Crna Gora na Evropskom prvenstvu: Moguće je, sa Demirom i Vučetom

Crnogorska fudbalska reprezentacija mogla bi da ide na Euro, ali u virtuelnom svijetu - zahvaljujući Demiru Ramoviću i Vučeti Šćepanoviću. “Sokoli” su nakon pet mečeva drugi u grupi H
6308 pregleda 0 komentar(a)
Demir Ramović i Vučeta Šćepanović
Demir Ramović i Vučeta Šćepanović

Veliko takmičenje za sada je samo san naše fudbalske selekcije, ali bi crnogorska reprezentacija mogla na EURO - u virtuelnom svijetu.

Kvalifikacije, zvanične, pod okriljem UEFE, počele su 9. marta, a Crnu Goru vode Demir Ramović i Vučeta Šćepanović.

I ide im sjajno – nakon prvog kruga i pet mečeva drugoplasirani su u grupi H, iza Italije, a ispred Ukrajine, Farskih ostrva, Andore i Velsa.

Kako je počela priča...

“Fudbalski savez Crne Gore je objavio post u kome je pozvao zainteresovane da se prijave za kvalifikacije u okviru naše zemlje. Tu smo Demir i ja bili najbolji, tako smo postali reprezentativci”, kaže Šćepanović.

Demir Ramović je dobro poznato ime u pravom fudbalu – bio je omladinski reprezentativac SR Jugoslavije, dugo godina igrao u Sartidu iz Smedereva, te Jedinstvu, Rudaru i Dečiću.

Sada se bavi trenerskim poslom, vlasnik je Uefine A licence...

“Odavno, prije 20-ak godina, počeo sam da igram PES. Sada imam manje vremena, ne mogu da dođem na red od djece, ali kad god ugrabim odigram partiju-dvije. Zato je Vučeta tu, on je sigurno jedan od najboljih igrača u regiji i on je igrao značajnije utakmice”, kaže Ramović.

“Mi smo tim, zajedno smo u ovome i tako se ponašamo”, ističe, međutim, Šćepanović.

U prvih pet mečeva, Crna Gora je ostvarila tri pobjede – nad Andorom (12:1), Velsom (3:0) i Farskim ostrvima (6:2), a igrala neriješeno sa Italijom (1:1) i Ukrajinom (2:2).

Pobjednik grupe ide na Evropsko prvenstvo, drugoplasirani igra baraž.

“Ušli smo u prvi krug isključivo iz zabave, ali sada imamo velike ambicije. Pretvorilo se u ozbiljnu priču, sa ozbiljnijim igračima i mi smo to shvatili baš ozbiljno. Sada imamo više nego realne šanse da odemo dalje, ako budemo bili dobri kao u prvom krugu. Očekujem da Vučeta bude na nivou i u odlučujućim mečevima”, kazao je Ramović.

A konkurencija u fudbalskoj simulaciji je žestoka, kažu naši reprezentativci.

“Najveći favorit je Italija, ne samo u grupi, već i na prvenstvu. Za Italiju igraju bukvalno profesionalci, koji imaju klubove e-sporta, žive od toga i zarađuju 5-6-7 hiljada eura mjesečno. I tako je u mnogim zemljama. Mi smo amateri, igramo iz zabave, s tim da je Vučeta, ponavljam, ozbiljan igrač, sjajan”, kaže Ramović.

“E-fudbal je veoma popularan kod nas, ali ne kao u drugim zemljama. Recimo, Juventus, Bajern, Mančester junajted... imaju svoje e-timove, žele da budu najbolji i tom svijetu”, ističe Šćepanović.

Vjerovatno nema ljubitelja fudbala koji nije bar jednom odigrao fudbalsku simulaciju, ali ne može svako biti majstor za džojstikom.

Šta je važnije – kompjuterska ili fudbalska vještina.

“Mislim da su oba faktora jako bitna. Ipak, dao bih malu prednost kompjuterskim vještinama, jer uzalud fudbalsko znanje ako to ne može da se prenese na džojstik. Mada, pun pogodak je kada se spoje obje vještine”, kaže Šćepanović.

Kao bivši igrač, a sada trener, Ramović ima imalo drugačiji pristup.

“Većina igrača igra slično i nije se bavila pravim fudbalom. Ja igram fudbalski, razlikujem se od drugih, dok većina ostalih momaka koristi sve prednosti koje komjuter pruža. Moj stil često bude faktor iznenađenja. Oni se svi znaju, ja sam 'uljez' u ovoj priči i mogu da iznenadim”, ističe Ramović.

S obzirom na fudbalsku biografiju, Ramović na ovaj način želi koliko-toliko da nadoknadi to što nije uspio kao igrač.

“Moja želja da zaigram za Crnu Goru nije se ispunila. Bilo je nekih priča, ali nisam bio u formi. Nadam se da ću kao trener ispuniti tu želju, ali i sada sam veoma, veoma ponosan što sam i na ovaj način postao reprezentativac i što predstavljam svoju zemlju”, kaže on.

Odlučujuće utakmice za plasman na Evropsko prvenstvo, Demir i Vučeta igraju u ponedjeljak – sa Andorom (17), Italijom (18), Ukrajinom (19), Farskim ostrvima (20) i Velsom (21).

“Daćemo sve od sebe da Crnu Goru odvedemo na Evropsko prvenstvo”, poručuju naši reprezentativci.

Fudbal i e-fudbal

S obzirom na sve veću popularnost kompjuterskih simulacija u doba visoke tehnologije, da li se jednog dana može dogoditi da se izgubi strast za pravim fudbalom.

Ramović smatra da se u Crnoj Gori i sličnim zemljama to neće dogoditi.

“Mora i o tome da se razmišlja, ali mi smo na prostoru koji je siromašniji dio Evrope, tako da će uvijek biti želje za fudbalom. Kao trener u klubu Stari aerodrom to dobro vidim. Problem će, mislim, imati ekonomski stabilinije zemlje. Djeca u tim zemljama polako gube strast za fudbalom. Za Francusku, uglavnom, igraju igrači afričkog porijekla, u Austriji i Švajcarskoj, na primjer, ima mnogo fudbalera koji su porijeklom sa našeg podneblja... Mislim da smo mi mirni narednih 30-40 godina”, kaže Ramović.

“Volio bih da se to nikada ne dogodi. Fudbal je glavni razlog zbog koga mi igramo simulaciju fudbala. Nadam se i vjerujem da će sport uvijek biti ispred e-sporta”, istakao je Šćepanović.

Bonus video: