Od nacionalnog heroja do izdajnika: Kako se Turska odrekla Hakana Šukura

Hakan Šukur je najbolji strijelac u istoriji Galatasaraja i turske reprezentacije, sa kojom je igrao u polufinalu Svjetskog prvenstva 2002. godine
140 pregleda 2 komentar(a)
hakan šukur, Foto: Reuters
hakan šukur, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2018. 15:21h

Turska ima dva fudbalska heroja.

Jedan od njih – Fatih Terim – još uživa ogromnu popularnost u toj zemlji.

Drugi – Hakan Šukur – živi u egzilu, bez nade da će se jednog dana vratiti u domovinu.

Postoji fotografija sa Šukurovog vjenčanja, na kojoj se sa njim, za istim stolom, nalaze Redžep Tajip Erdogan i Fetulah Gulen.

Bili su to dani neke druge Turske i dani Šukurove slave.

I tadašnja Turska, i Šukurova slava su davna prošlost, piše “Gardijan”.

Žena sa kojim je počeo zajednićki život je mrtva, njegov otac, takođe, a umro je u zatvoru, a on bi mogao da se suoči sa doživotnom zatvorskom, a možda i smrtnom kaznom, ako bi se vratio u zemlju u kojoj je rođen, koju je proslavio na fudbalskom terenu i koja ga je slavila kao nacionalnog heroja, navodi britanski list.

Hakan Šukur je najbolji strijelac u istoriji Galatasaraja i turske reprezentacije, sa kojom je igrao u polufinalu Svjetskog prvenstva 2002. godine.

Kada se povukao sa terena, u 36. godini, postao je istaknuti predstavnik Erdoganove partije, eminentni komentator fudbalskih aktuelnosti na turskoj televiziji... Izgledalo je da ima sve.

Međutim, sve je krenulo po zlu.

Njegova supruga Ezra poginula je 1999. godine u zemljotresu koji je pogodio Izmit i Istanbul, a u kome je stradalo 17 hiljada ljudi.

Uspio je da se vrati u normalan život, njegova pozicija na politčkoj sceni je rasla, veze sa Erdoganom postale su jače, oženio se drugi put...

Istovremeno, nije se odrekao drugog uticajnog prijatelja – Fetulaha Gulena.

Kada je 2013. godine, došlo do razlaza i prekida veza između Erdogana i Gulena, koji su kasnije postali “smrtni neprijatelji”, Šukur je podnio ostavku u Erdoganovoj partiji i tako posredno poručio na čijoj je strani.

U tom periodu je uzdrmao javnost izjavom da je on “Albanac, a ne Turčin”, njegovi stavovi su bili sve bliži onome što nije odgovaralo vladajućoj partiji, piše “Gardijan”.

I 2016. godine je sve definitivno “puklo”, a Šukur od nacionalnog heroja postao nacionalna sramota.

U junu te godine, optužen je da je na društvenim mrežama vrijeđao Erdogana. Sudilo mu se u odsustvu...

Mjesec kasnije, Turska je gorjela, Istanbulom i Ankarom su odjekivali pucnji, a za neuspješni državni udar, Erdogan je optužio Gulena i njegove pristalice, među kojima je, sada zvanično, bio i Hakan Šukur.

U avgustu je za njim i zvanično raspisana potjernica zbog optužbi da je član naoružane terorističke grupe, kojom rukovodi, po mišljenju turske vlasti, odbjegli Gulen.

Šukur je tada već bio na sigurnom, u Americi, ali njegova porodica nije uspjela da se spasi.

Njegov otac Selmet je uhapšen u jednoj džamiji u gradu Adapazari, pod optužbom da je podržavao i finansirao “Gulenove teroriste”. Imovina i novac cu mu oduzeti.

Selmet je, stidljivo su javili pojedini mediji, ubrzo i preminuo, ne dočekavši slobodu.

A Hakan, nekadašnji Bik sa Bosfora, živi daleko od Turske, sa sjećanjima na briljantnu fudbalsku karijeru i na zemlju koju je nekada dizao na noge i u kojoj je imao status božanstva.

Bonus video: