U Bjelorusiji nisi muškarac ako se plašiš virusa

Imate ugovor i ne možete reći „neću da igram ili treniram”, dok s druge strane imate porodicu koja strahuje i moli da se pazite kontakta - kaže crnogorski fudbaler Ognjen Rolović
2379 pregleda 1 komentar(a)
„Teško je usredsrediti se na fudbal”: Ognjen Rolović, Foto: FC Minsk
„Teško je usredsrediti se na fudbal”: Ognjen Rolović, Foto: FC Minsk

Gradski derbi u jedinoj evropskoj ligi gdje se igra fudbal, bjeloruskoj Višaja, između domaćeg Energetika i FK Minska pripao je domaćinu 2:0, ali u njemu nije viđen duel dvojice crnogorskih internacionalaca - Dušan Bakić je presjedio na klupi Energetika, dok napadač Ognjen Rolović nije bio u zapisniku Minska.

Pomalo iznenađujuće, pošto je Rolović izdanjima u dva prva kola stekao reputaciju potencijalno odličnog pojačanja za ligu, eksperti su i pohvalili skaute Minska za njegov angažman.

Rolović nije bio na terenu, ali je imao zapaženu rolu u medijima, jer je dao intervju za britanski „Dejli mejl” i pričao o situaciji u Bjelorusiji, koronavirusu...

- Glupo je da mi jedini igramo. U Bjelorusiji se ponašaju kao da je pandemija neka obična, svakodnevna pojava i da niko ne treba da se boji virusa. Ovdje je neki čudan mentalitet - ako se plašiš situacije, nisi muškarac - kaže Rolović.

„Dejli mejl” navodi da je Rolović iz Crne Gore i jedan je od rijetkih igrača iz bjeloruske lige koji govori engleski jezik. U njegovoj rodnoj zemlji, gdje ima suprugu i 11-mjesečnu kćerku, niko ne smije da izađe poslije 19 sati ili vikendom. U Bjelorusiji nema socijalnih ograničenja, već samo savjeti građanima da peru ruke i vode računa o distanci.

Svuda je tako osim na terenima. I to uprkos podatku da Bjelorusija bilježi prvi smrtni slučaj korone, kojoj je podlegao 75-godišnji glumac Viktor Daškevič.

- Teško je usredsrediti misli na fudbal. Ne znate gdje su bili drugi igrači, s kim su bili u kontaktu. Imate ugovor i ne možete reći „neću da igram ili treniram”, dok s druge strane imate porodicu koja strahuje i moli da se pazite kontakta. Tako ste zarobljeni između dvije vatre. Mislim da slično misli 90 odsto igrača, i kada bi se oni pitali prvenstvo bi bilo na pauzi - kazao je Rolović.

I Brazilac iz Ruh Bresta Žoao Vilijam ne krije da je pomalo uplašen situacije, ali u Fudbalskom savezu Bjelorusije nemaju dilemu.

„Puno je igrača u kontaktu s medijima, ali mišljenja su različita. Neki igrači su više zabrinuti, drugi manje, ali u prva dva kola nismo imali slučaj da igrač odbije da igra ili da napusti klupski kamp”, obavijestili su iz FS Bjelorusije.

Bonus video: