Blater demantuje da je uzeo mito: Politička je odluka da se SP igra u Kataru umjesto u SAD

Sve je navodno pokvario bivši predsjednik Francuske Nikola Sarkozi
1121 pregleda 0 komentar(a)
Sep Blater, Foto: Beta/AP
Sep Blater, Foto: Beta/AP

Bivši predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater ponovio je da je dodeljivanje Svjetskog prvenstva Kataru 2022. godine politička odluka.

On je tako odbacio optužbe američkog pravosuđa o primanju mita za dodjelu Mundijala 2018. Rusiji i 2022. godine Kataru.

Blater tvrdi da je postojao „džentlmenski dogovor” u Izvršnom odboru Fife po kojem bi Mundijal 2018. bio u Rusiji, a četiri godine kasnije u Sjedinjenim Američkim Državama, ali da je došlo do obrta.

Bilo je nekoliko političkih intervencija da se Mundijal 2022. godine dodijeli Kataru i to je sve. U takvoj vrsti donošenja odluke, dolazi do političke intervencije na visokom nivou”, kaže Blater.

Prema njegovoj verziji, dodjela Mundijala 2022. godine Amerikancima nije uspjela zbog uplitanja tadašnjeg predsjednika Francuske Nikole Sarkozija, i to za vrijeme jednog ručka sa Mišelom Platinijem koji je tada bio član Izvršnog odbora Fife.

Platini, koji je potom priznao da je glasao za Katar, rekao je da je tu odluku donio prije pomenutog ručka.

Prema američkom pravosuđu, rukovodioci Fife, prvenstveno iz Južne Amerike, primili su mito za glasanje o mjestu održavanja Mundijala 2018. i 2022. godine, ali se u dokumentima pravosuđa ne navode autori davanja mita.

U dokumentima se pominje slučaj bivšeg potpredsjednika Fife i predsjednika konfederacije Sjeverne i Centralne Amerike i Kariba (CONCACAF) Džeka Vornera, koji je optužen da je primio četiri miliona funti kroz brojne ofšor kompanije kako bi podržao kandidaturu Rusije za domaćina Mundijala 2018.

U tom slučaju se pominje još jedna osoba, koja je navodno bila kontakt, a opisana je kao bliska Blateru.

Može se pomisliti da je to Piter Hargitej, ali ja nisam nijednom savjetniku rekao da interveniše”, rekao je Blater.

Fifa, koja je podsjetila da ima status žrtve u postupcima koje je pokrenula američko pravosudje, navela je pažljivo prati tok istrage.

Bonus video: