Nastavlja se Telekom 1. CFL: Grčevita borba za svaki bod i svaki gol

Derbi Zeta - Budućnost na otvaranju drugog dijela sezone (14 sati, TV). Sutjeska tri sata kasnije u Petrovcu. Svi se bore za nešto
59 pregleda 3 komentar(a)
Budućnost - Zeta, Foto: Filip Roganović
Budućnost - Zeta, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.02.2018. 09:27h

Derbijem na Trešnjici između Zete i Budućnosti (14 sati, TV Arenasport), te gostovanjem Sutjeske u Petrovcu (17), danas se nakon skoro tri mjeseca pauze nastavlja Telekom 1. CFL.

Na startu proljećnje polusezone, iako je kalendarski još zima, i to kišovita, Mladost će dočekati Dečić, Rudar će gostovati Grblju, dok će Iskra na svom terenut igrati protiv Kom Eurozox-a.

Bez neizvjesnosti samo na samom vrhu?

Smanjenjem lige sa 12 na 10 klubova čelnici FSCG su kroz povećanje neizvjesnosti i konkurencije željeli da poboljšaju kvalitet takmičenja.

I dok publike i dalje nema na stadionima, dovoljan je samo i letimičan pogled na tabelu pa da se zaključi kakva će se borba voditi u drugom dijelu sezone.

U situaciji gdje samo dva boda razdvajaju ekipe koje su u zoni Evrope i zoni baraža za opstanak, gdje su bukvalno svi klubovi pokušali su da se pojačaju tokom zimske pauze, maltene svaka utakmica u preostalih 17 kola imaće svoju takmičarsku vrijednost.

Nakon 19 jesenjih rundi, čini se da je odlučena (samo) ona najvažnija trka, za titulu, jer Sutjeska ima 13 bodova više od Budućnosti.

Trener Podgoričana Vladimir Vermezović, koji će danas debitovati na klupi „plavih” u zvaničnom meču, nada se, međutim, da će i na samom vrhu biti vatre.

"Naš prioritet do kraja sezone je Kup i afirmacija što više igrača, ali fudbal je to, sve je moguće, pokušaćemo da se uključimo i borbu za prvo mjesto".

Trešnjica neugodna za Budućnost

Nekada omiljeno gostovanje, za Budućnost je posljednjih godina postalo najneugodnije - aktuelni šampion, naime, od 2014. nije slavio na Trešnjici.

"Tradicije postoje da bi se rušile, a ovo je mnogo bitna utakmica za nas, praktično za šest bodova, jer nam je Zeta blizu na tabeli. Spremali smo se za ovu utakmicu, kao i za meč protiv Mladosti u subotu, jer smo ih označili kao dva najvažnija meča u ovom periodu", kazao je Vermezović, koji je ponovio da nije zabrinut što njegova ekipa nije zabilježila pobjedu na sedam kontrolnih mečeva, uz samo jedan dati gol.

"Nemam dilemu da će Budućnost igrati dopadljiv fudbal i da će ostvariti dosta pobjeda. Najvažniji zadatak mi je da ubijedim igrače da u svaki meč ulaze sa barem istim motivom kao protivnik. U tom slučaju, neće biti problema".

Luka Mirković neće igrati za Budućnost zbog kartona, Petar Grbić se oporavio (da barem bude na klupi), a Simom Vukčević tek treba da uđe u ritam...

"Ako dovedete Grbića, Adžića, Damjanovića, a na kraju prelaznog roka i Simona Vukčevića, onda je jasno čemu stremite. Budućnost ima veliki kvalitet, ali suprotstaviće im se neka nova mladost Zete", najavljuje duel na Trešnjici trener domaćih Dejan Roganović.

Njegova ekipa je krajem prošle i početkom ove sezone dobila Budućnost kod kuće, oba puta po 1:0.

"Koncentrisani smo na utakmicu, a ne na tradiciju. Imamo još mlađi tim nego ranije, ali vjerujem i kvalitet da se nosimo protiv Budućnosti. Nadam se da na Trešnjici niko neće osvajati bodove" ističe Roganović.

Za titulu, Evropu i opstanak

Prvu proljećnju „stanicu” ka tituli Sutjeska ima u Petrovcu. Ekipa Nikole Rakojevića blistala je tokom pripremnih utakmica, danas će pokušati da sve to prebaci na takmičarski nivo.

"Rezultati iz pripremnog perioda dobiće na značaju samo ako krenemo kako treba u prvenstvu. Nijedan trener ne može da zna kako će mu se ponašati ekipa kada krene takmičarski ritam", kazao je Rakojević.

Za Mladost, koja želi Evropu, kao i za Dečić, koji je posljednji i želi opstanak, svaka utakmica do kraja sezone je kao finale, počevši od današnjeg međusobnog duela na Starom aerodromu.

"Uželjeli smo se takmičarskih utakmica i jedva čekamo da počne. Iza nas su dobre pripreme u Antaliji, a ispred nas protivnik koji se pojačao i koji će biti jako neugodan, kao i svaka ekipa u ligi", kaže Admir Adrović, napadač Mladosti.

Mnogo promjena u Dečiću u toku zime, a ona najvažnija, na klupi - vratio se Viktor Trenevski, koji će pokušati Tuzanima da donese opstanak.

"Nema više prostora za priču jesmo li spremni ili ne. Počinju borbe za bodove, svaka utakmica je priča za sebe, iz svake ćemo probati da izvučemo maksimum. Mladost je favorit, ali uradićemo sve da im otežamo tu poziciju", kazao je Trenevski.

Mnogo je nepoznanica pred duel Grblja i Rudara u Radanovićima, jer su obje ekipe mnogo mijenjale tokom zime.

Velizar Janketić, koji je stigao iz Koma, bio je najbolji igrač Pljevljaka u pripremnom periodu.

"U dobroj formi dočekujemo proljećnu premijeru. Nadam se da ćemo to potvrditi u meču sa Grbljem. Idemo na pobjedu, ali u krajnjem ni bod nije loš za nas", kazao je Janketić.

Iskra je u prvom dijelu sezone ostvarila samo jednu pobjedu kod kuće, ali je i Kom Eurozox samo jednom slavio u gostima. Može li neko od ta dva tima da promijeni kurs odmah na startu drugog dijela prvenstva?

PAROVI (DANAS)

ZETA – BUDUĆNOST (14, TV Arenasport)

Sudija: Milovan Milačić (Podgorica)

ISKRA – KOM EUROZOX (14)

Sudija: Predrag Radovanović (Podgorica)

MLADOST – DEČIĆ (14)

Sudija: Jovan Kaluđerović (Cetinje)

GRBALJ – ISKRA (14)

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

PETROVAC – SUTJESKA (17)

Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

Bonus video: