Koliko vrijede crnogorski fudbaleri nakon koronavirusa: Savić na cijeni, Marušić potcijenjen

Po procjeni "Transfermarkta", Stefan Savić je ostao ubjedljivo najskuplji naš igrač - njegova vrijednost se procjenjuje na 25,5 miliona eura, što je za 6,5 miliona eura manje nego u decembru, kada je rađena posljednja procjena
6747 pregleda 0 komentar(a)
Savić u duelu sa Pikeom, Foto: AP
Savić u duelu sa Pikeom, Foto: AP

Specijalizovani portal "Transfermarkt" objavio je juče detaljnu analizu o posljedicama koronavirus na fudbalsko tržište.

"Transfermarkt", koji je godinama relevantan izvor u ovoj oblasti, izračunao je da će ukupna vrijednost fudbalera pasti za devet milijardi eura, te da će samo igrači mlađi od 22 godine biti na istoj cijeni kao i ranije.

I vrijednost crnogorskih fudbalera je, tako, bitno umanjena...

Po procjeni "Transfermarkta", Stefan Savić je ostao ubjedljivo najskuplji naš igrač - njegova vrijednost se procjenjuje na 25,5 miliona eura, što je za 6,5 miliona eura manje nego u decembru, kada je rađena posljednja procjena.

Savić je u januaru napunio 29 godina, a 25 miliona eura iznosio je njegov transfer iz Fiorentine u Atletiko, ljeta 2015.

On je, prema listi "Transfermarkta", 47. najskuplji centralni defanzivac na svijetu, ali je u top 50 od njega stariji samo njegov saigrač iz Atletika - Brazilac Felipe, koji ima 30 godina.

Drugi na listi je Stevan Jovetić (30), koji se nakon posljednje analize, procjenjuje na 6,5 miliona eura, milion i po manje nego u decembru.

Jovetić je 2017. došao u Monako iz Intera za oko 11 miliona eura, a četiri godine ranije Mančester siti je za njega Fiorentini platio 30 miliona, što je bio jedan od najvećih transfera tog ljeta.

Treći po vrijednosti je Adam Marušić (27), ofanzivni vezni Lacija. Njegova cijena je 5,5 miliona eura, milion i po manja nego prije tri mjeseca.

Međutim, realna njegova vrijednost je mnogo veća, a pominje se da bi ovog ljeta Marušić mogao da ostvari transfer za pamćenje i da iz Lacija ode u PSŽ. Navodno, klub bi ga pustio za 15 miliona eura.

Prema "Transfermarktu", slijedi Luka Đorđević (25), napadač Lokomotive iz Moskve, koji se oporavlja od teške povrede koljena - 2,8 miliona eura je njegova vrijednost, a u decembru je bila 3,5 miliona.

Nikola Vukčević (28), vezista Levantea, vrijedi 2,4 miliona.

Levante ga je prije dva ljeta kupio od Brage za devet miliona eura, što je najveći transfer u istoriji španskog kluba.

Više od milion eura, prema procjenama "Transfermarkta", vrijede Aleksandar Šćekić (28, Partizan, 1,4), Aleksandar Boljević (24, Standard, 1,4), Marko Vešović (28, Legija, 1,2), Marko Janković (24, SPAL, 1,2) i Sead Hakšabanović (20, Norčeping, 1 milion)...

Prema procjeni "Transfermarkta", najskuplji igrač crnogorske lige je Stefan Milić, 19-godišnji kapiten Budućnosti i budući igrač Dinama iz Zagreba - 500 hiljada eura.

Toliko ga je Dinamo i platio u februaru, s tim da je u transfer uključen i procenat od naredne prodaje i to od 20 odsto...

Bonus video: