Kraj jedne epohe

Epidemija koronavirusa dodatno će ubrzati promjene koje su neminovne - mnoge velike zvijezde evropskog fudbala uskoro će napustiti klubove čiji su simboli, a neki će brzo i završiti karijeru
7783 pregleda 0 komentar(a)
Realovi senatori: Luka Modrić i Serhio Ramos, Foto: Hassan Ammar
Realovi senatori: Luka Modrić i Serhio Ramos, Foto: Hassan Ammar

Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi kako će se i koliko fudbal promijeniti nakon pandemije koronavirusa. Mnogi su, ipak, saglasni - ništa više neće biti isto.

Specijalizovani njemački sajt “Transfermarkt” je izračunao da će, kad god se prvenstva nastave, ukupna vrijednost fudbalera biti niža za čak devet milijardi eura, a najviše su, jasno, pogođeni najskuplji - engleska Premijer liga, recimo, u kojoj će vrijednost igrača biti niža za oko dvije milijarde.

Promijeniće se, dakle, brojke, i to na niže - transferi od po 100, 200 ili više miliona eura, kakvih je bilo posljednjih godina, vjerovatno će biti zaboravljeni, barem na neki period.

To su, međutim, cifre i one se mijenjaju. Ono što ne može da se promijeni, zapravo što konstantno teče - jeste biološki sat fudbalera, naročito onih koji su premašili tridesete, a još igraju značajne uloge u vrhunskim evropskim klubovima, pojedini su odavno stekli statusa simbola.

Pauza zbog koronavirusa njima će najviše da naškodi - neke bi mogla i da pošalje u fudbalsku penziju. Bilo zbog toga što im ističu ugovori, bilo zbog toga što im, po godinama, ističe fudbalski rok. U svakom slučaju, veliki broj fudbalskih zvijezda neće nositi dres timova sa kojima su se identifikovali, po kojima su ih prepoznavali.

Od sada, pa u narednih 15 mjeseci, do ljeta 2021. godine, ili do kraja naredne sezone, kad god ona počela, nekoliko igrača će završiti epizode u klubovima u kojima su bili temeljni elementi. Biće to period promjena - i označiće kraj jedne ere.

U Španiji, doduše, niko ne može da zamisli Lea Mesija ili Serhia Ramosa u dresovima nekih drugih klubova, osim Barse i Reala. Njima ugovori ističu naredne sezone, ali kad god potpisali nove, što je izvjesnije nego da se presele nečgdje drugo, to sigurno neće biti dugoročni ugovori. Jer, Mesi ima skoro 33 godine, Ramos već 34...

Druge dvije zvijezde najjačih španskih klubova bliže se kraju “radnog vremena” u Realu i Barsi. Luka Modrić, najbolji fudbaler na svijetu u 2018. godini, osvajač četiri Lige šampiona sa Madriđanima, crpi pretposljednju sezonu iz ugovora. Ističe mu u junu 2021. i niko ne vjeruje da će potpisati novi - tada će imati 36 godina. I Luisu Suaresu, s druge strane, ostala je još godina i tri mjeseca ugovora sa Barsom, ali bi koronavirus mogla da “skrati” taj period i da ubrza rastanak. Jer, malo je vjerovatno da će mu Katalonci u 35. godini ponuditi novi ugovor...

Ivan Rakitić i Arturo Vidal na ljeto takođe ulaze u posljednju godinu ugovora, vjerovatno će napustiti Barsu i prije isteka. Obojica su već na tržištu - Hrvat koketira sa Atletikom, Čileanac je još zimus prijetio da će preći u Inter.

Kada je u pitanju Atletiko Madrid, Dijego Kosta na ljeto ulazi u finalnih 12 mjeseci svog ugovora. Ovaj, kako ga je opisala “Marka”, “stari roker”, ili “vojnik veteran u Ćolovoj četi”, napustiće Atletiko u junu 2020, ili 2021. - kad god ode, biće to emotivan rastanak za fudbalera koji je u dva mandata odigrao 300 utakmica za “kolćonerose”, proveo sedam sezona.

U Bajernu, 2021. bi mogla da ode cijela jedna generacija - ugovori ističu Davidu Alabi, Tijagu Alkantari, Manuelu Nojeru, Haviju Martinesu i Džeromu Boatengu. Rastanak sa Bavarcima možda i nije izgledao tako blizu, dok se nije pojavila epidemija - vremena je sve manje...

U Engleskoj je nekoliko fudbalera koji će ovog ili narednog ljeta završiti uspješne i dugogodišnje misije sa svojim klubovima. David Silva je već dogovorio odlazak iz Mančester sitija u junu, a 2021. ugovor ističe Serhiu Agueru - legendi kluba u punom smislu te riječi. Pedro i Vilijan će, takođe, napustiti Čelsi, Mesu Ozil će završiti svoj osmogodišnji ugovor u Arsenalu (ako uopšte ostane do 2021), a vrijeme curi i trojici fudbalera Mančester junajteda - Polu Pogbi, Nemanji Matiću i Huanu Mati. Bliži se kraj i njihovim ugovorima...

Simboli Sitija: David Silva i Kun Aguero
Simboli Sitija: David Silva i Kun Aguero

U Seriji A je nekoliko fudbalera koji su stariji od 30 godina, koji su već dali puno svojim ekipama i malo je vjerovatno da će produžiti vjernost. Jer, dolaze mlađi, brži... Iguainu i Kediri ističu ugovori sa Juventusom 2021, a nisu potpisali nove. Aleksandar Kolarov i Dijego Perota nalaze se u istoj situaciji u Romi, Hose Kaljehon u Napoliju, Borha Valero u Interu...

Konačno, skok i do Francuske, u Pari Sen Žermenu se sprema pravi egzodus zvijezda. Edisonu Kavaniju, Tijagu Silvi, baš kao i Kurzavi i Munijeu, ugovori ističu ovog, a Di Mariji i Draksleru narednog ljeta.

Di Marija i Kavani su dugo služili PSŽ-u
Di Marija i Kavani su dugo služili PSŽ-u

Svi ovi procesi su neminovni, koronavoris će ih samo ubrzati. Koliko će ih ubrzati - niko ne zna...

Bonus video: