Fudbaler Ajaksa poslije skoro tri godine izašao iz kome: Komunicira, smije se...

Nuri je na terenu pretrpio srčani udar, a dodatne pretrage pokazale su kako je pretrpio ozbiljna oštećenja mozga nakon čega je pao u komu
5291 pregleda 0 komentar(a)
Navijači Ajaksa uvijek su bili uz Nurija
Navijači Ajaksa uvijek su bili uz Nurija

U Amsterdamu se dogodilo čudo - Abdelhak Nuri, 22-godišnji Ajaksov fudbaler, pušten je na kućnu njegu nakon što se probudio iz kome u kojoj je bio od 7. jula 2017. godine, kada se srušio na teren za vrijeme prijateljske utakmice protiv Verdera.

Nuri je na terenu pretrpio srčani udar, a dodatne pretrage pokazale su kako je pretrpio ozbiljna oštećenja mozga nakon čega je pao u komu.

Situacija se popravila, on je sada u invalidskim kolicima i kod kuće.

"Odgovara na pitanja, komunicira obrvama ili smiješkom. On je tu s nama, zanima ga gudbal, gledamo utakmice zajedno. Ponekad malo djeluje izgubljeno, ali je puno bolje od onoga što su mu predviđali", rekli su iz Nurijeve porodice.

Ajaks je prošle godine priznao da Nurijev medicinski tretman nije bio adekvatan. Izvršni direktor Edvin van der Sar izjavio je da su kardiolozi, proučavajući nove dokaze koje je iznijela porodica, ustanovili da je previše vremena potrošeno na čišćenje Nurijevih disajnih puteva.

Van der Sar je rekao kako su klupski ljekari bili "nedovoljno fokusirani na otkucaje srca, cirkulaciju i oživljavanje".

Defibrilator je takođe trebalo da bude korišten ranije, objasnio je Van der Sar :

"Da se to dogodilo, vjerovatno bi danas bio u boljem stanju. To nije sasvim sigurno, ali postoji mogućnost. Priznajemo našu odgovornost za posljedice ovoga."

Bonus video: