima i stručnom štabu Sutjeske nije bilo potrebno upozorenje, odnosno preporuka Ministarstva sporta i mladih, koje je prije dva dana poslato preko Fudbalskog saveza Crne Gore, da se u vrijeme epidemije koronavirusom obustave trenažni procesi i sve sportske aktivnosti.

Za razliku od pojedinih prvoligaških klubova, koji su tražili načina da se vrate na teren, ili su se jednostavno oglušili o preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (nevjerovatno, ali jedna prvoligaška ekipa trenirala je u utorak), Rakojević je još prošlog petka 13. marta, kada je prekinuto prvenstvo - raspustio tim do daljeg.

- Od prvog dana smo se pridržavali propisa zdravstvenih institucija i igrači su dobili slobodno - ali slobodno da ostanu kod kuće - dodaje trener Sutjeske.

- Poslat im je i program rada da koliko mogu, i ukoliko su uopšte u mogućnosti, individualnim vježbama kod kuće pokušaju da održe fizičko stanje u kojem se nalaze, ali to i nije najvažnije u ovom trenutku. Zdravlje je u prvom, sve ostalo je u desetom planu - ističe Rakojević.

Skoro 30-ak ljudi zajedno, bliski kontakt karakterističan za fudbal, dijeljenje svlačionice, a iznad svega - grupni rad.

Održavanjem i najjednostavnijeg treninga na fudbalskom terenu krše se propisi koji se ovih dana sprovode u prodavnicama, apotekama, bankama...

- Moramo da vodimo računa o zdravlju fudbalera, ali ne samo njih. Mi imamo preko 20 igrača, velika većina od njih ima i svoje porodice, djecu - na kraju krajeva, vidite šta se dešava u evropskim ekipama koje su trenirale, a imale su pojedince koji su se zarazili koronavirusom - ističe 62-godišnji trener.

Crnogorska fudbalska liga je stopirana, kao i gotovo svi evropski šampionati, ne samo fudbalski, a niko ne može da predvidi koliko će pauza trajati, da li će se prvenstva nastaviti...

- Mi nismo doktori, nismo epidemiolozi, prema tome moramo da slušamo ono što nam se kaže i da se prilagođavamo. Ovo su vanredne okolnosti kakve niko od nas nije iskusio do sada. Kada će ovo proći - daj Bože da prođe što prije, da se sve vrati u normalu, da počnemo da treniramo i da se takmičimo. Sve do tada - moramo da slušamo i da se navikavamo - zaključuje Nikola Rakojević.

Liga? Nema najboljeg rješenja, svi moramo da se prilagođavamo

Telekom Prva Crnogorska fudbalska liga prekinuta je 13. kola prije kalendarskog završetka, a Uefa je juče preporučila nacionalnim savezima da ne proglašavaju kraj prije vremena, već da pokušaju da završe šampionate do 30. juna.

Po ovim procjenama, nacionalna prvenstva bi trebalo da se nastave početkom maja - vidjeće se je li to realna, ill malo optimistička prognoza.

- Situacija je takva da niko ne može da nađe najbolje rješenje, a trenutno je najbolje ovo što nam je preporučeno - da se strpimo i čekamo dok se situacija ne poboljša - kaže Nikola Rakojević, trener Sutjeske.

Njegova ekipa je na drugom mjestu sa 11 bodova manje od vodeće Budućnosti i samo teoretskim šansama da odbrani titulu.

- Mi ne odlučujemo da li će se prvenstvo nastaviti ili ne, samo se nadamo da će se situacija popraviti - u svakom slučaju, prihvatićemo svaku odluku - istakao je Rakojević.

Bonus video: