Vitorino Ilton, brazilsko čudo

Ilton je kapiten Monpeljea i nezamjenljiv član prve postave, o čemu govori podatak da je na 28 utakmica Lige 1 ove sezone odigrao 2.511 minuta od mogućih 2.520
4671 pregleda 0 komentar(a)
Vitorino Ilton da Silva, Foto: Twitter.com/MontpellierHSC
Vitorino Ilton da Silva, Foto: Twitter.com/MontpellierHSC

Kada se pomenu fudbaleri iz Brazila koji su stigli do Evrope, prvo vam padnu na pamet Ronaldo, Ronaldinjo, Kaka, Nejmar, Rivaldo, Romario... Ukratko, napadači.

Velike karijere su napravili i ofanzivni bekovi Kafu, Roberto Karlos i Marselo, a tek rijetki su štoperi koji su ostavili dubok trag, kao nekada Aldair ili sada Tijago Silva.

Niko, međutim, nije trajao kao kapiten Monpeljea, Vitorino Ilton da Silva.

Kada je 2011, nakon sedam godina u Francuskoj (igrao za Bastiju, Lans i Marsej), stigao na „Stad de la Moson” bio je blizu 34. rođendana.

Zanimljivo je da je u Monpelje 1. avgusta te godine stigao samo zato što su mu nekoliko dana ranije u kuću u Marseju upali pljačkaši i pod prijetnjom vatrenim oružjem odnijeli velike svote novca.

S obzirom na to da je bio već u godinama, potpisao je samo jednogodišnji ugovor.

Niko nije mogao da pretpostavi da će u MHSC-u ostati sve do danas.

I ne samo to - Ilton je kapiten Monpeljea i nezamjenljiv član prve postave, o čemu govori podatak da je na 28 utakmica Lige 1 ove sezone odigrao 2.511 minuta od mogućih 2.520.

Ranije je samo završio meč Amijena, u kojem je njegov tim pobijedio 4:2, a on bio asistent kod prvog gola nekadašnjeg igrača Crvene zvezde, Damijena le Taleka.

Zamijenio ga je još jedan bivši fudbaler Beograđana, Mihailo Ristić.

Monpelje je danas „prozvao” čuveni Instagram nalog Opta da objavi taj podatak i otkrio da je Ilton više od 10 godina stariji od igrača koji su u „ligama petice” ove sezone imali toliku minutažu.

I to je uradio čovjek koji ima 42 godine, šest mjeseci i 20 dana!

Bonus video: