FIFA poziva igrače da prihvate do 50 odsto smanjenja plate

Igrači moraju da završe sezone u klubovima u kojima su igrali drugi dio, pa iako budu morali da ostanu nakon 30. juna, kada mnogima ističu ugovori
1267 pregleda 1 komentar(a)
FIFA, Foto: Beta/AP
FIFA, Foto: Beta/AP

Pandemija koronavirusa će ostaviti ogroman uticaj na sport, jer će veliki novac biti izgubljen.

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) se trudi da ublaži efekte krize. Zato je danas organizovan elektronski sastanak čelnika Fife, ECA (Udruženja evropskih klubova) i FIFPro, koji je trajao tri sata, a najvažniji je zaključak poziv da igrači tokom pandemije prihvate do 50 odsto smanjenja plate.

Premijer liga je već usvojila takvu mjeru, a to pokušavaju da urade i u drugim zemljama.

Dogovoreno je da klubovi ne mogu da raskidaju ugovore s igračima ili trenerima zbog pandemije. Dugoročni plan je i stvaranje fonda sa stotinama miliona eura, za koji će novac plaćati svi profesionalni fudbaleri, FIFA, kontinentalni federacije, nacionalni savezi, televizije i sponzori.

Zaključeno je i da takmičenja smiju da se nastave tek kada situacija sa koronavirusom bude stavljena pod kontrolu, te da će prioritet imati nacionalna, a ne kontinentalna.

Postoji velika mogućnost da prvenstva budu završena nakon 30. juna, kada mnogim igračima ističu ugovori. Na današnjem sastanku je dogovoreno da prije odlaska moraju da završe obaveze u klubovima u kojima su igrali drugi dio sezone 2019/20, pa da tek onda odu u nove sredine.

Bonus video: