Hansi Flik - dokaz da nije sve u glamuru

Zašto kažem da je idealan? Zato što je u fudbalu do sada radio apsolutno sve - kaže Jup Hajnkes, nekadašnji prvak Evrope sa Bavarcima
3304 pregleda 0 komentar(a)
Za Bavarce je savršen profil: Hansi Flik, Foto: Beta/AP
Za Bavarce je savršen profil: Hansi Flik, Foto: Beta/AP

Bajernova klupska politika se uvijek razlikovala od ostalih evropskih velikana, pravilo je da se misli dugoročno, krupne odluke se ne donose preko noći...

Bavarci su prije nekoliko godina bili fudbalski Holivud, prvo zbog Pepa Gvardiole, onda i Karla Anćelotija, ali vremena se mijenjaju, polako se vraćaju svom kadru. Zato je malo koga i začudilo kada su u petak objavili da se Hans-Diter Flik od privremenog rješenja za trenera postao stalno.

Kako je Flik za samo nekoliko mjeseci od pomoćnika Nika Kovača postao čovjek kojem vjeruju rukovodioci, legende kluba i igrači?

Ovaj 55-godišnjak iz Hajdelberga, bivši vezista kluba sa „Alijanc arene”, postao je donekle poznat prije 14 godina kada je u Red Bul Salcburgu prvo kao dio stručnog štaba, a onda i koordinator svih selekcija, sarađio sa Đovanijem Trapatonijem i Lotarom Mateusom. Iste te godine (2006) postao je asistent Joahimu Levu u reprezentaciji Njemačke i s ove distance gledano jasno je da je imao vrhunske ljude uz sebe, asove od kojih je mogao mnogo da nauči o fudbalu. Izgleda i da je naučio...

6. novembra je Hansi Flik debitovao na klupi Bajerna, i to u pobjedi nad Olimpijakosom u Ligi šampiona. Upisao je 18 trijumfa od kada je naslijedio Nika Kovača, a ima i poraze od Bajera i Borusije Menhengladbah, te remi u duelu sa Lajpcigom

Kao Flikov najveći kvalitet navodi se sposobnost da bude vođa - autoritet u svlačionici, ali i čovjek kojeg grupa voli. Kovač ništa od toga izgleda nije bio, pa je smjena na klupi i rasteretila igrače, dala krila prije svih Tomasu Mileru i Džeromu Boatengu.

- Hansi je lojalan čovjek, to je njegov ogroman kvalitet. Fudbal čekaju pravi izazovi, a on je za ovaj momenat savršen trener za Bajern - rekao je sportski direktor Hasan Salihamidžić.

Oliver Kan, legendarni golman, sada član uprave, dobro zna šta znači biti dio giganta iz Minhena.

- Bajern se razlikuje od svih i veoma je bitno da trener shvata klupsku filozofiju i da ne mora da je uči. Hansi je bio igrač u Bajernu, bio je pomoćni trener, a sada je čovjek koji se pita. Nemam dilemu da je na mjestu koje mu pripada - kaže Kan.

Hansi je preuzeo Bajern u novembru kada je bio četvrti na tabeli Bundeslige. U međuvremenu je slavio u 86 odsto utakmica (18 od 21), preuzeo prvo mjesto u domaćem šampionatu, upisao sve pobjede u Ligi šampiona... Deklasirao je i Čelsi u prvom meču osmine finala (3:0 u Londonu), revanš nije ni odigran jer je sve stalo zbog pandemije koronavirusa.

I ekononska kriza, koja je izvjesna nakon pandemije, uticala je sigurno na to da Bajern lakše odluči da pruži povjerenje Fliku i produži mu ugovor do 2023. Pominjao se mogući povratak Gvardiole, pa i imena Tomasa Tuhela i Maurisija Poketina, ali u ovom momentu Karl-Hajnc Rumenige i ostali nisu imali razloga da žrtvuju Flika zbog bilo kojeg od njih.

„Flik zna svoje mjesto u Bajernu, iako su navijači možda očekivali neko zvučnije ime kada je Kovač odlazio. Ali, najmanje glamurozna rješenja su nekada i najbolja. Uz to, dolazak velikog trenera poput Gvardiole je za Bajern izuzetak, ne pravilo”, piše „Dojče Vele”.

67 golova je dao Bajern u 21 meču od kada ga vodi Flik. Bavarci jedino nisu zatresli Lajpcigovu mrežu (0:0), a najraspoloženiji su bili protiv Crvene zvezde, Hofenhajma i Verdera kada su pogađali po šest puta

Jup Hajnkes u Fliku vjerovatno vidi i sebe, jer je često u Bajern dolazio da gasi požar.

- Idealan je trener i ovo je ispravna odluka kluba. Zašto kažem idealan? Zato što je u fudbalu do sada radio apsolutno sve - poentirao je Hajnkes.

Bonus video: