Legendarni Učitelj tehnološki višak

Fudbalski savez Urugvaja je obavijestio da otpušta sve radnike, osim one koji su neophodni za puko preživljavanje te asocijacije. Među njima i legendarnog selektora, Oskar Vašingtona Tabaresa
5565 pregleda 0 komentar(a)
Živa legenda svjetskog fudbala: Oskar Vašington Tabares, Foto: Beta/AP
Živa legenda svjetskog fudbala: Oskar Vašington Tabares, Foto: Beta/AP

Doveo je Urugvaj do titule na Kopa Americi 2011, polufinala Mundijala godinu ranije u Južnoj Koreji, trener je sa najviše utakmica na kormilu jednog nacionalnog tima. A od danas je tehnološki višak!

Fudbalski savez Urugvaja je obavijestio da otpušta sve radnike, osim one koji su neophodni za puko preživljavanje te asocijacije. Među njima i legendarnog selektora, Oskar Vašingtona Tabaresa.

„Izvršni odbor obavještava da, zbog trenutne zdravstvene krize koja je zaustavila sve aktivnosti, mora da preuzme niz tepkih odluka da bi zaštiti buduće funkcionisanje institucije. Zbog toga šaljemo sve zaposlene na prinudni odmor”, piše u saopštenju.

Po urugvajskim medijima, ta odluka će uticati na gotovo 400 ljudi.

Čuveni Učitelj je prvi put bio selektor „urusa” od 1988. do 1990, a oprostio se na Mundijalu u Italiji, porazom od domaćina u osmini finala (2:0, golovi Tota Skilaćija i Alda Serene).

Radio je u Boka juniorsu, Kaljariju, Milanu, Ovijedu, Veles Sarsfildu i opet Boki, da bi se nakon četiri godine pauze 2006. vratio na kormilo Urugvaja i predstavio „Proces institucionalizacije selekcija i stvaranja fudbalera”.

Tražio je i izborio se da sve nacionalne selekcije igraju u sistemu 4-3-3, a „Proces” je donio sjajne rezultate i plejadu velikih asova - Dijega Forlana, Luisa Suaresa, Edinsona Kavanija, Dijega Godina, Fernanda Musleru, Dijega Lugana, Maksija Pereiru...

Deset igrača sa najviše nastupa u dresu „urusa” su igrali u Tabaresovo doba, ali je neko kao gumicom obrisao sve...

Bonus video: