I da se sada prekine prvenstvo, niko ne bi imao pravo da se žali na našu titulu

Vezista Budućnosti ističe značaj individualnog rada za vrijeme karantina
2663 pregleda 0 komentar(a)
Draško Božović  jedva čeka nastavak prvenstva, Foto: Savo Prelević
Draško Božović jedva čeka nastavak prvenstva, Foto: Savo Prelević

Ko je najbolje trenirao u otežanim uslovima tokom izolacije i ko se profesionalno ponašao za vrijeme kolektivnog karantina, imaće najviše šansi da spreman dočeka eventualni nastavak šampionata i lakše izdrži naporan ritam mečeva koji će kad-tad uslijediti, smatra Draško Božović, najbolji fudbaler Budućnosti u dosadašnjem dijelu sezone.

Epidemija koronavirusa prekinula je hod “plavih” ka tituli. Telekom 1. CFL stopirana je 13. marta, 13 kola prije kraja, i sada dijeli sudbinu mnogih nacionalnih šampionata u Evropi, u bilo kojem sportu.

Kada će prvenstvo biti nastavljeno, da li će biti nastavljeno - sve je i dalje u sferi nagađanja.

Prekid takmičenja Budućnost je dočekala zabetonirana na prvom mjestu sa 11 bodova više od drugoplasirane Sutjeske i ogromnim šansama da se nakon tri godine vrati na tron.

"Nadamo se da će se nastaviti, svi bismo voljeli da se nastavi, iako niko nema odgovor na to pitanje", kaže Draško Božović, koji vjeruje da će se ekipe u toku maja barem vratiti treninzima.

"Kad god se nastavi, imaćemo 15 do 20 dana da pokušamo da se spremimo. Neće bito lako, a ni moguće, tako brzo se opet vratiti u ritam, jer je ovo situacija sa kojom se niko nije sreo do sada. Mislim da će kada krene biti ključno koliko su fudbaleri iskoristili pauzu i trenirali, makar u kućnim i otežanim uslovima. Fudbaleri koji su bili profesionalci biće u ogromnoj prednosti kada krene prvenstvo i puno lakše i brže će uhvatiti pravu formu", smatra Božović, najbolji strijelac Budućnosti u dosadašnjem dijelu sezone uz Igora Ivanovića (po osam golova), a drugi u cijeloj ligi.

Jer, kada krenu takmičenja, ma kada to bilo - uslijediće ritam utakmica sa kojima se naši igrači takođe nisu sreli.

"Krenulo u maju, junu ili julu, treba da se odigra još 13 kola. Takođe, tu su i Kup utakmice, polufinale i finale. Odmah nakon prvenstva neke ekipe, među kojima smo i mi, igraće evropske utakmice, a onda mora da počne novo prvenstvo. Igrači iz jačih liga, Engleske na primjer, navikli su da igraju svaka tri dana, ali nama će biti neobično, jer se sa tim nismo sreli", ističe Božović.

Ubrzani ritam utakmica mogao bi da bude dobar za navijače - ako je uopšte budu mogli da prisustvuju utakmicama.

"Niko ne zna kako će to da izgleda, u svakom slučaju biće neobično - možda će biti više golova na utakmicama, jer je sigurno da će mnogi fudbaleri biti umorni, a sa umorom pada koncentracija, gubi se raspored na terenu".

Budućonost je, u svakom slučaju, spremna za “brzopotezi” finiš šampionata, tvrdi Božović.

"Mi smo grupa pravih profesionalaca, pokazao je to i dosadašnji tok sezone u kojem smo igrali ubjedljivo najbolji fudbal. Zato sam ubijeđen da su se svi igrači pridržavali uputsava i radili po programu koji nam je svake sedmice dostavljao na stručni štab".

Iako malo ko ima koristi od pandemije, pauza bi u neku ruku mogla i da ide na ruku igračima, pod uslovom da se prvenstvo nastavi.

"Iako će biti teško, posebno u početku, kada krene paklen ritam, igrači najviše vole da igraju utakmice. Tu se fudbaler najbolje spremi, tu najviše uči, sazrijeva. Nijedan trening ne može da se mjeri sa utakmicom. To što će se igrati maltene svaka tri dana, može i da koristi igračima. Mnogima od nas je, takođe, drago što vjerovatno neće biti onih klasičnih ljetnjih priprema, trčanja bez lopte i tome slično. Igraće se samo utakmice", istakao je Božović.

I da se prekine, niko ne bi imao pravo da se žali na našu titulu

Virus COVID 19 drži sve opcije otvorene - jedna od njih je i prekid prvenstva i proglašavanje trenutnog stanja kao konačnog.

Budućnost bi u tom slučaju osvojila titulu prije takmičarskog završetka.

"I da se sada prekine, niko ne bi imao razlog, a ni pravo da se žali na našu titulu. Imamo 11 bodova više, igrali smo najbolji fudbal i zaslužili smo da osvojimo pehar", kaže Draško Božović.

I pod Goricom, međutim, žele da se nastavi prvenstvo.

"Svi bismo to voljeli - klub, igrači, navijači. Bilo bi lijepo da proslavimo titulu sa njima. Ne kažem da je sve gotovo, ali bili smo najbolji prije pauze, ubijeđen sam bi bismo bili najbolji i nakon nje. Na kraju krajeva, ostao je i Kup, a mi želimo duplu krunu".

Božović ima i lični razlog zbog kojeg jedva čeka nastavak.

"Igrao sam u dobroj formi, pogađao, asistirao. Nije mi prijao prekid, ali svi dijelimo istu sudbinu".

Drašku Božoviću bi to bila treća titula sa ekipom Budućnosti, ali prva “prava” - i u sezonama 2007/08. i 2011/12. igrao je, naime, samo prvu polusezonu.

Bonus video: