Danijel Petković: Posao je golmana da čeka, pa nam ovo možda i najlakše pada

Crnogorski reprezentativac Danijel Petković tvrdi da karantin i čekanje na nastavak prvenstva najlakše pada golmanima
709 pregleda 0 komentar(a)
Danijel Petković, Foto: Angers
Danijel Petković, Foto: Angers
Ažurirano: 10.04.2020. 14:52h

Najave o nastavku nekih od najjačih liga na svijetu već postoje, dok u mnogim zemljama se još čeka na početak pada pandemije.

Jedna od njh je i Liga 1. U francuskom šampionatu još nema nagovještaja kada bi se fudbalska lopta zakotrljala travnatim terenima. O tome, kako sve to preživljavaju u Francuskoj pitali smo reprezentativnog i golmana Anžea, Danijela Petkovića.

On tokom pauze trenira prema individualnom programu koju mu svakodnevno dostavlja stručni štab.

- U srži je golmanske profesije da stalno na nešto čekate, tako da ovo možda i najlakše pada golmanima - našalio se sjajni čuvar mreže crnogorske selekcije.

Petković dane karantina provodi u Anžeu, a njegov istoimeni klub pauza je zaustavila u sjajnom nizu od tri pobjede.

- Francuska jeste jedna od zemalja najviše pogođenih epidemijom, ali to ne važi za ovu oblast prema Bretanji gdje se Anže i nalazi. Problematično je u Strazburu i Parizu. Ovdje ne postoji ni neki poseban strah, u svakom slulčaju neuporedivo manji nego u zemljama na Balkanu, mada se ljudi isto pridržavaju preporučenih mjera. Obraćanja vodećih političara, a samim tim i predsjednika Makrona su rijetka, ali ne i uputstva na televiziji o mjerama zaštite koje su poželjne. Lično, kao sportista i mlad čovjek, nemam strah od koronavirusa, ali mjere poštujem. One su mnogo manje rigorozne nego u Crnoj Gori, dozvoljeno je da iziđem i trčim, pođem naravno do prodavnice, ali moram sa sobom da nosim papir u kojem sam ispunim razloge i vrijeme izlaska. Ni posjete nisu zabranjene, pa pošto su mi majka i sestra uhvatile posljednji prevoz za povratak u Crnu Goru, dosta vremena provodim sa hrvatskim defanzivcem Mateom Pavlovićem. A priznajem da se postepeno i kulinarski usavršavam - kazao je Petković.

Njemu se približava kraj prve od tri potpisane godine ugovora sa Anžeom. Sa standardnim mjestom među stativama u Kupu Francuske, ali ulogom rezerviste u Ligi 1.

- Upisao sam dva nastupa u prvensvu - u prvom smo poraženi od Monaka a gol mi je dao kapiten Stevan Jovetić, dok sam u Brestu na posljednjem gostovanju bio sjajan i dobili smo iznenađujuće 1:0. Iako sam uglavnom rezerva, nisam nezadovoljan, naprotiv. Imam puno prilike da naučim od iskusnog 37-godišnjeg Ludovika Butela, koji i uz minimalan trening pokazuje koliko je ikustvo bitno na poziciji golmana - da predosjeti i spriječi opasnost. I atmosfera u klubu je fantastična, uz osnovni moto da je svlačionica porodica. Tome doprinosi iskustvo glavnog trenera Stefena Mulina, koji je već 14 godina glavni trener Anžea. Upravo su me sjajne odbrane u Kupu prije dvije sezone kada je drugoligaš Lorijen eliminisao Anže, preporučile Lukasu i sve što sam želio od ugovora dobio sam. I Anže je studentski centar, nešto malo veći od Podgorice, ali prelijep i dinamičan. Za razliku od sporog ritma života u Loriejnu, pa se često šalim sa saigračima da je tek život tamo pravi karantin.

Fudbal je stao, novčani gubici su veliki, na svim poljima, a kakva je situacija u Anžeu sa plaćanjem fudbalera?

- Odlična je, jer smo se bez izuzetka složili da martovska plata bude umanjena 15 odsto. Za dalje ćemo vidjeti, jer su u toku pregovori Fudbalskog saveza Francuske, rukovodstva Lige 1, klubova i sindikata oko daljeg smanjenja. Ali, ako se ume u obzir podatak da su smanjenja u nekim ligama drastična, negdje čak i nema plata dok traje pauza, mi smo u sjajnoj poziciji. Uostalom, klub je na 10 kola do kraja na samo bod od projektovanog cilja - opstanka. To je peta uzastopna godina Anžea u Ligi 1, pa to garantuje visoke iznose bonusa i boljeg plaćanja televizijskih prava - zaključio je Petković.

Promjene rasporeda mijenjaju životne navike

I dok dane provodi u kućnom ambijentu, 26-godišnji golman Anžea i reprezentacije Crne Gore ne krije da ga muči nostalgija.

- Navikao sam da dođem, budem ljeti u Tivtu, a sada se ne zna dalji raspored i ko zna kada ću doći. Korona je spriječila i da se okupim sa ekipom u selekciji u martovskom ciklusu, a baš šteta jer smo napokon svi bili zdravi. Jovetić, Stefan Savić... - kaže Danijel Petković.

On ipak ne krije da je sa drugovima iz reprezentacije u svakodnevnom kontaktu.

- Sjajna atmosfera je nešto što je tradicionalno u svlačionici crnogorske reprezentacije. Mi smo svi u grupi na vajberu i tu se informišemo ne samo o detaljima vezanim za selekciju, stručnim savjetima selektorskog tima, već i događajima bitnim za bilo kog od nas - objasnio je Petković.

Oblak je najbolji, nije medijski eksponiran koliko zaslužuje

Revanš osimine finala Lige šampiona Liverpul - Atletiko Madrid bila je posljednja velika utakmica prije početka epidemije koronavirusa.

Danijel Petković je gledao meč na televiziji, i izdvaja dva zapažanja:

- Stefan Savić je pokazao klasu protiv najbolje ekipe na svijetu, a utakmice su potvrdile moje riječi da je Jan Oblak najbolji golman i da nije medijski eksponiran koliko zaslužuje - kaže Petković.

Bonus video: