Crnogorac u posljednjem fudbalskom bastionu u Evropi: Milioni će gledati derbi Minska

Pomiješana osjećanja 21-godišnjeg Dušana Bakića, člana Energetika iz Minska, iz jedine lige na svijetu koja se trenutno igra, i koja je pod budnom pažnjom svjetske fudbalske javnosti - bjeloruske Višaje lige
19492 pregleda 0 komentar(a)
Dušan Bakić
Dušan Bakić

Sve je stalo, a u Bjelorusiji se (još) igra fudbal.

Igraju ga i tri crnogorska fudbalera - Boris Kopitović, defanzivac BATE Borisova, Dušan Bakić, vezista Energetika i Ognjen Rolović, novi napadač Minska.

I dok je Kopitović, seniorski reprezentativac Crne Gore, dobio zabranu svog kluba da govori za medije, jer su neki njegovi saigrači novinarima u svojim zemljama prenosili ne baš afirmativne stvari iz Bjelorusije, “Vijestima” se iz Minska javio Dušan Bakić, mladi reprezentativac Crne Gore.

Fudbal piše neobične priče - 21-godišnjem Bakiću je prije samo sva mjeseca rečeno u Budućnosti da se na njega ozbiljno ne računa, a on je otišao u jedinu ligu na svijetu koja je trenutno u pogonu. Igrom slučaja, napravio je pravi potez.

Bjeloruska Višaja liga ovih dana je najbolja, najgledanija, najaktraktivnija na svijetu, kako su ironično pisali evropski mediji. Bez obzira na to, jedina svjetla pozornice, barem kada je u pitanju “najvažnija sporedna stvar”, trenutno su uperena ka Bjelorusiji...

- Osjećanja su nekako pomiješana. Sa jedne strane, nije loš osjećaj kada znate da vas gleda maltene pola fudbalskog svijeta. Kada smo u prošlom kolu igrali protiv Ruha iz Bresta, saopšteno je da se ta utakmica gledala širom svijeta na oko šest i po miliona jedinstvenih uređaja, što je impresivna brojka. Mnogi su se zainteresovali sada za fudbal u Bjelorusiji, TV emiteri, sponzori, obični navijači kojima nedostaje fudbal, pa moji saigrači i ja imamo osjećaj kao da igramo u nekom velikom evropskom klubu - priča Bakić.

Sa druge strane - fudbal teče u doba koronavirusa. Koliko je to opasna igra?

- Ne mogu da kažem da se bojim, ali moram da priznam da nije baš najprijatnije. Posebno kada vidite, pročitate, šta se sve dešava u ostalim zemljama, koliko se virus brzo i lako širi. U Bjelorusiji i dalje život teče uobičajeno, rade magazini, tržni centri, lokali. Vidi se, ipak, da okolnosti nisu redovne, navijači se boje da dođu na stadion, pa je manje publike nego što je bilo prošle sezone. Iz kluba nam je rečeno da više nisu dozvoljena rukovanja, jer kada idemo na trening sretnemo se sa 30-ak zaposlenih, i tako svakoga dana - kaže Bakić.

Višaja liga se igra, ali je pitanje do kada...

- Teško je dati odgovor da li će doći do prekida, može samo da se nagađa. Mislim, međutim, da će se od ovog kola igrati pred praznim tribinama. Najpopularniji klubovi kao što su BATE Borisov, Dinamo Brest i Šahtjor Soligorsk već su na zahtjev svojih navijača odlučili da igraju bez publike i izdali su zajedničko saopštenje, pa vjerujem da će i svi ostali klubovi to prihvatiti i da će Fudbalski savez donijeti odluku. U Bjelorusiji, koja ima 10 miliona stanovnika, trenutno je oko 350 zaraženih, ali je izgleda u gradu Vitebsku došlo do eskalacije epidemije i stvarno ne znam kako će se sve dalje odvijati - dodaje Bakić.

Dok je njegova porodica, doskorašnji saigrači iz Budućnosti, kao i cijela Crna Gora, u kućnom karantinu, 21-godišnji mladi reprezentativac igra fudbal i takmiči se u Bjelorusiji...

- Pratim, naravno, šta se dešava u Crnoj Gori, u kontaktu sam sa mnogima, mogu ljudima da pošaljem samo podršku ohrabrenja. Ostanite kući, budite disciplinovani - to poručujem čak i ja, kome je u Bjelorusiji sve dozvoljeno ovih dana - zaključuje Podgoričanin Dušan Bakić.

Bakićev tim u neočekivanoj borbi za vrh - derbi Minska gledaće milioni?

Energetik je hit na početku sezone Bjelorusije, ostvario je obje pobjede, i to kući protiv velikog favorita BATE Borisova (3:1), potom i u gostima protiv Ruha (1:0). Bakić je dao gol na debiju protiv BATE-a.

- Lijep početak za mene, ali posebno za cijeli klub koji ima veće ambicije nego prošle sezone. Srušili smo dva favorita na startu. Mlada smo ekipa, igrači u prosjeku imaju oko 23 godine, a ja sam i među njima jedan od najmlađih. Nadam se da ćemo nastaviti u ritmu sa starta - kaže Bakić.

U nedjelju, sticajem okolnosti, dva kluba iz glavnog grada igraju derbi za prvo mjesto - protivnik Energetika je Minsk, koji je u prva dva kola takođe ostvario obje pobjede.

- Biće to pravi TV derbi, jer mislim da neće biti publike. Već je najavljeno da će milioni ljudi širom svijeta gledati utakmicu, kao jedinu u tom programu.

Bakić se preselio u Minsk i prije izbijanja epidemije stigao je da se upozna sa gradom.

- Sada se i ne izlazi kao prije, ali uspio sam nešto da obiđem i prijatno sam se iznenadio, veličinom, širinom grada, sa mnogo lijepih mjesta. Boris Kopitović, koji igra za BATE, iz obližnjeg Borisova, odmah mi se stavio na raspolaganje da mi pomogne po dolasku u novu sredinu i puno sam mu zahvalan - ističe Bakić.

Bonus video: