Kako ostati u formi: Sindikat savjetuje fudbalere

Sindikat profesionalni fudbalera (SPFCG) prenosi ta uputstva našim igračima glavnog ljekara FIFPro dr Vensana Gutebarža
842 pregleda 0 komentar(a)
Sa meča OFK Titograd - Budućnost, Foto: Savo Prelević
Sa meča OFK Titograd - Budućnost, Foto: Savo Prelević

Fudbal je zaustavljen zbog pandemije korona virusa (Covid-19), nema utakmica, ni klupskih treninga, igrači uglavom moraju da pokušaju da održe formu radom u kućnim uslovima.

Slično je i i u Crnoj Gori.

Glavni ljekar FIFPro dr Vensan Gutebarž ponudio je nekoliko savjeta kako da fudbaleri ostanu zdravi i u fizičkoj formi za vrijeme pauze.

Sindikat profesionalni fudbalera (SPFCG) prenosi ta uputstva našim igračima.

1. Nije dozvoljeno izlaziti iz kuće za vrijeme pauze. Kako ostati u formi u zatvorenom prostoru?

Vaš klub treba da vam obezbjedi raspored treninga. Ako vam ga nisu dostavili, zatražite da vam ga pošalju. Više od svega važno je održavati nivo izdržljivosti. Ukoliko ste kod kuće, a imate traku za trčanje ili sobno biciklo, prepopručuju se intenzivni treninzi (od 130 do 160 otkucaja u minutu) u trajanju od 30 do 60 minuta, barem dva puta sedmično.

Tokom svakog treninga trebali biste preći od šest do deset kilometara. (U utakmici obično je to deset kilometara ili više.)

Takođe važno je najmanje dva puta sedmično raditi na brzini (trčanje).

Trebalo bi da radite treninge u trajanju do 30 minuta u kojima sprintate u kratkim periodima vrlo visokog inteziteta (više od 190 otkucaja u minutu), uz preporučljivo između sprintova.

2. Smijem da napustim kuću, ali moram samostalno da terniram. Šta preporučujete da radim?

Najbolje je trčati na travi (na fudbalskom terenu ili u parku) ako je moguće, jer je manje naporno za vaše zglobove.

Možete trenirati po istom programu za izdržljivost i kondiciju koje smo prethodno naveli, ako nemate posebne instrukcije od vašeg klupskog kondicionog trenera.

3. Koje biste aplikacije za treniranje preporučujete?

Međunarodni olimpijski komitet razvio je besplatnu aplikaciju Get Set - Train koja je pogodna za profesionalne sportiste i dostupna je na različitim jezicima.

Postoji poseban program za fudbalere za rad na snazi, koordinaciji i fleksibilnosti. Aplikaciju možete preuzeti u Apple store-u i Google Play-u.

Prateći program za fudbalere dva ili tri puta sedmično značajno ćete umanjiti šanse za povredom kada se vratite aktivnom igranju. Posebno je djelotvoran u smanjenju povreda tetiva. Vježbe možete raditi u teretani ili izvan nje.

4. Kako ostati jak kad sam prepušten sam sebi?

Važno je ostati u kontaktu s prijateljima i porodicom online putem, kao i sa svojim saigračima i trenerima.

Internet stranica athlete365 ima nekoliko dobrih savjeta kako mentalno (ili psihički) ostati u formi.

Ukoliko nijeste voljni da o tome razgovarate sa klubom, kontaktirajte vaš sindikat fudbalera ako vam je potrebna pomoć u vezi profesionalnih ili ličnih problema. Vaš sindikat će vam pomoći ili će vas spojiti s nezavisnim stručnjakom. Imate njihove kontakte.

5. Šta da radim ako se osjećam simptome zaraze?

Slijedite savjete zdravstvenih autoriteta poput Svjetske zdravstvene organizacije kako biste uvidjeli imate li simptome koronavirusa.

Oni naglašavaju da treba zatražiti savjet putem telefona, umjesto da posjetite medicinski centar kako bi se izbjeglo širenje virusa.

Bonus video: