Španija: Suspendovan fudbal na neodređeno vrijeme

Prvenstvo je prije 11 dana zaustavljeno na dvije sedmice. Utakmice se, međutim, neće igrati idući vikend kako je predviđala ta prvobitna mjera
1036 pregleda 1 komentar(a)
Sa utakmice Real - Barselona, Foto: AP
Sa utakmice Real - Barselona, Foto: AP

Španski fudbal savez (RFEF) i organizator takmičenja prve španske lige, La Liga, otkazali su u ponedjeljak prvenstvo sve dok vlada ne dopusti igranje utakmica.

Nakon ovakve odluke ostaje nepoznato kada bi igrači mogli istrčati na terene.

Prvenstvo je prije 11 dana zaustavljeno na dvije sedmice. Utakmice se, međutim, neće igrati idući vikend kako je predviđala ta prvobitna mjera.

"Dogovorili smo se kako će takmičenja ostati suspendovana dok god to vladine nadležne službe budu smatrale potrebnim i kada ona ne budu predstavljala nikakav rizik za zdravlje", naveli su RFEF i La Liga u zajedničkom saopštenju.

Stadioni, kao i drugi objekti za razonodu, zatvoreni su kako se ne bi proširio koronavirus.

U srijedu bi španski parlament trebalo da potvrdi odluku vlade da vanredno stanje u Španiji ostane na snazi dodatnih petnaest dana, do 11. aprila.

Predsjednik La Lige Havijer Tebas prošle sedmice je izjavio kako vjeruje da će se klupska prvenstva širom Europe nastaviti sredinom maja, a završiti na ljeto jer je otkazano Evropsko prvenstvo.

U Španiji je u ponedjeljak oboljelo dodatnih 4.500 osoba čime je ukupni broj inficiranih koronavirusom premašio 33.000. Španija je nakon Italije najpogođenija zemlja u Evropi.

Do kraja prvenstva je ostalo jedanaest kola. Barcelona ima 58 bodova, dva više od Real Madrida.

Bonus video: