SPFCG: Da svi klubovi nađu model da isplate zarade igračima

"Budućnost je igračima ne samo izmirila zarade u punom iznosu, već im je od strane rukovodstva saopšteno da neće biti promjena po tom pitanju do kraja sezone. I to otklanjanje neizvjesnosti je za svaku pohvalu", navodi se u saopštenju Sindikata profesionalnih fudbalera
1620 pregleda 3 komentar(a)
U Budućnosti nema problema, Foto: Luka Zeković
U Budućnosti nema problema, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.04.2020. 18:04h

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG) pozvao je domaće klubove da uredno izmiruju obaveze prema igračima i kao pozitivan primjer dao FK Budućnost.

"Budućnost je igračima ne samo izmirila zarade u punom iznosu, već im je od strane rukovodstva saopšteno da neće biti promjena po tom pitanju do kraja sezone. I to otklanjanje neizvjesnosti je za svaku pohvalu", navodi se u saopštenju Sindikata.

Dodaje se:

"Po pitanju ispunjavanja ugovornih obaveza od strane klubova, za sada imamo različita rješenja, koja su uslovljena finansijskom situacijom, ali i neizvješnošću oko termina nastavka liga. U pozitivnom smislu prednjače klubovi sa najvećim brojem profesionalnih ugovora, što opet implicira da je podizanje nivoa profesionalizma jedan od ključnih elemenata uređenih radno-pravnih odnosa igrača, a i kompletnog klupskog fudbala kod nas".

"Imamo još klubova I CFL koji su uredno izmirili zarade za prethodni mjesec u punom iznosu i svakako te poteze treba pozdraviti. U ovom trenutku nemamo informacije da li će se ta praksa nastaviti i kasnije, ali neki su na primjer, poput FK Sutjeske, izašli sa konstruktivnim i realnim predlozima za naredni period ukoliko se pandemija nastavi".

"U manjem broju klubova nepovoljna finansijska situacija diktira dinamiku isplate zarada tokom ove pandemije. Nadamo se da će se i u tim klubovima naći model za prevazilaženje krize, jer ne treba smetnuti sa uma da u ovom periodu klubovi posluju sa znatno smanjenim operativnim troškovima".

"Preporuke koje je FIFA objavila u svom zvaničnom dokumentu impliciraju aktivno učešće relevantnih socijalnih partnera i pronalaženje rješenja koja bi bila primjenjiva u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom".

"Sindikat profesionalnih fudbalera će i dalje u kontaktu sa članstvom i raditi presjek na mjesečnom nivou i pratiti smjernice naše krovne organizacije FIFPro. Svakako, nakon okončanja ove situacije, slijedeći preporuke rukovodećeg međunarodnog tijela u fudbalu, spremni smo da kroz kolektivno pregovaranje i partnerstvo zajedno dođemo do rješenja koja će biti na dobrobit svih", navodi se u saopštenju Sindikata profesionalnih fudbalera.