Istanbul Bašakšehir - kad politika umiješa prste

Priča o omraženom istanbulskom klubu kojeg mrze i Galatasaraj, i Bešiktaš, i Fenerbahče, a kojeg je epidemija koronavirusa zaustavila u šampionskom pohodu
7796 pregleda 3 komentar(a)
Klub u raljama politike: Fudbaleri Istanbul Istanbul Bašakšehira, Foto: Beta/AP
Klub u raljama politike: Fudbaleri Istanbul Istanbul Bašakšehira, Foto: Beta/AP

Galatasaraj, Fenerbahče i Bešiktaš najveći su fudbalski klubovi u Turskoj. Dolaze iz Istanbula, imaju najviše osvojenih trofeja, bogatu istoriju, veliku bazu navijača... Njihove pristalice se ne podnose, a sve ih povezuje mržnja prema Istanbul Bašakšehiru, klubu koji prijeti da poremeti fudbalski poredak u Turskoj.

Posljednjih nekoliko godina priča o kandidatima za titulu na Bosforu ne može da prođe bez Bašakšehira. Tako je bilo i ove sezone, a ekipa je - prije prekida zbog pandemije koronavirusa - dijelila prvo mjesto sa Trabzonom.

Riječ je o relativno mladom klubu, osnovanom 1990. Bio je na pragu gašenja, da bi onda turska vlada preko Ministarstva sporta stala iza kluba. U upravljačkoj strukturi su članovi Stranke pravde i razvoja (AKP), a simpatije prema ekipi gaji i predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan.

Klub je osnovan kao Istanbul Bujukšehir Beledijespor (Istanbul BB), na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Istanbula, Nuretina Sozena. Godinama se takmičio u nižem rangu. Konačno, 2007. uslijedio je plasman u tursku Super ligu. Na klupu je godinu ranije sjeo Abdulah Avdži, selektor turske reprezentacije za igrače do 17 godina, koja je na Evropskom prvenstvu 2005. osvojila zlatnu, a godinu kasnije na Svjetskom prvenstvu srebrnu medalju.

Prvu sezonu u društvu najboljih Istanbul BB završio je na 12. poziciji. Vrhunac je bilo šesto mjesto 2010. i 2012. godine. U Kupu je 2011. dogurao do finala, ali je Bešiktaš bio bolji poslije izvođenja jedanaesteraca.

Mečeve prosječno jedva da je pratilo dvije hiljade ljudi. U želji da privuče navijače, uprava je povukla nerazuman potez - klub se preselio na “Olimpijski stadion Atatruk“ kapaciteta 76.000 gledalaca. U međuvremenu, Avdži je 2011. otišao i preuzeo reprezentaciju Turske, a Istanbul BB 2013. ispao iz lige. U javnosti je vladao stav da klub treba ugasiti. I umalo do toga nije došlo. Opet zahvaljujući politici...

Uoči lokalnih izbora u Istanbulu 2014, oba kandidata za gradonačelnika najavila su gašenje kluba. Obećanje nije ispunjeno. Te godine Istanbul BB obezbijedio je ekspresan povratak u elitu, pa bi njegovim gašenjem u Super ligi ostao neparan broj timova, što se nije dopalo tamošnjem savezu. Kompromis je postignut juna 2014. Klub je preseljen u oblast Bašakšehir, a Istanbul BB postao je - Istanbul Bašakšehir. Promjenjena je vlasnička struktura - na čelu kluba više nije bila lokalna vlast, već Ministarstvo sporta. Iste godine Redžep Tajip Erdogan postaje predsjednik Turske...

Početak modernizacije okruga Bašakšehir počeo je tokom Erdoganovog mandata na mjestu gradonačelnika Istanbula sredinom devedesetih. Erdogan je potom postao premijer, zatim predsjednik, ali na oblast udaljenu 30 kilometara od centra Istanbula nije zaboravio.

U međuvremenu, u debitantskoj sezoni pod novim imenom, klub je završio na četvrtom mjestu i po prvi put je igrao kvalifikacije za Ligu Evrope, ali je evropsku odiseju završio već na prvoj prepreci.

Državni aparat nije žalio novac za pojačanja. Pjer Vebo, Emre Belozoglu, Volkan Babakan i Gael Kliši stigli su u Istanbul, a pravi “bum“ uslijedio je 2016. kada je došao Emauel Adebajor. Zahvaljujući prijateljstvu sa Erdoganom, 2018. dres Bašakšehira obukao je Arda Turan, a najveća zvijezda koja je zaigrala za klub bio je Robinjo - u januaru prošle godine.

Uprkos kvalitetnom igračkom kadru titula još nije osvojena. Tri godine uzastopno tim je završavio na drugom mjestu, a najbliži tituli bio je prošle sezone kada je imao dva boda manje od Galatasaraja.

U Evropi je Istanbul Bašakšehir 2017. bio nadomak Lige šampiona. U trećem kolu kvalifikacija eliminisao je Klub Briž, ali je potom u plej-ofu naletio na Sevilju, u tom trenutku jačeg protivnika. Takmičenje je nastavio u Ligi Evrope.

U drugom po jačini evropskom takmičenju igrao je i ove sezone i stigao do šesnaestine finala, gdje je u prvom meču minimalnim rezultatom savladao Kopenhagen. Revanš nije odigran, zbog pandemije koronavirusa.

Istanbul Bašakšehir - primjer kluba, koji je opstao zahvaljujući državi.

Povukli broj 12, jer ga je Erdogan nosio u revijalnom meču

Urbanizaciju kluba nakon dolaska Erdogana na vlast pratila je izgradnja modernog stadiona “Fatih Terim“ na kojem Bašakšehir od preseljenja igra svoje mečeve.

Na svečanom otvaranju odigran je revijalni meč, u kojem je turski predsjednik imao glavnu ulogu. Njegovom prisustvu, naime, davana je velika pažnja, a nakon meča dres sa brojem 12, koji je Erdogan nosio na toj utakmici, povučen je iz upotrebe u njegovu čast.

Od tada, nijedan igrač Istanbul Bašakšehira ne nosi dvanaesticu - taj broj pripada najvećoj klupskoj legendi, Radžepu Tajipu Erdoganu.

Bonus video: