Fudbalskoj eliti prijeti bankrot

Prognoze nisu optimistične - njemački virusolog Jonas Šmid Šanasit dao je juče apokaliptičnu procjenu da fudbala neće biti još godinu zbog koronavirusa
6776 pregleda 4 komentar(a)
Prazni stadion u Menhengladbahu za vrijeme meča Borusija - Keln, Foto: Beta/AP
Prazni stadion u Menhengladbahu za vrijeme meča Borusija - Keln, Foto: Beta/AP

Fudbal je u velikom problemu, nakon što je konsultantska kuća KPMG objavila da će gubici u samo pet najjačih liga Evrope biti čak četiri milijarde eura u slučaju da prvenstva uskoro ne budu nastavljena.

A prognoze nisu optimistične! Njemački virusolog Jonas Šmid Šanasit dao je juče apokaliptičnu procjenu da fudbala ove godine neće biti. Možda čak ni 2021, zbog pošasti kakva je virus kovid-19.

U tom slučaju samo bi za ovu sezonu engleska Premijer liga izgubila 1,25 milijardi, od toga 800 miliona za nerealizovana televizijska prava.

Španska La Liga bi zbog TV prava izgubila 600, italijanska Serija A 450, njemačka Bundesliga 400 a francuska Liga 1, 200 miliona eura.

Finansije su vjerovatni razlog što mnogi žure sa povratkom na teren, pa je veliki broj italijanskih klubova najavio da će već naredne sedmice krenuti sa radom.

- To je ludost! Ne shvatam šta neko želi da postigne sa tim. Opasno je, a fudbalski beskorisno kada nema tačnog datuma nastavka sezone - kazao je Damjano Tomazi, Predsjednik Udruženja fudbalera Italije.

- Mislim da je neodgovorno pričati o datumima u ovoj situaciji. Britanci su rekli da sezona može da traje na neodređeno vrijeme i to je dobar termin - dodao je bivši fudbaler Rome.

Gubitak velikih finansijskih sredstava od TV prava, marketinga i ulaznica nije, međutim i jedini problem, jer i ako se sezone ne završe do 30. juna, brojni igrači neće morati ni da igraju za svoje klubove.

- Tačno je da mi ugovor ističe 30. juna sa Čelsijem i onda sam slobodan igrač. Ipak, na mene klub može da računa dok se sezona ne okonča. Uvijek je klub bio iza mene i to je najmanje što mogu da uradim - kazao je 31-godišnji Brazilac Vilijan.

On nije jedini koji se sam ponudio da bude na usluzi klubu. Ipak, najdalje su u uslovima velike krize otišli igrači Borusije Menhengladbah. Oni su obavijestili klub da budžet za plate bude manji čak milion eura mjesečno.

- Ponosim se na igrače, sami su predložili pomoć i pokazali koliko su velika grupa dobrih ljudi - pohvalio se sportski direktor kluba Maks Eberl.

Igrači Menhengladbaha su svojevoljno, prvi ponudili klubu pomoć smanjenjem plata. Drugi će morati da pregovaraju.

U Seriji A planiraju da sve plate igračima smanje između 15 i 30 odsto. I to na način da bude odbijano 30 odsto svima koji imaju 1,5 miliona godišnje.

I Barselona je prinuđena da razgovara sa igračima oko smanjenja zarada, za koje godišnje izdvaja 507 miliona eura. U klubu smatraju da je to, uz smanjenje budžeta za amortizaciju od 150 miliona, jedini način da klub nadomjesti velike gubitke zbog praznog “Nou kampa”.

Bonus video: