CRNE SLUTNJE

Nova biološka bomba: Može li se u Liverpulu dogoditi crni scenario iz Bergama?

Na dan odigravanja meča bilo je potvrđeno šest slučajeva virusa u Liverpulu, ali Madrid je već tada bio žarište zaraze, a na Ostrvo je došlo 3.000 navijača Atletika
16869 pregleda 3 komentar(a)
Navijači Atletika na meču u Liverpulu, Foto: AP
Navijači Atletika na meču u Liverpulu, Foto: AP

Scenario iz Bergama mogao bi da se ponovi u Liverpulu, takođe zbog fudbalske utakmice! 

Stručnjaci iz Engkeske upozoravaju da je grad opasnosti da doživi istu ili slićnu sudbinu zbog revanša osmine finala Lige šampiona između Liverpula i Atletiko Madrida (2:3), odigranog 11. marta na "Enfildu" pred 54.000 navijača

Jedan od uzroka katastrofe u Lombardiji je duel Atalante i Valensije u Milanu  (4:1) od 19. februara. Tada je meč elitnog takmičenja pratilo 40.000 gledalaca, a ubrzo poslije toga opasni virus raširio ogromnom brzinom.

Najgore je u Bergamu, jer se ispostavilo da je gotovo trećina stanovništva tog grada bila na utakmici protiv Valensije. 

Sada bi nešto slično moglo da se dogodi u Liverpulu, gdje je broj zaraženih do juče bio 309, a preminula je 21 osoba. 

Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje u Liverpulu Metju Ešton smatra da je bila greška što se utakmica sa Atletikom odigrala i da je to uticalo na porast oboljelih.

"Nije bila ispravna odluka da se taj meč organizuje, iako to sigurno nije bilo namjerno. Možda nadležni organi u tom trenutku nisu shvatili ozbiljnost situacije. Iako nikada nećemo znati, meč sa Atletikom mogao bi da bude jedan od događaja koji su uticali na porast broja zaraženih u Liverpulu. Definitivno će taj događaj biti tema istraživanja, kako bismo nešto naučili i da ne bismo ponovili slične greške", rekao je Metju Ešton za "Gardijan".

Na dan odigravanja meča bilo je potvrđeno šest slučajeva virusa u Liverpulu, ali Madrid je već tada bio žarište zaraze, a na Ostrvo je došlo 3.000 navijača Atletika. 

Vlada Španije je nedugo zatim zatvorila vrtiće, škole i fakultete, uvela mjere, dok su Britaniji građani i dalje vodili život bez ograničenja. Sva javna okupljanja, kao što su fudbalske utakmice, bila su dozvoljena.  

Profesor Džon Ešton, bivši regionalni direktor Javnog zdravstva za sjeverozapadnu Englesku, pobunio se zbog pristupa državnih organa pred okršaj Liverpula i Atletika.

"Dopustili smo da 3.000 navijača dođe sa područja u kome je zaraza već buknula i to je u osnovi bilo pogrešno. Isto važi i za argument da događaji na otvorenom ne predstavljaju prijetnju. Nadam se da nisam u pravu, ali vjerujem da je te noći nanijeta velika šteta. Obično je slučaj da ljudi počnu da pokazuju simptome nedjelju dana posle zaraze, neki i nešto kasnije. Nažalost, poslije 20 dana bilo je preminulih u Liverpulu, tako da se neki od ovih slučajeva sigurno poklapaju vremenski sa tom utakmicom", naglasio je Džon Ešton.