Hoće li Saudijci da koriste Njukasl za PR?

Pod režimom porodice Bin Salman, saudijski borci za ljudska prava su podvrgnuti brutalnim atacima, a mnogi miroljubivi aktivisti su uhapšeni. Bilo je i veliko zataškavanje groznog ubistva Džamala Hašodžija, a koalicija koju predvode Saudijci u Jemenu ima sraman učinak neselektivnih napada na kuće i bolnice. Možda ulaskom u fudbal žele sve to da „operu” - naglasio je Feliks Džejkens iz „Amnestija”
2279 pregleda 0 komentar(a)
Mohamed bin Salman, princ prestolonasljednik Saudijske Arabije i budući gazda Njukasla, Foto: Beta/AP
Mohamed bin Salman, princ prestolonasljednik Saudijske Arabije i budući gazda Njukasla, Foto: Beta/AP

Njukasl je pred prodajom, saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman bi trebalo da ga kupi za 310 miliona funti (356 miliona eura), ali se tome protivi najpoznatija nevladina organizacija za ljudska prava na svijetu.

Iako je najavljeno da će vlasnici i direktori klubova Premijer lige dati zeleno svjetlo za taj posao, u „Amnesti internešnlu” su zabrinuti zbog toga.

Javni investicioni fond Saudijske Arabije (PIF), koji kontroliše Bin Salman, trebalo bi da ima 80 odsto vlasništva u klubu sa „Sent Džejms parka”.

- Ulazak PIF-a u engleski fudbal služiće za glamur kraljevini u kojoj su ljudska prava na užasnom nivou. PIF će koristiti Njukasl kao PR alatku - rekao je Feliks Džejkens iz „Amnesti internešnla”.

Izvori bliski klubu kažu da bi formalnosti oko prodaje trebalo da budu završene brzo, te da će Saudijci uložiti značajna sredstva u pojačanja.

Osim porodice Bin Salman, u klub će ući i finansijerka iz Jorkšira, Amanda Staveli, kao i Džejmi Ruben, 32-godišnjak koji bi trebalo da bude novi predsjednik.

Prije toga, član druge najbogatije porodice u Velikoj Britaniji moraće da podnese ostavku na direktorsku funkciju u Kvins Park Rendžersu.

- Pod režimom porodice Bin Salman, saudijski borci za ljudska prava su podvrgnuti brutalnim atacima, a mnogi miroljubivi aktivisti su uhapšeni. Bilo je i veliko zataškavanje groznog ubistva Džamala Hašodžija, a koalicija koju predvode Saudijci u Jemenu ima sraman učinak neselektivnih napada na kuće i bolnice. Možda ulaskom u fudbal žele sve to da „operu” - naglasio je Džejkens.

Bonus video: