Barselona smanjuje plate igračima zbog pada prihoda?

Uprava na čelu sa predsjednikom Đosepom Marijom Bartomeuom održaće sastanak videovezom, te razmotriti mjere nakon što je u Španiji od koronavirusa oboljelo 20.000 osoba
1967 pregleda 2 komentar(a)
Fudbaleri Barselone, Foto: AP
Fudbaleri Barselone, Foto: AP

Barselona bi mogla svojim igračima smanjiti plate zbog pada prihoda uzrokovanog zaustavljanjem prvenstva te odlaskom turista iz grada, javile su katalonske novine La Vanguardia.

Uprava na čelu sa predsjednikom Đosepom Marijom Bartomeuom održaće sastanak videovezom, te razmotriti mjere nakon što je u Španiji od koronavirusa oboljelo 20.000 osoba, oko 3.000 više nego dan ranije.

Prvenstvo je zaustavljeno prije sedam dana, a pitanje je kada će se nastaviti. Predsjednik La Lige Havijer Tebas smatra da bi se moglo igrati najkasnije sredinom maja, možda bez publike jer će to zavisiti o zdravstvenoj službi.

Barselona, koja je prvenstvo osvojila sedam puta u posljednjih 10 godina, za sada ne namjerava da otpušta radnike, ali zbog pada prihoda razmatra rezanje troškova.

Plate fudbalera iznose 507 miliona eura, što je 61 posto budžeta za ovu sezonu, podatak je La Vanguardije.

Barselona ima najplaćenijeg fudbalera svijeta, 32-godišnjeg kapitena Lea Mesija, koji svaki mjesec prima 8,3 miliona eura bruto, podatak je francuskih novina L'ekip.

Među petoricom najplaćenijih na svijetu ima trojicu jer su na popisu i napadači Antoan Grizman, te Luis Suares s mječnom platom od tri miliona eura bruto.

Oni se već sedam dana nalaze u svojim kućama, gdje individualno treniraju.

Eventualno rezanje plata moglo bi pogoditi i košarkašku te rukometnu ekipu.

Barcelona nije komentirala napis La Vanguardije.

Brojne kompanije u Kataloniji, ali i čitavoj Španiji, najavile su otpuštanja jer im je poslovanje obustavljeno ili ugroženo izostankom klijenata.

Ulice Barcelone puste su nakon što od prošle nedjelje stanovnici smiju izlaziti iz kuća samo prilikom odlaska na posao, trgovine s hranom, farmacije, bolnice, banke, kioske, benzinske stanice, te kako bi prošetali psa.

Muzeji, uključujući Barselonin s posjetom stadionu, zatvoreni su baš kao i klupska trgovina.

Najveći prihod Barselona ima od televizijskih prava. Dok nema prijenosa utakmica nema ni novca, što guši poslovanje kluba. Osim domaćeg prvenstva prekinuta je i Liga šampiona, koja donosi najviše novca.

Bonus video: