Bundes liga možda u maju, pod posebnim uslovima?

Neki od klubova već su počeli s prilagođenim treninzima, a od ponedjeljka će na taj način početi da treniraju i fudbaleri vodećeg Bajerna, koji nakon 25 odigranih kola ima četiri boda prednosti ispred drugoplasirane Borusije Dortmund
1664 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Šalkea na treningu prije dva dana, Foto: AP
Fudbaleri Šalkea na treningu prije dva dana, Foto: AP

Njemački virolog tvrdi da bi se Bundes liga mogla nastaviti u maju bez gledalaca na tribinama i pod posebnim uslovima stvorenim za fudbalere, prenosi agencija DPA.

Bundes liga je prekinula s takmičenjem sredinom marta i neće biti nastavka najmanje do 30. aprila. Do kraja prvenstva ostalo je devet kola.

Neki od klubova već su počeli s prilagođenim treninzima, a od ponedjeljka će na taj način početi da treniraju i fudbaleri vodećeg Bajerna, koji nakon 25 odigranih kola ima četiri boda prednosti ispred drugoplasirane Borusije Dortmund.

Završetkom prvenstva klubovi Bundes lige bi ublažili finansijske gubitke koji se procjenjuju na 750 miliona eura u slučaju da nastavka ne bude. Većina tog procijenjenog gubitka otpada na sredstva od prodaje televizijskih prava.

Virolog Aleksander Kekule smatra da je nastavak moguć, ali postavlja i pitanje bi li poseban status fudbalera bio opštedruštveno prihvatljiv dok su na snazi mjere ograničavanja slobode kretanja za većinu građana.

Klubovi i vođstvo Bundes lige su postigli dogovor o nastavku takmičenja pred praznim stadionima te uz stroge zdravstvene mjere kojih bi igrači trebalo da se pridržavaju.

"Problem može biti riješen virološki, ali samo tako da se za fudbalere napravi poseban 'balon'. Ekipe bi morale da budu u posebnim karantinima, a na raspolaganju bi trebalo da bude 20.000 testova na koronavirus da bi se mogle sprovoditi stalne provjere", izjavio je Kekule u razgovoru za televiziju ZDF, te naglasio da je završetak sezone moguć isljučivo bez publike na stadionima.

Bonus video: