Rođeni su ovom milenijumu, a već vladaju: Tandem Dortmunda na čelu liste sadašnjosti i budućnosti

Lista najskupljih fudbalera na svijetu koji su rođeni u 21. vijeku
1013 pregleda 0 komentar(a)
Borusijini biseri: Sančo i Haland, Foto: Bernd Thissen
Borusijini biseri: Sančo i Haland, Foto: Bernd Thissen

Najveće svjetske lige iz godine u godinu sve izdašnije troše u prelaznim rokovima, a uprkos pandemiji - najbogatiji klubovi razmišljaju o budućnosti.

Real Madrid, kao najveći svjetski klub, budućnost vidi u norveškom napadaču Erlingu Halandu, koji je od zimus eksplodirao u Dortmundu, nakon sjajnih igara u Salcburgu.

Haland, uprkos prioritetu Madriđana da ga angažuju, nije na prvom mjestu po vrijednosti igrača rođenih u ovom milenijumu. To je njegov klupski drug i vršnjak Džejdon Sančo.

Vrijednost Sanča prema specifičnim algoritmu “CIES Football observatory” iznosi 198,5 miliona eura. Haland vrijedi 101, dok je na trećem mjestu kanadski defanzivac iz Bajerna, Alfonso Dejvis sa 92,5 miliona. Top pet zatvara dvojac Brazilaca iz Reala, Rodrigo sa 88,9 i Vinisijus Žunior sa deset miliona manjim iznosom.

Na šestom mjestu je napadač Čelsija, koji se nakon koronavirusa prije dva dana vratio treningu, Kalum Hadson-Odoi (72,3), pa Feran Tores iz Valensije (55,2), a slijedi ga najmlađi iz top 10, vezista Rena Eduardo Kamavinga (53).

Mejson Grinvud iz Mančester junajteda (50,6), Fil Foden iz Mančester sitija (50,4) i Mojze Kin iz Evertona (46) zatvaraju deset najskupljih, gdje nije bilo mjesta za vunderkinda Barselone Ansu Fatija (42,7). Fati je, doduše, rođen 2002. godine i u svom godištu samo je Kamavinga ispred njega.

Ako se izuzme Dejan Kuluševski, Šveđanin makedonskih korijena, koji je na 15. mjestu (39,6 miliona), najbolji rejting mladih igrača iz regiona ima Srbin iz Fiorentine, Dušan Vlahović, koji je na 25. mjestu sa 11 miliona eura.

Bonus video: