Osmorica veličanstvenih: Ko su fudbaleri koji su osvojili Svjetsko prvenstvo, Ligu šampiona i Zlatnu loptu

Samo osam igrača u istoriji fudbala osvojili su najveće klupske trofeje - Svjetsko prvenstvo i Ligu šampiona, kao i najveći individalni - Zlatnu loptu za najboljeg fudbalera godine
2519 pregleda 0 komentar(a)
Njemački tandem snova: Franc Bekenbauer i Gerd Miler
Njemački tandem snova: Franc Bekenbauer i Gerd Miler
Ažurirano: 26.03.2020. 15:31h

Brazilac Ronaldo nikada nikada nije osvojio Ligu šampiona, nisu ni giganti poput Zlatana Ibrahimovića, Franćeska Totija, Gabrijela Batistute, Đanluiđija Bufona..., a ko su igrači koji su spojili tri najveća priznanja u svjetskom fudbalu?

Samo osmorica igrača su, naime, u istoriji osvojili Svjetsko prvenstvo, Ligu šampiona i Zlatnu loptu, koja je i najveće pojedinačko priznanje. Nijedan od njih nije aktivan, ali imena su legendarna - Bobi Čarlton, Gerd Miler, Franc Bekenbauer, Paolo Rosi, Zinedin Zidan, Rivaldo, Ronaldinjo i Kaka.

GODINA SA BOBIJEVIM PEČATOM

Svjetska titula koju je ser Bobi Čarlton osvojio sa Engleskom 1966. otvorila mu je te iste godine i put do nagrade za najboljeg igrača na svijetu.

Čarlton je na Mundijalu bio strijelac u grupi protiv Meksika, a u polufinalu je dao dva gola Portugalu. Odveo je Albion u finale u kojem je na „Vembliju” pala Njemačka.

Bobi Čarlton za "zlatnom boginjom", na starom Vembliju 1966.
Bobi Čarlton za "zlatnom boginjom", na starom Vembliju 1966.

Dvije godine kasnije, Čarlton je sa Mančester junajtedom pokorio Evropu, i to nakon što je u finalu dva puta zatresao mrežu Benfike.

TANDEM SNOVA - KAJZER I BOMBER

Gerd Miler je bio dio najslavnijih generacija Bajerna i reprezentacije Njemačke, jedan je od najboljih napadača u istoriji ovog sporta. Pored njegovog imena stoji da je tri puta s Bavarcima bio prvak Evrope (1974, 1975. i 1976), kao i titula šampiona svijeta sa „elfom” (1974). Popularni Bomber je najbolji strijelac Bajerna i Bundeslige svih vremena, a Zlatnu loptu je osvojio 1970, ispred Bobija Mura i Điđija Rive...

U ovoj rubrici Bekenbauer je bez konkurencije najjače ime, govore to priznanja. Ima tri titule u Kupu šampiona, trofej prvaka svijeta i dvije Zlatne lopte, koje je osvajao 1972. i 1976.

Zajedno s Milerom je tri godine zaredom bio šampion Starog kontinenta sa Bajernom, kao i osvajač Mundijala čiji je tadašnja Zapadna Njemačka bila domaćin. Kajzer je jedan od tek desetorice fudbalera koji je više od jednom osvajao Zlatnu loptu...

BEARCOTOV DŽOKER - PAOLO ROSI

Reprezentacija ga je proslavila, Italija ga nikada i neće zaboraviti zbog svjetske krune koju joj je donio 1982. u Španiji. Paolo Rosi je u četvrtfinalu upisao het-trik protiv Brazila i opravdao povjerenje selektora Enca Bearcota, potom je bio dvostruki strijelac u duelu sa Poljskom, da bi u finalu pogodio jednom protiv Njemaca.

Italijanska legenda: Paolo Rosi
Italijanska legenda: Paolo Rosi

Zbog skandala sa klađenjem je propustio Euro 1980, ali mu to nije smetalo da dvije godine kasnije osvoji Svjetsko prvenstvo i Zlatnu loptu (ispred Alana Žiresa i Zbignjeva Bonjeka). A 1985. je pokorio i Evropu u klupskoj konkurenciji i postao šampion sa Juventusom nakon finala protiv Liverpula koje se pamti po navijačkoj tragediji na Hejselu.

ZIZUOVO VRIJEME

Francuski majstor je 1998. godine zablistao na Mundijalu - Zidan je je bio junak „trikolora” u finalu nad Brazilom i dvostruki strijelac u pobjedi od 3:0. Iste godine je osvojio i Zlatnu loptu, kada dileme nije bilo u konkurenciji Davora Šukera i Ronalda.

Tri godine kasnije je pojačao Real Madrid, a 2002. postao autor jednog od najslavnijih golova u finalima LŠ - za pobjedu protiv Bajera iz Leverkuzena u Glazgovu.

Zidan je maestralnim golom 2002. donio evropsku titulu Realu
Zidan je maestralnim golom 2002. donio evropsku titulu Realu

BRAZILSKA POSLA

Brazilski trio i potpuno drugačijih ličnosti. Rivaldo je 1999. osvojio Zlatnu loptu, a na dva najveća ekipna trofeja u fudbalu je morao da sačeka 21. vijek. Prvo je 2002. u Južnoj Koreji postao prvak svijeta sa Brazilom, a godinu kasnije je i u dresu Milana slavio u Ligi šampiona. Zbog pehara u LŠ je i napustio Barselonu i postao „rosonero”...

Rivaldo
Rivaldo

I Ronaldinjo je bio dio „karioka” kada su došli do titule na Mundijalu, ali 2003. je u dresu Barselone, gdje je stigao iz Pari Sen Žermena, postao ponajbolji fudbaler na planeti.

Bila je 2005. kada je osvojo Zlatnu loptu.

Ronaldinjo
Ronaldinjo je 2005. osvojio Zlatnu loptu

Godinu kasnije je stigla i titula u Ligu šampiona s „blaugranom”.

Još jedan član šampionske generacije 2002. je obilježio - 2007. godinu.

Kaka sa Zlatnom loptom 2007.
Kaka sa Zlatnom loptom 2007.

Milan se tada u Atini osvetio Liverpulu za poraz u finalu Lige šampiona u Istanbulu, pa je Kaka u decembru i nagrađen Zlatnom loptom, koju su kasnije redom osvajali Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo, sve do 2018. kada je niz prekinuo Luka Modrić...

Bonus video: